dimecres, 28 d’octubre del 2015

BRIXI, Simon (1693-1735) - Magnificat

Jan Philip van Thielen - S. Filippo circondato in una ghirlanda di fiori (1651)
Obra de Jan Philip van Thielen (1618-1667), pintor flamenc (1)



- Recordatori de Šimon Brixi -
En el dia de la celebració del seu 322è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Jan Philip van Thielen (Mechelen, 1 d'abril de 1618 - Booischot, 1667) va ser un pintor flamenc. Es es va formar amb Daniel Seghers, a qui se li van atribuir erròniament alguns dels gerros de flors realitzats per Van Thielen. Durant algun temps va ser també aprenent de Theodoor Rombouts. Va entrar al Gremi de Sant Lluc d'Anvers, del qual va arribar a ser mestre entre els anys 1641 i 1642, i també del de la ciutat de Mechelen, a partir del 1660. Thielen es va especialitzar en flors i garlandes mentre que els seus col·laboradors pintaven les figures que a vegades adornaven els seus interiors. Va treballar habitualment amb Erasmus Quellinus i amb el pintor holandès Cornelis van Poelenburch. Principalment va realitzar garlandes amb motius religiosos, com Verge amb Nen (1645, Galleria degli Uffizi, Florència), o de tema mitològic, Garlanda amb Vertumno i Pomona (1648, Pinacoteca di Brera, Milà). Com a imitador de Daniel Seghers va reproduir les seves obres amb un estil molt menys espontani. Les flors van tendir a mostrar-se autònomes, en lloc de formar un grup compacte dins de la composició com passava en les obres de Seghers. En contraposició a la seva senzillesa, Thielen va procurar animar les seves composicions amb animals i mascarons. A més de garlandes, va pintar nombrosos gerros i bouquets, de gran riquesa colorista que van aconseguir un gran èxit de venda. Una de les seves obres més conegudes va ser Sant Felip en fornícula envoltada de flors (1651, Museu del Prado, Madrid), on va exhibir certa audàcia tècnica que no va excloure la delicadesa dels elements florals, especialment els pètals en què va demostrar gran elegància. Va morir a Booischot el 1667.

Font: En català: No disponible En castellano: Jan Philip van Thielen (1618-1667) In english: Jan Philip van Thielen (1618-1667) - Altres: Jan Philip van Thielen (1618-1667)



Parlem de Música...

Šimon Brixi (Vlkava, 28 d'octubre de 1693 - Praha, 2 de novembre de 1735) va ser un organista i compositor txec. Es va formar musicalment entre els anys 1711 i 1717 al Gymnasium Jesuïta de Jičín. Poc després va entrar a la Universitat de Praga per estudiar Dret però va abandonar els estudis per a dedicar-se a la música. Ben aviat es va convertir en l'organista d'una església de Týn. El 1720 va guanyar un premi musical que l'obligava a compondre anualment la música de Sant Joan a les festivitats d'Eve. Bohuslav Matěj Černohorský va interpretar la música del seu casament el 1724. El 1725 va assolir el càrrec de professor musical a l'escola de St Martín així com el d'organista i a partir del 1727 el de mestre del cor. El seu fill Frantisek Brixi va ser també organista i compositor. Va morir a Praga el novembre de 1735.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Šimon Brixi (1693-1735) - Altres: Šimon Brixi (1693-1735)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Brixi’s compositions are in the Venetian style represented by Fux and Caldara, with some elements of Czech folk music. His style is marked by full instrumentation and a preference for brass. He handled contrapuntal texture skilfully, and in homophonic passages often made use of concertato interplay between soloists and chorus. The tunefulness of his melodic lines is reminiscent of folk music, and his use of Czech texts is unique in 18th-century Czech music. Of Brixi’s extensive output only 34 works survive. The majority of his autographs are in the collection of (3) Jan Josef Brixi, now in the National Museum, Prague. His other compositions, mostly in manuscript, are in the National Museum, Prague, the Moravian Museum at Brno and the archives of Czech and Moravian churches. He wrote principally church music, including several masses, settings of the Te Deum and the Magnificat (including one in MAB, 2nd ser., ii, 1967, 2/1982), litanies, offertories and motets; one school comedy is known, Cancet preambulans.

GROVE MUSIC ONLINE (source/font: aquí)

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTÈRPRETS: Sofia Boys' Choir; Joannis Kiurzoglu (counter-tenor); Nikolay Motsov (tenor); Adriana Blagoeva (conductor)
PRESTOCLASSICAL: Magnificat
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: BRIXI, S. - Magnificat



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

2 comentaris: