dimarts, 20 d’octubre del 2015

FUMAGALLI, Adolfo (1828-1856) - Piano Music

Anton Romako - Nach der Ernte (1889)
Obra d'Anton Romako (1832-1889), pintor austríac (1)



- Recordatori d'Adolfo Fumagalli -
En el dia de la celebració del seu 187è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Anton Romako (Atzgersdorf, 20 d'octubre de 1832 - Wien, 8 de març de 1889) va ser un pintor austríac. El 1847 va entrar a l'Acadèmia de Belles Arts de Viena on va estudiar amb el famós pintor Ferdinand Georg Waldmüller qui no obstant va criticar obertament el seu alumne. El 1849 es va traslladar a Munich on va estudiar amb Wilhelm Kaulbach abans de viatjar a Venècia, Roma i Londres. A principis de la dècada del 1850 va estudiar en privat a Viena amb Carl Rahl. El 1854 va començar a viatjar per Itàlia i Espanya, i el 1857 es va instal·lar a Roma, on va tenir molt èxit com a pintor de retrats i paisatges. El 1862 es va casar amb Sophie Köbel Romako, la filla de l'arquitecte Karl Köbel, amb qui va tenir cinc fills. El 1876 va tornar a Viena si bé no va poder recuperar anteriors privilegis i va haver de treballar de forma privada. Entre els anys 1882 i 1884 va viatjar a Hongria, Itàlia i França per ampliar la seva formació. La seva pintura es va caracteritzar per temàtica de gènere, retrats i paisatges si bé també va abordar la pintura històrica. Va ser molt respectat i admirat. Els darrers anys, i fruit del suïcidi de dues de les seves filles el 1887, va caure en una profunda depressió morint en la pobres a Viena el març de 1889.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Anton Romako (1832-1889) - Altres: Anton Romako (1832-1889)



Parlem de Música...

Adolfo Fumagalli (Inzago, 19 d'octubre de 1828 - Firenze, 3 de maig de 1856) va ser un pianista i compositor italià. Germà de Disma Fumagalli, es va formar amb l'organista Gaetano Medaglia a Inzago abans de viatjar a Milà, on va estudiar al Conservatori de la ciutat entre el 23 de novembre de 1837 i fins el 7 de setembre de 1847 amb Pietro Ray (contrapunt) i amb Angeleri (piano), fent el seu primer debut a Milà el 1848. Ben rebut, va iniciar una gira de concerts per Itàlia, França i Bèlgica. El 1854 va tornar a Itàlia on va alternar els recitals públics amb la composició de partitures. Com a membre d'una destacada família de músics, va ser el més important d'ells. A Bèlgica se'l va conèixer amb el nom del 'Paganini del piano' degut a la seva virtuosa tècnica amb la mà esquerra i la seva expressivitat. Va morir a Florencia el maig de 1856.

OBRA:

Instrumental:

Piano:
Les clochettes, conc., with bells, op.21 (Milan, c1849–50)
La pendule, polka-mazurka, caprice fantastique, op.33 (Milan, c1849–50)
Laura, polonese di concerto, op.76 (Milan, ?1851)
L’école moderne du pianiste: recueil de morceaux caractéristiques, 18 pieces in 3 bks, op.100 (Milan, 1855–6), incl. Le réveil des ombres, danse fantastique;
Le papillon, étude de salon;
Sérénade barcarolle;
also caprices, bolero, ballade, mazurka
15 pieces in L’arte antica e moderna: scelta di composizioni per pianoforte, xvi (Milan, ?1863)

Numerous transcriptions;
concert fantasies on opera themes, incl. Gran fantasia di concerto [on I puritani], op.28, ed. (Milan, ?1880);
Casta diva, cavatina dall’opera di Bellini, Norma:
Etude pour la main gauche, op.61 (Leipzig, n.d.);
Presso la tomba, duettino dai Vespri siciliani, op.112 no.2 (Milan, ?1856);
others from La favorite, Lucia di Lammermoor etc

Font: En català: Adolfo Fumagalli (1828-1856) En castellano: No disponible In english: Adolfo Fumagalli (1828-1856) - Altres: Adolfo Fumagalli (1828-1856)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Els Fumagalli, en plural, van ser una família de pianistes, organistes i compositors formada per quatre membres, tots ells germans. Per ordre de magnitud, tenim a Adolfo Fumagalli, Disma Fumagalli, Polibio Fumagalli i a Luca Fumagalli, qui a la seva vegada va tenir un fill, Mario Fumagalli (1864-1936), baríton i actor. Tota una generació que va compartir un temps i espai propers ja que van gaudir els èxits, i les misèries, a Itàlia si bé alguns d'ells, per la seva condició d'extraordinaris i virtuosos pianistes, van viatjar arreu d'Europa i als EUA. I Adolfo va ser possiblement el més llorejat de tots ells i a qui resulta més fàcil escoltar als nostres dies, especialment en so del seu art amb el piano. I avui ho farem amb les seves obres Nocturne sentimentale in la bem. op. 12Grande Fantasie sull'opera I Puritani di Bellini op. 28Sogno d'amore, Pensee fugitive op. 70Le Streghe, Capriccio fantastico op. 51, on observarem, més ben dit, escoltarem el ressò de la Itàlia apassionament bel cantista de Bellini però també ensumarem l'aroma transalpina de brillants pianistes com Liszt o Moscheles, entre altres. Fumagalli, un expert en la tècnica amb el piano, va construir les seves obres amb un esperit proper al de les peces de saló, pensades potser per espais reduïts per tal que el so anés impregnant de forma progressiva i màgica a l'audiència. De fet, Fumagalli acostumava a adornar els seus recitals amb esplèndides variacions improvisades sobre temes més o menys coneguts assolint tal èxit que fou conegut amb el nom del 'Paganini del piano', una lloança precisa i descriptiva del seu virtuosisme però també de la intrínseca bellesa de la seva música!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTÈRPRETS: Orazio Sciortino (piano)
AMAZON: Fumagalli A - Piano Works
CPDL: No disponible


















Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

7 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Greetings to your beautiful blog. Is it possible to re upload the link for this please?

    ResponElimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina