Obra de Modest Urgell i Inglada (1839-1919), pintor català.
Parlem de Pintura...
Modest Urgell i Inglada (Barcelona, 1839 - Barcelona, 1919) fou un pintor i autor teatral català, reconegut com a pintor tan internacionalment com nacionalment. La seva herència artística deixa molts paisatges, marines i esglésies combinades amb unes atmosferes melancòliques, que sempre ens indica la utilització dels colors i l'estat anímic del pintor. En les seves obres s'influencia de Joaquim Vayreda, els diferents moviments artístics de París, el Romanticisme i Edgar Allan Poe. Deixeble de Ramon Martí i Alsina a l'Escola de la Llotja. Va contactar amb Gustave Courbet a París. Els anys seixanta les seves obres foren rebutjades per massa avançades en les exposicions oficials barcelonines organitzades a la Llotja, i exposà sense èxit en les exposicions nacionals de Madrid del 1864, el 1867 i el 1871. Fugint de l’epidèmia que assolava Barcelona, va anar a Olot el 1870, on es va relacionar amb l’escola aglutinada per Joaquim Vayreda, que el va influir decisivament. Va signar auques i dibuixos amb el nom de Katúfol. Va exposar habitualment a la Sala Parés de Barcelona des de la seva fundació, el 1877. Va obtenir el reconeixement en les exposicions nacionals de Madrid (segones medalles el 1876 i el 1892, primera el 1895 amb El Pedregal, poble civilitzat i condecoració el 1904) i els premis màxims de les exposicions de belles arts de Barcelona (1894, 1896 i 1898), i també altres guardons en diverses exposicions europees i americanes, com les de Filadèlfia i Munic.
Va fundar i encapçalar la Societat Artística i Literària de Catalunya. Va ser, des del 1894, professor de paisatge a l’Escola de la Llotja. La seva obra, molt homogènia i d’escassa evolució, es centra en paisatges i marines solitaris, sovint molt simples de composició i caracteritzats pel seu ambient trist i misteriós, centrat de vegades en cementiris i ermites, obres que ell mateix intitulava El de sempre assumint les acusacions dels qui el titllaven de reiteratiu. Autoqualificat de romàntic, hom ha relacionat el seu estil amb Böcklin. La seva acceptació fou molt gran al seu temps, i és representat al Museu d’Art Modern de Barcelona, als museus provincials de Girona, Mallorca i Lugo, a la Kunsthalle d’Hamburg, etc. Va reunir reproduccions d'una bona part de la seva obra a l'àlbum Catalunya (1905). La seva gran vocació va ser, així mateix, el teatre, com a actor i com a autor (va estrenar algunes comèdies), i va publicar Lluny dels ulls (1898), Un terròs de sucre (1898), Añoranza! (1899), Por (1901, traduïda al castellà) i el drama Valor (1907). Va publicar l’autobiografia El murciélago. Memorias de una patum (1913). Va morir a Barcelona el 1919.
Font: En català: Modest Urgell i Inglada (1839-1919) - En castellano: Modest Urgell i Inglada (1839-1919) - In english: Modest Urgell i Inglada (1839-1919) - Altres: Modest Urgell i Inglada (1839-1919)
Parlem de Música...
Font: En català: Marco Enrico Bossi (1861-1925) - En castellano: Marco Enrico Bossi (1861-1925) - In english: Marco Enrico Bossi (1861-1925) - Altres: Marco Enrico Bossi (1861-1925)
Parlem amb veu pròpia...
Informació addicional...
TACTUS: Marco Enrico Bossi: Missa pro defunctis, Op. 83
CPDL: No disponible.
Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaAquest comentari no té res a veure amb les obres de Bossi.
ResponEliminaFa poc temps, en la part Novetats de la setmana, tu havies posat un disc del Consortium Classicum. El pujaràs? No recordo quins eren els compositors. Moltes gràcies.
Hola!
EliminaAra mateix no recordo exactament de quina edició es tracta. Si poguessis recordar algun dels compositors o el segell discogràfic... potser podríem delimitar-ho millor...
Gràcies!!
Salut!
Els compositors, no els recordo, però el seggel era cpo.
EliminaGràcies.
Ho he trobat, el disc era aquest:
EliminaItalian serenades by Paisiello, Rossini, Mayr & Righini.
Moltes gràcies.
Malauradament, aquesta edició no la tinc. Intentaré trobar-la a "bon preu".
EliminaTot i que, de fet, és una edició molt recent. Righini te un Te Deum en una edició conjunta amb Otto Nicolai, per si és del teu interès. http://odeonmusic.blogspot.com.es/2013/04/nicolai-mass-righini-te-deum-va.html
Gràcies!
Salut
Moltes gràcies, Paul!
EliminaThank you só much, Pau. As a collector of Requiems, it is very much appreciated!
ResponEliminaGreetings, Sasja.
Dear Sasja,
EliminaNice to see you again! It is a good example of romantic requiem!
Greetings!
Pau
Dear Pau, any chance of re-uploading, please? Thanks, Craig
ResponEliminaUn administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminagone already?
ResponEliminaplease, if you have time, would you kindly put it one more time. thanks.Kind regards, Craig
ResponEliminaUn administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminathanks!! c
ResponEliminaUn administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponElimina