dimecres, 3 de gener del 2018

NAVARRUS, Michael (1563-1627) - Primeras Visperas para San Fermin

Diego Velazquez - La Coronación de la Virgen (c.1635)
Obra de Diego Velázquez (1599-1660), pintor espanyol (1)


- Recordatori de Michael Navarrus -
En el dia de la commemoració del seu 391è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Diego Rodríguez de Silva y Velázquez (Sevilla, bap. 6 de juny de 1599 ​- Madrid, 6 d'agost de 1660) va ser un pintor espanyol. El seu pare, Juan Rodríguez de Silva, era de família portuguesa i la seva mare, Jerónima Velázquez, era oriünda sevillana. Diego va ser el primer dels vuit fills que van tenir. En aquells anys, Sevilla era una ciutat rica i cosmopolita, en part pel monopoli del comerç amb Amèrica. Aquesta circumstància va facilitar que molts europeus visquessin a la ciutat per la qual cosa la vida cultural era rica i diversa. En aquest ambient, Velázquez va entrar com a aprenent en el taller de Francisco Pacheco. Al seu costat, va treballar i va anar adquirint domini del dibuix, fins a arribar a aprovar l'examen que li va permetre formar part del gremi de pintors de Sevilla. El 23 d'abril de 1618, quan no havia complert encara els 19 anys, es va casar amb Juana Pacheco, filla del seu mestre Francisco Pacheco i que aleshores tenia 15 anys. En els anys següents naixerien les seves dues filles, Francisca i Ignacia. També en aquell temps va demostrar la seva qualitat i originalitat com a pintor tant per la temàtica seleccionada com per la forma d'afrontar-la. El 1622 va viatjar per primera vegada a Madrid, on es va presentar al sevillà Gaspar de Guzmán, futur comte-duc d'Olivares, que buscava formar al voltant de Felip IV un taller d'art amb pintors majoritàriament andalusos. En aquella ocasió només va poder retratar Luis de Góngora, que en aquells dies era capellà del rei. No obstant això, gràcies a les seves amistats influents, entre elles el seu propi sogre, va aconseguir poc després, el 1623, que el contractessin per retratar al rei. Sens dubte l'obra va agradar al monarca, ja que el va nomenar pintor oficial amb un salari anual i residència a Madrid. A partir de 1628 va assolir el càrrec de pintor de cambra, el més important entre els pintors de la cort. A l'any següent va rebre diners i cartes de presentació per viatjar a Itàlia a ampliar els seus coneixements. Aquest viatge representaria un canvi transcendental en la seva pintura i li aportaria un domini de la tècnica realment extraordinari. Així, amb poc més de 30 anys, ja estava en el seu període de maduresa. Entre els anys 1649 i 1651 va tornar a Itàlia en una època daurada en la seva carrera gràcies a les seves dues obres més conegudes; Las Meninas i Les filadores. El 1659, i després d'un llarg procés, va aconseguir ingressar a l'Ordre de Santiago. No obstant, el 1660 va emmalaltir de verola i en pocs dies va morir a Madrid, als 61 anys. Una setmana més tard va morir també la seva esposa Juana.



Parlem de Música...

Michael Navarrus [Miguel Navarro] (Pamplona, 1563 - Pamplona, 2 de gener de 1627) va ser un compositor espanyol. Es desconeix gran part de la seva vida sent la primera referència de 1591, any que va ser nomenat mestre de capella de la Catedral de Calahorra en un càrrec que va preservar fins el 1600. També en aquell període va publicar la majoria de les seves obres les quals va compilar en tres llibres sent el primer, de 1614, l'únic que es va preservar anys després de la seva mort. En el període comprès entre els anys 1600 i 1608 es va retirar a una ermita propera a Turruncún. El 1608 se'l va situar novament a Pamplona i a partir del 1616 va ser mestre de capella d'una església d'Irun en un càrrec que es creu va preservar la resta de la seva vida. Michael Navarrus va morir a Pamplona el gener de 1627.

Willem Janszoon Blaeu - Aragonia et Navarra (1635)
Willem Janszoon Blaeu (1571-1638) - Aragonia et Navarra (1635) (2)



Informació addicional... 

INTERPRETS: Nova Lux Ensemble
LAQUINTADEMAHLER: Navarrus - Primeras Visperas para San Fermin
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: Navarrus - Primeras Visperas para San Fermin



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

6 comentaris:

  1. Muchas gracias por descubrirnos cada día nuevas músicas y nuevos autores. Siempre, cada día y sin faltar una sola vez. Te lo agradezco profundamente

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Tachen!!
      Un placer! Te deseo lo mejor para el nuevo año!
      Saludos,
      Pau

      Elimina
  2. Maravilloso blog .Lo acabo de descubrir.Moltes gracies

    Leon.SEVILLA

    ResponElimina
  3. Could you please reup this link. Kind regards and many thanks for your wonderful blog

    ResponElimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina