dilluns, 30 de juny del 2014

GRAF, Christian Ernst Friedrich (1723-1804) - Cello Concertos & Sinfonias

Jean Joseph Xavier Bidauld - Paysage italien
Obra de Jean-Joseph-Xavier Bidauld (1758-1846), pintor francès (1)



- Recordatori de Christian Ernst Friedrich Graf -
En el dia de la celebració del seu 291è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Jean-Joseph-Xavier Bidauld (Carpentras, 10 d'abril de 1758 - Montmorency, 20 d'octubre de 1846) va ser un pintor francès de l'època clàssica. Va estudiar pintura amb el seu germà gran Jean-Pierre-Xavier, a Lió. El 1783 va viatjar a París on va conèixer un marxant d'art que el va ajudar. El va finançar i l'hi va pagar viatges d'estudis a Itàlia on hi va viure durant cinc anys. El 1790 va tornar a París i el 1791 va entrar al Salo d'Art de la ciutat per primera vegada. El 1792 va començar a rebre encàrrecs oficials i el 1823 es va convertir en membre de l'Académie des Beaux-Arts. El 1825 va rebre la prestigiosa Legió d'Honor. Tanmateix, els nous models romàntics van fer decaure la seva obra formada principalment per vistes i paisatges clàssics. Els seus últims anys va viure en la misèria i fortament criticat tot i rebre l'admiració pública de Camille Corot. Va morir l'octubre de 1846.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Jean-Joseph-Xavier Bidauld (1758-1846) - Altres: Jean-Joseph-Xavier Bidauld (1758-1846)



Parlem de Música...

Christian Ernst Friedrich Graf (Rudolstadt, 30 de juny de 1723 - The Hague, 17 de juliol de 1804) va ser un violinista i compositor alemany. Fill del també compositor Johann Graf, va començar la seva carrera musical a la cort de Rudolstadt. El gener de 1751 va actuar per primera vegada a Arnhem, Holanda, on hi va viure durant un temps tot dirigint el Collegium Musicum de Middelburg. A partir del 1757 va servir a la cort holandesa a La Haia. El 30 de setembre de 1765 va dirigir personalment a Mozart i a la seva germana en un concert a La Haia. Graf va quedar per sempre més vinculat a la cort del rei Guillem V d'Orange-Nassau, oficialment com a mestre de capella des del 1766 i fins a la seva jubilació el 1790. No obstant, el 1802 va ser l'encarregat de dirigir un oratori per a celebrar la pau entre França i Anglaterra. Graf va publicar nombroses obres instrumentals, principalment simfonies i música de cambra. També va escriure una considerable quantitat de música vocal i un mètode de baix continu, Proeve over de natuur der harmonie in de generaalbas (La Haia, 1782). La seva música en general, reflecteix l'estil galant de la generació dels fills menors de Bach. El seu germà Friedrich Hartmann Graf va ser un reconegut flautista i compositor. Va morir a la ciutat holandesa de La Haia el juliol de 1804.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Christian Ernst Friedrich Graf (1723-1804) - Altres: Christian Ernst Friedrich Graf (1723-1804) 



Parlem amb veu pròpia...

Christian Ernst Friedrich Graf va ser un violinista i compositor alemany que va desenvolupar la seva carrera principalment a Holanda, on va treballar durant quasi 25 anys al servei de la cort de La Haia. Allà, mestre de capella, va compondre nombrosa música en la majoria dels gèneres coneguts i en un estil molt proper al de la internacional, aleshores, Escola de Mannheim. No hem d'oblidar que Graf va formar part d'una família musical que avui recordem en nom principalment de Johann Graf, el seu pare, i de Friedrich Hartmann Graf, el seu germà petit. No obstant, poques són les referències discogràfiques d'aquest particular univers musical familiar. Per tant, ara que tot just comencem a asfaltar el camí que ens descobrirà la seva obra, és un bon moment per a recuperar el Graf alemany o millor dit el Graaf (en la seva variant neerlandesa) holandès. Concerts de violoncel i simfonies seran la primera de les aproximacions a la seva música. Sense ser pioners en aquests gèneres, tota simfonia o concert clàssic quasi sempre suposa un deliciós refrigeri per la seva transparència, les formes clares i l'explosivitat del seu estil. Així serà en aquesta edició de la que recuperaré la Simfonia No.3 i el Concert en Re major per a violoncel i orquestra. Artísticament, el segle XVIII va ser l'edat d'or del neoclassicisme. Música com la de Graf ens defineix, perfectament i sense paraules, l'essència i els principis d'aquell temps pretèrit!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

Graaf & Abel: Cello Concertos and Sinfonias

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Hi Pau
    Just a big BIG Thank You for this wonderful concertos that run down like butter. I hope your computer is running ok again, your posts were deeply missed, as every day I am addicted to those discoveries you provide. The Ryelandt Symphony was a very big bonus, too!!
    Thanks my friend!!
    Jan

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hi Jan.
      It's a big pleasure for me share unknown treasures and discover new composers that for a long time have been forgotten...
      Greetings... on future more gems!

      Pau

      Elimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina