dilluns, 15 de gener del 2018

CERVETTO, Giacobbe Basevi (1690-1783) - Trio Sonatas (1741)

Johan Joseph Zoffany (1733-1810) - Self-Portrait with His Daughter Maria Theresa, James Cervetto, and Giacobbe Cervetto (1780)
Obra de Johan Joseph Zoffany (1733-1810), pintor alemany (1)


- Recordatori de Giacobbe Basevi Cervetto -
En el dia de la commemoració del seu 235è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Johann Joseph Zoffany (Frankfurt am Main, 13 de març de 1733 - London, 11 de novembre de 1810) va ser un pintor alemany, actiu principalment a Anglaterra. Zoffany, d'origen bohemi, va néixer a Frankfurt i va començar els seus estudis en el taller d'un escultor, possiblement el de Melchor Paulus, a Ellwangen durant la dècada de 1740, i més tard a Regensburg amb l'artista Martin Speer. El 1750, va viatjar a Roma i va entrar a l'estudi d'Agostino Masucci. A la tardor de 1760, va arribar a Anglaterra a la recerca d'una feina amb el rellotger Stephen Rimbault, pintant vinyetes per als seus rellotges. A l'entorn 1764 va signar un contracte de patrocini amb la família reial anglesa, el rei Jordi III del Regne Unit i la reina Carlota de Mecklenburg-Strelitz, per les seves escenes de caràcter informal com, per exemple, el retrat de la reina amb els seus dos fills grans (1765). També va ser notablement popular entre la família imperial d'Àustria i el 1776 va ser nomenat Baró per l'emperadriu Maria Teresa d'Àustria. Zoffany va ser, també, membre fundador de la nova Reial Acadèmia el 1769 i va gaudir de gran popularitat pels seus retrats nobles i teatrals tot pintant, sovint, molts actors i actrius destacats, en particular, David Garrick, l'actor més famós de la seva època, a qui sovint va caracteritzar amb la seva vestimenta. Els darrers anys, Zoffany va ser especialment conegut per la producció d'enormes quadres amb la presència de personatges del món artístic rodejats de gran quantitat d'obres d'art. Johann Joseph Zoffany va morir a Londres el novembre de 1810.



Parlem de Música...

Giacobbe Basevi Cervetto (Venezia?, novembre de 1680 - London, 14 de gener de 1783) va ser un violoncel·lista i compositor italià. D'origen sefardita, es desconeix gran part de la seva vida sent la única referència l'exposada per Charles Burney en el transcurs dels seus viatges. Segons Burney, Cervetto va néixer a Venècia on hi va viure fins el 1738, any que es va traslladar a Anglaterra. Allà va entrar com a membre de la Royal Society of Musicians i va formar part activament de la colònia italiana resident a Londres. Es creu va començar a participar en recitals públics a partir del 1742 al Drury Lane, lloc on hi va seguir interpretant fins el 1774 o 1775. També va participar en nombrosos concerts per subscripció al Hickford's Room, al Great Room, al King's Theatre i al New Theatre Haymarket. També va formar part de l'orquestra de Vauxhall i va participar en concerts privats, com per exemple un d'ells a casa del mateix Charles Burney. A partir del 1760 va anar disminuint la seva presència en favor de la formació del seu fill James Cervetto, qui també va ser violoncel·lista. Cervetto, conegut a Londres amb l'etiqueta de "Nosey", pel seu nas prominent, va gaudir de gran popularitat, principalment pel seu caràcter divertit i afable. Com a compositor, va escriure obra per a violoncel, principalment sonates, solos i divertiments i si bé segons Burney la seva tècnica va ser brillant, el seu repertori va ser a priori poc interessant. Giacobbe Basevi Cervetto va morir a Londres el gener de 1783.

OBRA:
all printed works published in London

op.
1 Six Sonatas or Trios, (3 vc)/(2 vn, bc) (1741); ed. N. Pyron (London, 1982)
2 Twelve Solos, vc, bc (c1750); ed. N. Pyron (London, 1985–6)
3 Six Solos, vc, bc (c1750); also in Eight Solos, fl, bc (1757), in different keys
4 Six Lessons or Divertiments, 2 vc (c1754)
VI Trios, 2 vn, vc/hpd (1758)
Lessons and scales, vc, in Broderip & Wilkinson: Complete Treatise for the Violoncello (c1800)
Solo, vc, bc, after 1760, GB-Lbl
Concerto, vc, str, after 1750, DRc, arr. of op.3, no.3



Informació addicional... 

INTERPRETS: Martin Zeller (cello); Marco Frezzato (cello); Nicola Dal Maso (cello); Stefano Demicheli (harpsichord)
AMAZON: CERVETTO, G.B. - Six Sonatas for Three Violoncellos
CPDL: No disponible
SPOTIFY: CERVETTO, G.B. - Six Sonatas for Three Violoncellos



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: