divendres, 18 de juliol del 2014

WATTS, Isaac (1674-1748) - The Hymn Writers

Isaac Watts by unknown artist (c.1720)
Obra d'autor anònim del segle XVIII (1)



- Recordatori d'Isaac Watts -
En el dia de la celebració del seu 340è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Retrat d'Isaac Watts, obra d'un pintor anònim del segle XVIII.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: No disponible - Altres: No disponible 



Parlem de Música...

Isaac Watts (Southampton, 17 de juliol de 1674 - Abney Park, 25 de novembre de 1748) va ser un teòleg i compositor d'himnes anglès. De família protestant, es va formar a la dissident acadèmia Stoke Newington de Londres fins el 1694. El 1696 es va convertir en tutor i capella de la família de Sir John Hartopp de Leicestershire. El 1699 es va convertir en ministre assistent de la Mark Lane Independent Chapel de Londres on va esdevenir-ne pastor el 1702. El 1712 es va traslladar a viure amb Sir Thomas Abney a Hertfordshire, membre d'una família rica. Tot i que en principi la seva visita era temporal, va romandre a Hertfordshire per la resta de la seva vida. Va escriure nombrosos himnes litúrgics que ràpidament es van estendre per les congregacions angleses. La seva poesia i cançons van ser molt ben rebudes pels feligresos. Watts va ser autor de més de 750 himnes i cançons. Va morir a Abney Park el novembre de 1748.

Font: En català: No disponible En castellano: Isaac Watts (1674-1748) In english: Isaac Watts (1674-1748) Altres: Isaac Watts (1674-1748)



Parlem amb veu pròpia...

Immediatament després de la Reforma Protestant, les esglésies que es van desvincular de Roma van decidir iniciar un camí propi pel que fa a l'escriptura d'himnes i cants litúrgics. Escrits en la llengua vernacular del propi país, es va desenvolupar una rica tradició pel que fa a la composició d'aquest càntics religiosos, especialment, a Anglaterra. En anteriors edicions hem explorat aquest singular univers en nom de Charles Wesley i Fanny Crosby. Avui explorarem un dels pares de tot plegat, si més no, pel que fa a composició d'himnes. Watts, va seguir fidel a la tradició calvinista, per tant, la seva retòrica es relaciona directament amb els salms en la seva traducció a l'anglès. El per què de la ràpida propagació de la seva obra arreu d'Anglaterra té a veure, possiblement, amb el seu estil. Simple, de lletra fàcil i propera a àmplies capes de població sovint analfabeta, són arguments que van facilitar la difusió i normalització d'uns himnes fidels amb la "veritat del Nou Testament". A més a més, Watts conscient del públic al qual es dirigia, va evitar qualsevol complexitat. Els seus himnes, amb independència del credo de cadascú, i una vegada alliberats del dogmatisme sectari religiós, sorprenen i meravellen precisament per una aparent simplicitat irresistiblement atractiva. Els que avui escoltarem, per a cor i orgue, són eloqüents en sí mateixos i ens donen a conèixer a un compositor amb més de 700 himnes a les esquenes... alguns dels quals més propers del que pensem!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

The Coventry Singers – The Hymn Writers: Isaac Watts

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris: