dimecres, 7 d’octubre del 2015

MALLING, Otto (1848-1915) - Paulus. Stemningsbilleder (1903)

Alphonse Mucha - Svantovit Celebration on the Island of Rügen [1912]
Obra d'Alphonse Mucha (1860-1939), pintor txec (1)



- Recordatori d'Otto Malling -
En la setmana de la commemoració del seu 100è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Alphonse Mucha (Ivancice, 24 de juliol de 1860 - Praha, 14 de juliol de 1939) va ser un pintor i artista gràfic txec, àmpliament reconegut per ser un dels màxims exponents de l'Art Nouveau. Nascut amb el nom d'Alfons Maria Mucha, va adoptar el nom en francès com a nom artístic. Els seus dissenys es van caracteritzar per les línies sinuoses, els arabescos, flors de tiges fines i retorçades, dones de llargues i soltes cabelleres i profusió de sedosos plecs. En un primer moment va treballar com a decorador teatral a Viena. Més tard va estudiar a Praga, Munich i París. En aquesta última ciutat, on va desenvolupar bona part de la seva activitat artística, va quedar fascinat amb l'actriu Sarah Bernhardt, i va realitzar els seus cèlebres cartells o pòsters que li van valer un fulgurant èxit tant a París com a la resta del món. Durant la dècada del 1890 va realitzar els cartells de les actuacions teatrals de la Bernhardt i també anuncis de productes comercials com ara els cigarrets Job. Es va dedicar també al disseny de joies i interiors exòtics. Entre 1903 i 1922 va visitar els Estats Units en quatre ocasions. Sota el mecenatge de l'industrial de Chicago, Charles Richard Crane, va pintar L'epopeia del poble eslau (1912-1930), una sèrie de 20 quadres de gran dimensió que posteriorment va presentar a la ciutat de Praga. Va tornar a la República Txeca el 1922, on va treballar en el disseny de segells i bitllets de banc. Va morir a Praga el juliol de 1939.

Font: En català: Alfons Mucha (1860-1939) En castellano: Alfons Mucha (1860-1939) In english: Alfons Mucha (1860-1939) - Altres: Alfons Mucha (1860-1939)



Parlem de Música...

Otto Malling (Copenhagen, 1 de juny de 1848 - Copenhagen, 5 d'octubre de 1915) va ser un organista i compositor danès. El 1869 va començar a estudiar música amb GadeJ.P.E. Hartmann i Gottfred Matthison-Hansen al Conservatori de Copenhaguen. A partir del 1875 i fins el 1884 va dirigir la Studenter-Sangforening. El 1874 va ser el cofundador de la Koncertforening i el 1902 de la Dansk Koncertforening. A partir del 1885 va ser professor d'harmonia, contrapunt i composició al Conservatori on en va ser el director des del 1899 i fins el dia de la seva mort. També va ser organista a diverses esglésies de Copenhaguen: a partir del 1878 a la de St Petri, a partir del 1891 a la Helligåndskirke i des del 1900 a la de Vor Frue Kirke, en substitució de J.P.E. Hartmann. Va ser autor de diverses publicacions pedagògiques. Com a compositor cal destacar la seva abundant música per a orgue. Va escriure una Simfonia en Re menor Op.17 (1884), un Concert de piano Op.43 (1890), el ballet Askepot (1908, representat a Copenhaguen el 1911), nombrosa música de cambra així com cançons, obra vocal solista, coral i amb orquestra. El seu germà Jørgen Malling (1836-1905) va ser també organista i compositor. Otto Malling va morir a Copenhaguen l'octubre de 1915.

Font: En català: Otto Malling (1848-1915) En castellano: No disponible In english: Otto Malling (1848-1915) - Altres: Otto Malling (1848-1915)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

De tant en tant, i no saps ben bé per què, sents una estima especial per compositors a qui en prou feines coneixes. En el meu cas, una d'aquestes simpaties inexplicables és amb Otto Malling un músic àmpliament desconegut, de qui poca cosa n'he escoltat però que no obstant em fa considerable il·lusió recuperar. Potser el fet d'haver-lo conegut gràcies al seu concert de piano ha condicionat aquesta percepció més emocional que racional. Ara bé, Malling, tot i la seva extraordinària partitura concertant, va ser professionalment un organista, alumne dels mestres JPE Hartmann i Niels Gade (per cert, autor de qui n'estic descobrint les meravelloses simfonies), i per tant va dedicar bona part del seu repertori a la música d'orgue. El seu domini de l'instrument, més acadèmic i tècnic que virtuós, el va situar al capdamunt de la música romàntica danesa per a orgue. El seu èxit fou de tal magnitud que moltes de les seves obres van creuar fronteres i es podien escoltar arreu d'Europa fins el punt que anys més tard de la seva mort era més conegut a Alemanya o França que a la mateixa Dinamarca. Per tant, en l'emotiva i centenària commemoració d'avui, serà pertinent recuperar l'essència de Malling, és a dir, la seva música d'orgue. I així serà en la monumental i solemne partitura Paulus. Stemningsbilleder opus 78 de 1903. Una de les característiques singulars va ser el fet que Malling acostumava a etiquetar la seva obra com a 'mood pictures' o instantànies de l'estat d'ànim, amb imatges musicals inspirades en la Bíblia i amb una diversitat d'emocions molt àmplia, des del romanticisme més intens fins a l'èpica més ardent en un llenguatge pur, sincer i rotund. I així serà en aquesta extensa obra on Otto Malling se'ns presentarà genuïnament i en tota la seva dimensió!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTÈRPRETS: Helge Gramstrup (orgel)
RECICLASSICAT: MALLING, Otto (1848-1915)
DACAPO: Malling - Paulus et al
CPDL: No disponible


















Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

5 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. leider verstehe ich hier überhaupt nichts, aber dein buchg ist ja unfaßbar schön!!! fand dich über odeon

    MUCHAS GRACIAS !!! … Merci! Thank you! Obrigado! Спасибо! !ありがう! Arigato! Danke! Dziękuję! Dank je u! Mulţumesc! Teşekkür ederim! Tack! Tack så mycket! Grazie! Kiitos! תודה לך! Takk! Dakujem,ďakujem vám! Hvala! شكراً!shokran! Ευχαριστώ! 감사합니다! Děkuji! Tak skal du have! Dankon! Hvala! Najlepša hvala! Gràcies! Faleminderit! Ačiū! De’koju! Labai ačiū! ขอบคุณ! Shukrīya! بہت) شكريه (bahut)! Cảm ơn cô! Cảm ơn cô nhiều! Благодаря! Þakka þér! Baie dankie! Takk fyri! Sipas dekem! متشکرم! Благодарам! Təşəkkür! Paldies! Pateicos! Tencinu! Terima kasih! Дуже дякую! Спасибі! Баярлалаа! Гялайлаа! Танд их баярлалаа! Terima kasih! ধন্যবাদ (dhonyobād)! Salamat! Trugarez!

    ResponElimina
  3. Hi Paul
    This looks really interesting - it would be great if it could be reuploaded

    ResponElimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina