divendres, 5 de gener del 2018

COMES, Joan Baptista (c.1582-1643) - Missa 'Qué fértil que es el año'

Juan Bautista Maíno - La Adoración de los Reyes Magos
Obra de Juan Bautista Maino (1581-1649), pintor espanyol (1)


- Recordatori de Joan Baptista Comes -
En el dia de la commemoració del seu 375è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Juan Bautista Maíno (Pastrana, bap. 15 d'octubre de 1581 - Madrid, 1 d'abril de 1649) va ser un pintor espanyol. Alguns crítics pensen que Maíno va aprendre amb El Greco, però no s'ha pogut demostrar documentalment. L'altra teoria planteja el fet que es va formar a Itàlia, on hi va viure entre els anys 1600 i 1608 i a on va conèixer la pintura de Caravaggio, del seu deixeble Orazio Gentileschi, de Guido Reni i d'Annibale Carracci. El 1608 va tornar a Pastrana, on va donar a conèixer el seu estil bolonyès, proper al naturalisme i al tenebrisme, en una Trinitat pintada per a l'altar lateral del Monestir de Concepcionistes Franciscanes. Al març de 1611 es va instal·lar a Toledo on el 1612 va pintar per als dominics el Retaule de les quatre Pasqües, potser la seva obra més coneguda. El 1613 va ingressar a l'Orde dels Predicadors i va viure al seu monestir de Sant Pere Màrtir. Felip III el va cridar a la Cort el 1620 perquè fos mestre de dibuix del futur Felip IV, ja que era famós en aquesta disciplina que havia après a Itàlia i desenvolupat després a Toledo. En aquells dies Maíno va fer amistat amb Diego Velázquez, a qui va protegir. Fins el 1958 la crítica havia considerat a Maíno com un pintor italià, tant per la seva formació a Itàlia com per l'origen del seu pare. Gairebé tota la seva obra va ser de temàtica religiosa, entrant dins del naturalisme tenebrista de Caravaggio i el seu principal deixeble, Orazio Gentileschi. Juan Bautista Maíno va morir a Madrid l'abril de 1649.



Parlem de Música...

Joan Baptista Comes (València, c.1582 - València, 5 de gener de 1643) va ser un compositor espanyol. Fill d'un mestre artesà de tapins, va néixer a la ciutat de València al voltant de 1582. Va ingressar com a escolà a la Catedral de València fins el 1596, any que va fer el canvi de veu. Es creu que allà va contactar, i potser rebre formació, de Ginés Pérez de la Parra i Ambrosio Cotes. Després d'aquest primer període, se'n perd el rastre fins el 1602, any en què se'l situa com a estudiant d'organista a Sueca. El 1605 es situa a Lleida on va ser nomenat mestre de capella de la Seu Vella de la ciutat. Posteriorment va tornar al Regne de València, ja que el 1606 era canonge a la col·legiata de Gandia. Dos anys més tard va ingressar com a tinent de mestre de la recentment creada capella musical del Reial Col·legi del Corpus Christi de la seva ciutat natal, institució que havia estat recentment fundada el 1604. El 1613 va aconseguir, sense prèvia oposició, el nomenament de mestre de capella de la catedral metropolitana de València, càrrec que va mantenir fins el 1618. Aquell any va rebre el nomenament de tinent de mestre a la capella reial de Felip III, establerta a la cort madrilenya i de la qual Mateo Romero n'era el seu mestre de capella. Tot i que l'any següent Comes ja va intentar tornar a València, les condicions econòmiques i de treball que li van oferir el van fer desistir. Va romandre a Madrid fins el 1628, i va acceptar per fi l'oferta d'aquesta institució per convertir-se en el mestre de capella. Però només va exercir aquest càrrec durant quatre anys perquè el 1632, descontent amb les condicions de treball imposades, va aprofitar una nova oferta de la catedral de València per al magisteri de la seva capella, que es convertiria en l'últim càrrec de la seva vida. El 1638, a causa del delicat estat de salut, va ser rellevat de la tasca d'educació dels escolans, càrrec que va ser ocupat per Francisco Navarro. Va morir a València el gener de 1643 i en el testament va llegar els seus treballs musicals, encara que no gratuïtament, a la catedral.

Abraham Ortelius - Valentiae Regni olim Contestanorum Si Ptolemaeo, Edentanorum Si Plinio Credimus Typus (1608)
Abraham Ortelius (1527-1598) - Valentiae Regni olim Contestanorum Si Ptolemaeo, Edentanorum Si Plinio Credimus Typus (1608) (2)



Informació addicional... 

INTERPRETS: Victoria Musicae; Josep Ramon Gil-Tàrrega
RECICLASSICAT: COMES, Joan Baptista (c.1582-1643)
AMAZON: Comes: In Festo Corporis Christi
SPOTIFY: COMES, J.B. - Choral Music



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada