dilluns, 5 d’octubre del 2015

KROGULSKI, Józef Wladyslaw (1815-1842) - Piano Concerto in E-major (1830)

Edouard Detaille - The Dream
Obra de Jean-Baptiste-Édouard Détaille (1848-1912), pintor francès (1)



- Recordatori de Józef Wladyslaw Krogulski -
En el dia de la celebració del seu 200è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Jean Baptiste Edouard Detaille (París, 5 d'octubre de 1848 - París, 23 de desembre de 1912) va ser un pintor francès. Va iniciar els seus estudis artístics als 17 anys al taller de Jean-Louis-Ernest Meissonier. Posteriorment va participar en la Guerra Franco-prussiana de 1870, fet que va marcar la seva vida i que va magistralment reflectir en diverses de les seves obres. Va ser triat membre de l'Acadèmia de Belles Arts de França el 1892, president de la Societat d'artistes francesos el 1895 i va contribuir a la creació del Museu de l'Exèrcit a París. Va ser Gran oficial de la Legió d'Honor, titular de la medalla colonial, gran cordó de Sant Estanislau de Rússia i membre de la Royal Academy de Londres. Va realitzar retrats per a la reialesa europea i entre 1904 i 1905 va pintar una de les seves obres mes famoses 'Vers la Gloire' a l'absis del Panteó de París. Va morir 




Parlem de Música...

Józef Wladyslaw Krogulski (Tarnów, 4 d'octubre de 1815 - Warsaw, 9 de gener de 1842) va ser un pianista, director, professor i compositor polonès. Va estudiar piano amb el seu pare, el compositor Michał Krogulski, i va ser rebut amb entusiasme a partir del 1825 a Polònia i a Berlin, Dresden i Leipzig. Des del juny de 1828, en part degut a problemes de salut, es va establir a Varsòvia on es va concentrar en la composició i docència. Allà va estudiar amb Elsner i Kurpiński la música dels quals va ser el referent de Krogulski. Va ser Elsner qui el va induir a centrar-se en la música d'església motiu pel qual va compondre nombroses obres litúrgiques. A més, va organitzar diversos cors amateurs per les diferents esglésies de la ciutat on va aprofitar per interpretar material propi així com obres d'Haydn, Cherubini i Méhul entre molts altres. El seu germanastre Władysław Krogulski va ser també compositor. Va morir a Varsòvia el gener de 1842.

OBRA:

(selective list)

Vocal religiosa i secular:

Oj, żoneczka [Oh, my Little Wife] (comic op, C.T. and J.H. Cogniard), Warsaw, 28 Oct 1833

Choral:
Karawana w pustyniach Arabistanu [Caravan in the Arabian Desert] (cant.), d, chorus, orch, Warsaw, 8 April 1835;
Oratorium na Wielki piątek [Orat for Good Friday], Warsaw, 17 April 1835;
Vespers, E, Warsaw, 1836;
Miserere (orat), e, SATB, chorus, orch, Warsaw, 9 April 1841;
10 masses;
other works;
solo songs

Instrumental:

Ov., d, orch, c1831;
2 pf concs., E, Warsaw, 15 Dec 1830, b, Warsaw, 13 April 1832;
Octet, d, Warsaw, 16 April 1834;
Str qt;
Pf qt;
Sonata, pf;
La bella cracoviena, pf (Leipzig, 1837);
other pf miniatures

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Józef Wladyslaw Krogulski (1815-1842) - Altres: Józef Wladyslaw Krogulski (1815-1842)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Vet aquí la història desconeguda de Józef Wladyslaw Krogulski, un compositor polonès format amb el seu pare i amb Józef Elsner i que va dedicar la seva curta però intensa existència a la música d'església abans d'abandonar prematurament aquest món als 27 anys. Però no tot va ser religió i eucaristia en la seva vida ja que, curiosament, una de les obres amb la que públicament es va presentar i saludar als seus col·legues polonesos fou, ni més ni menys, que amb un impressionant concert de piano. Efectivament, pels vols de 1830 i amb només 15 anys va fer trontollar els sismògrafs (metafòrics ja que els instruments de mesura daten del 1842) de Varsòvia durant l'estrena del Concert en Mi major per a piano i orquestra. Una partitura concertant que d'entrada, amb la potència orquestral introductòria, ja ens demostra la sobradíssima acadèmia del seu creador. A partir d'aquí el full de ruta se'ns presenta incert, amb melodies contrastades i de gran bellesa la referència de les quals hauríem de situar en primera instància en Hummel i els seus concerts de piano. Clàssic en un primer moviment enèrgic i artísticament impecable, el segon moviment lent i oníric ens prepara el camí a un rondó final més romàntic i proper al seu coetani Chopin si bé sota el paraigües formal del classicisme del seu mestre Elsner. Una absoluta meravella d'un adolescent de 15 anys que dos anys més tard va escriure un segon concert de piano aquest sí, i malauradament, inèdit a dia d'avui. Incomprensiblement, el comptador de la seva discografia roman a zero... què esperem per recuperar una joia immerescudament oblidada de la geografia polonesa!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTÈRPRETS: Howard Shelley (piano); Sinfonia Varsovia
IMSLP: Józef Wladyslaw Krogulski (1815-1842)
CPDL: No disponible
SPOTIFY: No disponible


















Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

6 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. A ver si hay suerte e Hyperion decide editar los dos conciertos para piano de Krogulski en su colección "The Romantic Piano Concerto". Lo que resulta increíble es que en Polonia no lo hayan hecho todavía.
    Muchas Gracias Pau!
    Frantisek

    ResponElimina
    Respostes
    1. No descartes esta opción... ojala los editen!
      La verdad me resulta extraño que en Polonia no lo hayan recuperado... Y menos aún hablando de su bicentenario de nacimiento... una lástima!
      Gracias Frantisek!

      Pau

      Elimina
  3. Hi. Any chance of a re-upload of this please? Many thanks!

    ResponElimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina