dimecres, 18 de desembre del 2013

WESLEY, Charles (1707-1788) - The Hymn Writers

William Hamilton - John Wesley (c.1787)
Obra de William Hamilton (1751-1801), pintor anglès (1)


- Recordatori de Charles Wesley -
En el dia de la celebració del seu 306è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

William Hamilton (Chelsea, 1751 - 1801) va ser un pintor i il·lustrador anglès. Ve néixer a Chelsea, Londres, però va viatjar i va treballar a Itàlia amb Antonio Zucchi durant diversos anys. Es va formar primer com a dibuixant d'arquitectura però aviat va orientar la seva obra en els retrats i escenes d'obres de teatre. Hamilton es va convertir, el 1784, en membre associat de la Reial Acadèmia i en va arribar a ser membre de ple dret el 1789. Hamilton va ser molt conegut per les seves pintures que representen episodis de les obres de Shakespeare i per les seves il·lustracions de poemes. Va ser l'encarregat de crear obres per la Galeria Shakespeare de John Boydell, per la Bíblia de Thomas Macklin i per la Història Anglesa de Robert Bowyer. Aquestes van ser àmpliament reproduïdes en estampes populars. L'italià Francesco Bartolozzi va realitzar una sèrie de gravats de les obres més conegudes d'Hamilton. També va pintar alguns dels esdeveniments moderns, com ara l'execució de Maria Antonieta, a la manera d'un drama històric i èpic. L'estil d'Hamilton mostra la influència del culte pels valors clàssics típics de l'època, en sintonia amb la pintura d'Angelica Kauffman. Sovint adopta aspectes de les distorsions dramàtiques de Fuseli en la composició i en el dibuix de les figures.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: William Hamilton (1751-1801) - Altres: William Hamilton (1751-1801)



Parlem de Música...

Charles Wesley (19 de desembre de 1707 - 29 de març de 1788) va ser un reformador britànic, fundador, amb el seu germà John Wesley, del moviment metodista. És un dels més coneguts i prolífics compositors d'himnes de la història del protestantisme. Tal com el seu germà gran, Charles va néixer a Epworth (Lincolnshire), Anglaterra. Va ser educat en la Westminster School de Londres i després en el Christ Church College d'Oxford, on el seu germà gran també havia estudiat i organitzat als "metodistes d'Oxford", un grup de companys d'estudis que es reunien des del 1727 per experimentar les seves creences cristianes en la vida quotidiana. El calvinista George Whitefield també formava part activa d'aquest grup. Charles va seguir al seu pare i al seu germà com a clergue a l'Església d'Anglaterra, graduant-se el 1735. Aquest mateix any, va partir cap a la colònia americana de Geòrgia, com a secretari del governador James Oglethorpe (fundador de la colònia) però va haver de tornar a Anglaterra un any més tard per problemes de salut. Malgrat la seva fraternal proximitat, Charles i el seu germà John no sempre estaven d'acord, ni tan sols pel que fa a les conviccions que els feien participar tan activament en el que en aquest moment ja es coneixia com a "revifalla metodista". En particular, Charles sempre es va oposar tenaçment al fet que el moviment s'apartés de l'Església d'Anglaterra. El 1749, va contraure matrimoni amb Sarah Gwynne, filla de Marmaduke Gwynne, un ric hisendat gal·lès que s'havia convertit al metodisme amb les predicacions d'Howell Harri. Ella va acompanyar als germans Wesley en els seus viatges evangelistes per tota Gran Bretanya, fins que Charles va deixar de viatjar el 1765, després de servir durant divuit anys com a evangelista, per establir-se a la ciutat de Bristol. Charles i Sarah van tenir vuit fills, encara que només tres van sobreviure a la primera infància, incloent a Samuel Wesley (1766-1837), organista i compositor. La majoria dels himnes de Charles Wesley van tenir el seu origen en alguna experiència personal, per exemple, "Mil veus per celebrar" (1739) commemora la seva gratitud a Déu en ocasió del primer aniversari del seu "nou naixement". Va escriure himnes per a gairebé tots els dies especials del Calendari cristià, uns altres van ser inspirats mentre recorria els camps britànics camí a alguna església, o els va compondre específicament per animar a algun predicador local o per mantenir el seu propi entusiasme durant les seves esgotadores gires de predicació. En total, Charles va escriure prop de 6000 himnes, molts d'ells vigents actualment a les esglésies evangèliques de parla castellana.

Font: En català: No disponible En castellano: Charles Wesley (1707-1788) In english: Charles Wesley (1707-1788) Altres: Charles Wesley (1707-1788)



Parlem amb veu pròpia...

Els Wesley van ser una influent família anglesa on van destacar líders religiosos, escriptors i músics. Recordem que Samuel Wesley i Samuel Sebastian Wesley van ser compositors. John i Charles van fundar el metodisme, però la seva creença en el poder alliberador de la música els va portar a realitzar una sèrie de materials recopilatoris de melodies i himnes (1737, 1742, 1761, 1780). Van adaptar cançons populars i operístiques que van acabar assegurant, en el seu temps, una poderosa superioritat del cant congregacional del metodisme. Pel que fa a Charles, el penúltim d'una família de 19 fills, va ser un dels metodistes, juntament amb el seu germà John Wesley, que van transformar Anglaterra i la forma amb què la seva gent sentia i s'expressava religiosament. Allà van predicar amb fervor, usant la música com a llenguatge del missatge bíblic. Charles va plasmar aquest treball musical en els més 6.500 himnes que va escriure alguns dels quals musicats pel mateix Händel. Himnes que avui recuperarem en una edició monogràfica al seu nom. Són melodies per a cor i orgue amb esporàdiques i tímides veus solistes. En la nostra selecció escoltarem, entre altres, els himnes que parlen dels "servidors de Déu", la "lloança del cor a Déu", "Jesucrist ha ressuscitat" o "Alegra't, el Senyor és el rei". Temàtica cristiana, d'adveniment i de celebració. Musicalment, si prescindim de la teologia de la lletra, és una música plàcida, agradable i profundament espiritual. Charles Wesley, autor que no tenia el plaer de conèixer ni de recordar quan en el seu dia vaig estudiar religió, ha resultat ser tot un personatge de marcat perfil intel·lectual. Sacerdot, compositor, poeta, escriptor, el seu treball no és només quantitatiu en composicions d'himnes sinó que també va deixar un extens llegat poètic, amb més de 63 llibres de poesia recopilats en el Wesleyan Hymn Books (13 volums, 1868-1872). Un il·lustrat anglès d'una de les famílies més importants del segle XVIII per la seva contribució teològica i intel·lectual a Anglaterra. Amb independència de les nostres creences, Wesley és mereix un recordatori especial en aquest dia de celebració del seu aniversari. El descobriment, com quasi sempre inesperat, m'obre diàriament la porta a noves realitats totalment desconegudes de la història de la música. Wesley és una d'aquestes històries noves i apassionants!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Scottish Festival Singers
AMAZON: The Hymn Writers: Charles Wesley
IMSLP: No disponible



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Hi
    Could you reload this one please ?
    Thanx in advance
    Pulzuzu

    ResponElimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Merci - thank you - danke - gracias - gracie
    Pulzuzu

    ResponElimina