dimarts, 29 de juliol del 2014

BINDER, Christlieb Sigmund (1723-1789) - Sonate en Re majeur

Richard Wilson - Wilton House from the Southeast
Obra de Richard Wilson (1714-1782), pintor anglès (1)



- Recordatori de Christlieb Sigmund Binder -
En el dia de la celebració del seu 291è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Richard Wilson (PenegoesMontgomeryshire, 1 d'agost de 1714 - Denbighshire, 15 de maig de 1782) va ser un pintor paisatgista gal·lès considerat, actualment, com un dels més importants especialistes en aquest gènere del segle XVIII. Fill d'un clergue, el seu gust per l'art no va passar per alt a Sir George Wynne, parent de la seva mare, qui el 1729 el va enviar a Londres per estudiar amb Thomas Wright, un pintor de retrats poc conegut. Entre els encàrrecs que va aconseguir figura un retrat de cos sencer del príncep de Gal·les i el duc de York, pintats per el seu tutor, el bisbe de Norwich. El 1749 Wilson va visitar Itàlia, on hi va passar sis anys. El 1755 va tornar a Anglaterra i es va convertir en un dels primers pintors paisatgistes anglesos. "Niobe", una de les seves obres més conegudes, es va exposar a la Societat d'Artistes el 1760. Va participar en la creació de la Reial Acadèmia el 1768 i va ser col·laborador habitual de les seves exposicions fins al 1780. Durant la seva vida, els seus paisatges no van gaudir de popularitat. Es diu que tenia un temperament amargat, potser perquè els constants problemes econòmics els van perseguir pràcticament durant tota la seva vida. El 1776, va obtenir el lloc de bibliotecari de l'Acadèmia i, al morir un dels seus germans, va heretar una petita propietat prop de Denbighshire, en la qual es va retirar fins els seus últims dies, on va morir sobtadament el 15 de maig de 1782. Després de la seva mort, la seva fama va créixer i el 1814 al voltant de setanta de les seves obres van ser exhibides a la British Institution. La National Gallery de Londres té nou dels seus paisatges.

Font: En català: No disponible En castellano: Richard Wilson (1714-1782) In english: Richard Wilson (1714-1782) - Altres: Richard Wilson (1714-1782)



Parlem de Música...

Christlieb Sigmund Binder (Dresden, bap. 29 de juliol de 1723 - Dresden, 1 de gener de 1789) va ser un compositor alemany. Fill d'un oboista, probablement va rebre la primera instrucció musical a un cor de nens a Dresden sota la direcció de Pantaleon Hebenstreit. El 1751 va assolir el càrrec de músic de la cort i el 1764 va assolir el càrrec de segon organista de la cort de la Capella Catòlica i el 1787 el càrrec de primer organista. La carrera de Binder va estar íntimament relacionada amb el regnat de Friedrich August III, un músic amateur. Les composicions de Binder reflectien un permanent interès per la música de cambra i de teclat. Alhora, el seu estil és una mixtura d'elements barrocs tardans i d'Empfindsamkeit. El seu àmbit va ser quasi exclusivament local pel que la seva influència va ser molt limitada en l'espai i el temps. No obstant, va gaudir del reconeixement a Dresden on es van publicar algunes de les seves obres. Va tenir dos fills que també van ser músics; August Siegmund Binder (Dresden, 1761 - Dresden, c.1815), organista i compositor, i Carl Wilhelm Ferdinand Binder (Dresden, 1764 - ?), un compositor amateur i un fabricant d'instruments. Christlieb Sigmund Binder va morir a Dresden el gener de 1789.

Instrumental:

Orch:
Hpd Conc., in 4 concerti per cembalo composti da vari autori (Paris, 1758);
Fl Conc., lost, listed in Breitkopf catalogue, 1763;
12 hpd concs., c1760–80 [with 2 later adagios];
18 hpd concs., before 1768, also arr. for 2 hpd;
3 concs., 2 hpd, orch, c1767;
3 org concs.;
12 Piècen;
3 syms., B-Bc, CH-E, Kloster Marienthal, Bibliothek, Ostritz bei Görlitz, doubtful

Chbr:
6 sonate a 3, hpd, fl/vn (Leipzig, 1763);
2 trios, hpd, vn, lost, listed in Breitkopf catalogue, 1763, 1769;
Trio, hpd, va, vc, 1771;
2 qts, hpd, 2 vn, vc, ?1773;
Trio, hpd, fl, vc, 1774;
Trio, hpd, fl;
Trio, fl, hpd/fl/vn, b;
Trio, 2 fl/vn, b;
2 trios, hpd, vn;
4 divertimentos, hpd, fl/vn;
Sonata, hpd, fl/vn,

Hpd:
6 sonatas, before 1758; 6 suonate, op.1 (Dresden, 1759);
6 divertimentos, after 1762;
12 sonatas, lost, listed in Breitkopf catalogue, 1763;
Sonata, in 6 Easy Lessons (London, ?1765), attrib. G.D. Binder;
2 solos, lost, listed in Breitkopf catalogue, 1768;
6 sonatas, after 1768; 6 sonatas, before 1776;
Sinfonia, D-Bsb;
other pieces in contemporary anthologies

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: No disponible Altres: Christlieb Sigmund Binder (1723-1789)



Parlem amb veu pròpia...

Christlieb Sigmund Binder forma part del nombrós grup de compositors secundaris de la història de la música. Nascut, format, desenvolupat, consolidat, condecorat i traspassat a Dresden, la seva existència és la pròpia d'un ciutadà alemany que va saber entendre la realitat del seu temps i va decidir provar fortuna amb la música. Proper a la filosofia del seu contemporani CPE Bach, els seus concerts de clavicèmbal (dos dels seus concerts els podem comprar aquí per si ens interessa), són el viu exemple d'aquesta devoció per l'Empfindsamkeit però també pel ressò de JS Bach. Els intensos moviments lents i la temàtica dels seus concerts demostren una brillant acadèmia orquestral però especialment una sòlida competència amb l'instrument amb què va treballar assíduament, el clavicèmbal. Avui, en record d'aquest simpàtic i desconegut mestre clàssic, recuperarem un treball de cambra possiblement més enigmàtic que els propis concerts. La Sonata en Re major per a violoncel i clavecí en la seva versió per a pianoforte. Tres moviments característics, no innovadors i fidels a l'arquitectura clàssica recurrent del seu temps. La seva obra, tot i ser extensa en repertori instrumental, en prou feines s'ha recuperat. En certa forma és comprensible, no per manca de qualitat, sinó per la nombrosa generació de compositors que, paral·lelament a Binder, van viure durant el segle XVIII. Recuperar-los a tots costarà temps i diners però especialment serà una qüestió de voluntat i d'amor per la música clàssica la que decidirà si en un futur més o menys proper en podrem gaudir amb decència i alegria!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Brigitte Haudebourg (pianoforte); Philippe Foulon (violoncelle d'amour)
AMAZON: Brigitte Haudebourg – Bach Abel Binder

Bach Abel Binder

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Hola!
    M'agrada molt aquest estil de músic. Absolutament anti-stress.
    Moltes gràcies Pau!
    Salut!
    Frantisek

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola!

      Sí, llàstima que siguin poques les obres de Binder disponibles...
      Els seus concerts de clavicèmbal també són interessants. Crec que sense gaires dificultats els podràs trobar disponibles en alguna web.

      Gràcies!!

      Salut!
      Pau

      Elimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina