dijous, 5 de juny del 2014

HÜTTENBRENNER, Anselm (1794-1868) - Piano Sonata & Lieder

Romà Ribera i Cirera - Dona de l'antifaç (c.1890)
Obra de Romà Ribera i Cirera (1848-1935), pintor català (1)



- Recordatori d'Anselm Hüttenbrenner -
En dia de la commemoració del seu 146è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Romà Ribera i Cirera (Barcelona, 1848 - 1935) va ser un pintor català, aclamat com a pintor de gènere. Ribera va mostrar una certa predilecció pels balls i carnavals, embolcallats en una atmosfera amable i cosmopolita, però amb una gran minuciositat en els detalls. Una peculiaritat que dificultava a l'espectador divagar endut per la imaginació. Ribera i Francesc Masriera van ser els artistes més lloats en les exposicions oficials de l'època. Es va formar a l'Escola de la Llotja de Barcelona i a l'acadèmia de Pere Borrell del Caso, que li féu de mestre. El 1873 va marxar a Roma a completar els seus estudis i més endavant a Londres, on va realitzar algunes exposicions. Un cop format, el 1877 es va instal·lar a París, presentant amb molt èxit obres seves a l'Exposició Universal de París de 1878. La seva obra va ser canalitzada internacionalment pel marxant Adolphe Goupil. En aquesta època va retratar actes socials i vides de gent de classe elevada. Aquesta estratègia el va fer famós i va retratar els costums, el nivell de vida i els objectes de luxe de les cases dels seus clients. Més endavant va retornar a Barcelona, exposant a la tot just inaugurada Sala Parés, a la Sala Rovira, al Centre d'Aquarel·listes i a l'Exposició Universal de 1888 i a la de Belles Arts del 1894. En aquesta època va fer servir la mateixa estratègia i va representar el poder econòmic de les classes benestants catalanes, refinant els detalls i sense defugir del seu realisme. També va viatjar i exposar a Madrid. El 1902 fou elegit acadèmic de Belles Arts a Barcelona i entrà a formar part de la Junta de Museus. A Catalunya es poden trobar obres seves exposades en diferents institucions públiques, entre elles el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), el Museu de Montserrat, el Museu d'Art de Girona i la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú.

Font: En català: Romà Ribera i Cirera (1848-1935) En castellano: Romà Ribera i Cirera (1848-1935) In english: No disponible - Altres: Romà Ribera i Cirera (1848-1935)



Parlem de Música...

Anselm Hüttenbrenner (Graz, 13 d'octubre de 1794 - Ober-Andritz, Graz, 5 de juny de 1868) va ser un compositor austríac. Es va formar al Graz Lyzeum i va estudiar Dret a la Universitat de Graz. Pianista autodidacta, va viatjar a Viena el 1815 gràcies a la recomanació del Comte Moritz von Fries. Allà va estudiar amb Salieri piano i composició. Les seves primeres obres van ser cançons així com un primer quartet de corda (Op.3) publicat el 1816. Juntament amb el seu germà Josef Hüttenbrenner (1796-1882), va conèixer a Beethoven i a Schubert amb qui va compartir una bona amistat. El 1818 va finalitzar els seus estudis i va decidir retornar a Graz. Els anys 1819-1821 va treballar com a funcionari a Viena. El 1821 va publicar alguns valsos en base a unes melodies de Schubert. Va ser nomenat director de l'Steiermärkischer Musikverein el 1825, però no va tenir èxit en la seva sol·licitud per al lloc d'assistent de mestre de capella a la cort imperial el 1826. El 1829 va renunciar al seu càrrec al Musikverein, no obstant, va ser triat novament director l'any 1831. La mort de la seva dona el 1848 el va deprimir i va iniciar un període de reclusió. Va escriure unes memòries de Schubert el 1854 tot i que no es van publicar fins el 1906. Anselm Hüttenbrenner va morir a Ober-Andritz, prop de Graz, el juny de 1868.

Font: En català: No disponible En castellano: Anselm Hüttenbrenner (1794-1868) In english: Anselm Hüttenbrenner (1794-1868) - Altres: Anselm Hüttenbrenner (1794-1868)



Parlem amb veu pròpia...

Anselm Hüttenbrenner i en menor mesura el seu germà Josef, van ser pianistes i compositors i van estar especialment vinculats a la vida de Schubert, amb qui van compartir una sincera amistat. Josef, per exemple, va ser sovint l'intermediari entre Schubert i diversos editors i mecenes musicals. També va ser l'encarregat de transcriure nombroses obres orquestrals del seu amic al piano. Anselm, per la seva banda, va desenvolupar una carrera més independent tot i mantenir sempre un ull posat en el seu bon amic austríac. Tot i treballar de funcionari a Viena, Hüttenbrenner va ser musicalment un compositor molt prolífic. Va escriure òperes, gran quantitat de música religiosa, un gran nombre de cançons així com simfonies, obertures, música de cambra i peces per a piano. Tot i l'abundància de la seva literatura, el cert és que en vida poques d'elles es van arribar a publicar per la qual cosa la seva preservació actual és precària i sovint en manuscrit original. Curiosament, el seu Rèquiem en Do menor va ser una de les obres més populars al seu moment i fins i tot es va utilitzar en el memorial a Franz Schubert del 23 de desembre de 1828. Actualment, el seu nom s'associa al piano i al gènere del Lied el qual va treballar amb exhaustiva constància. El gran nombre de cançons que es preserven del seu repertori així ho demostra i en les dues edicions que avui recuperarem al seu nom una d'elles fa referència, en exclusiva, als seus Lieder. De fet, és probablement de les escasses edicions monogràfiques musicalment. Les seves cançons són melodioses, basades en texts de tot tipus, amb predilecció per la poesia, i semblen inspirar-se en Beethoven i no tant, curiosament, amb Schubert. Per altra banda, la segona edició inclou la Sonata en Mi major opus 16 per a piano. De caràcter més lleuger i desenfrenat que les sonates de Schubert, parteix d'aquestes per a inspirar-se posant especial èmfasi en la lírica de la melodia. De Hüttenbrenner serà difícil tornar-ne a parlar ja que de moment, tot i el desig, no hi ha rastre ni del seu aclamat Rèquiem de 1828. Potser, amb sort, tot arribarà!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...
Anselm Hüttenbrener (1794-1868) - Lieder

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

3 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina