dilluns, 21 de juliol del 2014

ELLENA, Giuseppe Antonio (1868-1943) - Composizioni per Harmonium e Violino

George Fuller - Twilight on the Prairie
Obra de George Fuller (1822-1884), pintor nord-americà (1)





Parlem de Pintura...

George Fuller (Deerfield, 17 de gener de 1822 - Brookline, 21 de març de 1884) va ser un pintor nord-americà. El seu interès per la pintura es va iniciar durant la seva estada a l'estudi d'Henry Kirke Brown. Va iniciar-se en el retrat de forma itinerant. El 1847 es va instal·lar a Nova York on va assolir un èxit considerable. Va haver de retornar al seu negoci familiar de Deerfield quan el seu pare i el seu germà van morir, no obstant, no va deixar de pintar. El 1876 va començar a vendre els seus quadres a Boston. Inesperadament, va despertar l'interès de nombrosos marxants d'art pels seus paisatges simbolistes i eteris. Si bé durant la seva vida no va ser especialment conegut, actualment és considerat com un dels exponents del gènere simbòlic nord-americà. Va morir a Brookline el març de 1884.

Font: En català: No disponible En castellano: George Fuller (1822-1884) In english: George Fuller (1822-1884) - Altres: George Fuller (1822-1884)



Parlem de Música...

Giuseppe Antonio Ellena (Vercelli, 6 de novembre de 1868 - Torino, 17 de maig de 1943) va ser un violinista, organista i compositor italià. Tot i néixer a finals del segle XIX, la seva vida va ser particularment desconeguda. Va patir ceguesa congènita que no va impedir el seu desenvolupament artístic. Sabem que va viure principalment a Milà i Torí, ciutats on va estudiar, créixer i viure, i que va desenvolupar una virtuosa carrera com a violinista local. Fins i tot va arribar a tocar en públic davant la cort reial d'aleshores. Camillo Sivori, violinista i compositor, va recolzar públicament al seu col·lega i el va ajudar a promocionar-se per la geografia italiana. Una vegada a Milà, va canviar el violí per l'orgue amb el que va treballar a l'Església de San Gregorio Magno fins el 1937, any que va viatjar a Torí, la ciutat on va morir el maig de 1943.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: No disponible Altres: Giuseppe Antonio Ellena (1868-1943)



Parlem amb veu pròpia...

La casa Leandro Chenna, editor musical de Torí, és la gran responsable de la preservació de les obres de Giuseppe Antonio Ellena. De fet, és un compositor a qui no tindríem el plaer de conèixer si no fos precisament per la custòdia d'algunes de les seves obres per part d'aquesta editorial. En nom de la recuperació de la memòria musical, ens hem de sentir afortunats perquè el repertori d'aquest enigmàtic italià no és, en absolut, ortodox ni formal. Això no ens ha de fer creure que ens trobarem amb un compositor vanguardista o modern, ans el contrari, la seva tonalitat és més propera al romanticisme i a la d'autors com Boëllmann o Franck. Ara bé, si més no l'edició d'avui, l'instrument protagonista és realment curiós ja que parlem de l'harmonium, un instrument de vent amb teclat, un germà econòmic de l'orgue i molt popular en nombroses esglésies per la seva versatilitat i so agradable. Ellena va compondre diverses obres per a aquest instrument, entre elles, les que trobarem en aquesta edició al seu nom. De les que escoltarem, m'han fet especialment gràcia les que comparteix protagonisme amb el violí. Les 6 pezzi religiosi, opus 100 per a harmònium i violí demostren l'elegància i l'originalitat d'Ellena en unes obres que transcorren amb encant al llarg del seu extens recorregut. L'acompanyaran, com a introducció i final, L'arpa davidica, opus 13 No. 2, Praeludium L'arpa davidica, opus 13: No. 1, Reverie, ambdues per harmònium, respectivament. La particularitat d'aquestes partitures ve donada, també, pel fet que són obres restringides al servei i a l'ofici religiós pel qual Ellena va treballar a Milà durant gran part de la seva vida. El llenguatge, romàntic, ens pot semblar conservador tenint en compte la cronologia dels esdeveniments, tanmateix, aquest perfil hereu de la tradició del XIX és una bona elecció, si més no, en aquesta singular producció d'Ellena, un compositor italià a qui tot just comencem a descobrir!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

Giuseppe Antonio Ellena: Composizioni per harmonium e violino

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

3 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Many thanks and regards from The Netherlands.
    Veel dank en groeten uiit Nederland

    ResponElimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina