dissabte, 7 de juny del 2014

MALLING, Otto (1848-1915) - Piano Concerto in c, Op.43 (1890)

Henri Fantin-Latour - By the Table (1872)
Obra d'Henri Fantin-Latour (1836-1904), pintor francès (1)





Parlem de Pintura...

Henri Fantin-Latour (Grenoble, 14 de gener de 1836 - Buré, 25 d'agost de 1904) fou un pintor francès. Es va formar amb el seu pare, el també pintor Jean-Theodore Fantin-Latour, i més tard amb Lecocq de Boisbaudran. Es va relacionar amb els més importants artistes de l'època. Va treballar en el taller de Courbet i va ser amic de Manet, encara que es va mantenir al marge de l'impressionisme, practicant una espècie de realisme líric. És cèlebre pels seus retrats de grup i els seus quadres florals. Encara que va ser contemporani dels impressionistes, es va inclinar per una pintura més conservadora i d'un realisme gairebé fotogràfic, utilitzant el color i les brillantors de manera màgica. En els seus retrats de grup va immortalitzar a molts pintors i escriptors parisencs de la seva època, amics seus (Homenatge a Manet, 1870, Museu d'Orsay, París). Els seus quadres de flors, realitzats amb delicat realisme, igual que les seves estilitzades litografies, van exercir una important influència en alguns dels pintors simbolistes posteriors com Odilon Redon. Va morir a Buré l'agost de 1904.




Parlem de Música...

Otto Malling (Copenhagen, 1 de juny de 1848 - Copenhagen, 5 d'octubre de 1915) va ser un organista i compositor danès. El 1869 va començar a estudiar música amb Gade, J.P.E. Hartmann i Gottfred Matthison-Hansen al Conservatori de Copenhaguen. A partir del 1875 i fins el 1884 va dirigir la Studenter-Sangforening. El 1874 va ser el cofundador de la Koncertforening i el 1902 de la Dansk Koncertforening. A partir del 1885 va ser professor d'harmonia, contrapunt i composició al Conservatori on en va ser el director des del 1899 i fins el dia de la seva mort. També va ser organista a diverses esglésies de Copenhaguen: a partir del 1878 a la de St Petri, a partir del 1891 a la Helligåndskirke i des del 1900 a la de Vor Frue Kirke, en substitució de J.P.E. Hartmann. Va ser autor de diverses publicacions pedagògiques. Com a compositor cal destacar la seva abundant música per a orgue. Va escriure una Simfonia en Re menor Op.17 (1884), un Concert de piano Op.43 (1890), el ballet Askepot (1908, representat a Copenhaguen el 1911), nombrosa música de cambra així com cançons, obra vocal solista, coral i amb orquestra. El seu germà Jørgen Malling (1836-1905) va ser també organista i compositor. Otto Malling va morir a Copenhaguen l'octubre de 1915.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Otto Malling (1848-1915) - Altres: Otto Malling (1848-1915)



Parlem amb veu pròpia...

Otto Malling va ser una figura central en la vida musical danesa, com a compositor, director d'orquestra, pianista, organista, administrador i professor. La seva principal contribució musical va ser, indubtablement, per a l'orgue, instrument amb el que va treballar en diverses esglésies de Copenhaguen. El seu llenguatge romàntic, proper a la filosofia de Brahms però fins i tot també a la de Schumann, va ser clar i directe. El coneixement que va adquirir en els seus anys d'estudi amb Gade o Hartmann van potenciar un talent innat que va poder desenvolupar durant la plenitud creativa de la seva vida. Autor de nombroses obres per a orgue però també d'una simfonia i un concert de piano, entre altres, el seu repertori és avui dia, i encara, una mina per explotar, caracteritzar i conèixer. Entre aquests tresors hem de destacar-ne, immediatament, aquest Concert en Do menor opus 43 per a piano i orquestra de 1890, publicat a Copenhaguen el 1892 i de tres moviments. Possiblement, el llenguatge no és innovador ja que de fet escoltar-lo és traslladar-se a la cúspide creativa del romanticisme, no obstant, pocs són els exemples concertants per a piano procedents de Dinamarca. El motiu geogràfic és anecdòtic i secundari ja que la raó essencial de parlar i recuperar a Malling emana de la inherent bellesa i del trasbals emocional que aquesta sensacional obra, si més no personalment, ens produirà. D'enhorabona hem d'estar tots els enamorats del piano concertant romàntic perquè no dubto que aquesta obra passarà a ser un "imprescindible" del repertori!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Amalie Malling (piano); Danish Radio Sinfonietta; Petter Sundkvist
PRESTOCLASSICAL: Malling, O.: Piano Concerto

Malling, O.: Piano Concerto

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

13 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Amigo Pau, siempre agradecido por las joyas musicales,....observad vuestro correo.
    Un abrazo
    Milton

    ResponElimina
    Respostes
    1. De momento no puedo abrir el correo, supongo que en unas horas podré hacerlo.
      Gracias en cualquier caso por los tesoros que siempre compartes!

      Abrazo,
      Pau

      Elimina
  3. Hola Pau!
    B R I L L A N T E!!! No puedes figurarte lo entusiasmado y feliz que estoy con esta auténtica joya que puede, en mi opinión, codearse con lo mejorcito del género. Engancha desde la primera hasta la última nota. Elegancia, sensibilidad, pasión... todo ello perfectamente armonizado y en las dosis adecuadas. El único reparo que se le podría poner al Sr. MALLING, es que no escribiese por lo menos media docena.
    Espero que lo pases genial durante los días de descanso.
    Te quedo absolutamente agradecido.
    Salut!
    Frantisek

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Frantisek!!
      Tu pertinente emoción es parecida a la mía. La magnitud de ésta, al descubrir a Malling, fue muy intensa. Sin duda, y mira que llevamos tiempo en esto de la "música", los tesoros por encontrar, por suerte, aún siguen siendo muchos!! Seguiremos buscando más y más!

      Gracias!
      Salut!
      Pau

      Elimina
  4. Feliç Aniversari Pau!!!
    Frantisek

    ResponElimina
  5. Dear Pau, as i see from Frantisek's Birthday Wishses, it's your birthday, so Hartelijk Gefeliciteerd!

    The Malling pianoconcerto is absolutely fabulous, what a shame that is has been neglected all these years, for me one of the best finds you did publish the last years. Thank Yoy very, very much!

    Greetings,
    Peter

    ResponElimina
    Respostes
    1. Thank you so much Peter!!!

      Maybe Malling is one the most importants treasures I've ever found!
      I am really grateful!!

      Greetings!
      Pau

      Elimina
  6. Ondia! És el teu aniversari? Doncs després de tot el que comparteixes amb nosaltres...que menys que felicitar-te!
    Salut i amor.

    Víctor

    P.D. Déu meu...ja t´he dit com m´agrada el teu blog?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Victor!!

      Doncs si, sense pressa però inexorablement, el temps és implacable... jeje
      Moltes gràcies per cadascuna de les teves bones paraules!!!

      Salut!!
      Pau

      Elimina
  7. Hola, podries renovar el link quan puguis? Moltes gràcies!!!

    ResponElimina
  8. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina