divendres, 19 de gener del 2018

MILANS I GODAYOL, Tomàs (1672-1742) - Música Religiosa

Antonio de Pereda - Allegory of Vanity (c.1634)
Obra d'Antonio de Pereda y Salgado (1611-1678), pintor espanyol (1)


- Recordatori de Tomàs Milans i Godayol -
En el dia de la commemoració del seu 276è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Antonio de Pereda y Salgado (Valladolid, 1611 - Madrid, 30 de gener de 1678) va ser un pintor espanyol. Orfe des de ben petit, va viure a Madrid on va rebre formació de Pedro de las Cuevas. Artista precoç, aviat va destacar per la seva perícia, despertant l'atenció d'importants mecenes. El 1634, i sota la protecció de Giovanni Battista Crescenzi, es va encarregar d'un dels llenços de batalla per al Saló de Regnes del Palau del Buen Retiro. No obstant, i després de la mort del seu mecenes, va perdre la protecció reial. A partir d'aleshores es va orientar vers la pintura religiosa i els bodegons amb què ràpidament es va fer conegut, assolint el seu clímax a l'entorn del 1650. Com a pintor, les seves obres es van caracteritzar per composicions senzilles i amb poques figures si bé de marcat realisme. A partir del 1673, i després de la mort de la seva dona, va anar disminuint la quantitat i qualitat del seu treball. Antonio de Pereda y Salgado, que va viure la major part de la seva vida a Madrid, va morir en aquesta ciutat el gener de 1678.



Parlem de Música...

Tomàs Milans i Godayol (Canet de Mar, 7 de març de 1672 - Canet de Mar, 19 de gener de 1742) va ser un compositor català. Fill de Marc Antoni Milans i Macià (1625-1708) i de Marianna Godayol, es va formar a l'església de Santa Maria del Pi de Barcelona amb Josep Oriol i Bogunyà. Allà va aprendre música i va entrar com a escolà de la capella del Palau de la Comtessa, de la qual anys més tard en seria el director. Al llarg de la seva carrera, va ocupar dos càrrecs; la direcció musical de la capella del Palau de la Comtessa (1701) i, després des del 1714 i fins el 1733, la direcció de la capella de música de la Catedral de Girona. Com a compositor, va escriure abundant obra religiosa la qual va gaudir de notable difusió arreu de la geografia catalana.

Nicolaum Visser - Cataloniae principatus, nec non Ruscinonensis et Cerretaniae comitatus in eorum vicariatus peraccurate distincti (1677)
Nicolaum Visser - Cataloniae principatus, nec non Ruscinonensis et Cerretaniae comitatus in eorum vicariatus peraccurate distincti (1677) (2)



Informació addicional... 

INTERPRETS: La Xantria, Laia Frigolé (soprano); Pere Lluís Biosca
LAQUINTADEMAHLER: MILANS, T. - Musica Religiosa
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: MILANS, T. - Musica Religiosa



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

3 comentaris: