divendres, 27 de gener del 2012

VERDI, Giuseppe (1813-1901) - Capriccio per Fagotto & Sinfonia "Un Giorno di Regno"

Giovanni Boldini - Giuseppe Verdi
Retrat de G. Verdi, obra de Giovanni Boldini, pintor italià del segle XIX





Giuseppe Verdi (1813-1901) compositor i organista romàntic italià nascut a La Roncole. Verdi és més que conegut per la seva obra operística la qual gaudeix de fama, reconeixement i interpretacions en la majoria dels escenaris internacionals. No obstant, Verdi té una petita mostra d'obra instrumental molt desconeguda però molt apreciada pel seu valor. El seu és un cas paradigmàtic de la història de la música. Tot i el seu innegable talent musical, quan era jove li van denegar l'accés al Conservatori de Milà fet il·lustrat posteriorment pel mateix Verdi en una frase lapidària en el moment en què el conservatori li va sol·licitar poder dur el seu nom.

"No em van voler quan era jove, no sé per què em volen sent vell"

Fos com fos, actualment el Conservatori "G. Verdi" de Milà duu el seu nom. La realitat ens demostra que Verdi, al seu temps, va ser un artista oportunista en relació al context polític i social de la Italià del XIX. Una Itàlia nacionalista que s'accentuava en les primeres obres operístiques de Verdi les quals van triomfar unànimement en el públic italià. Nabucco n'és el primer exemple. No parlaré d'òpera tot i que Verdi en sigui un dels màxims exponents de la història musical. Els seus èxits en aquest camp estan, indiscutiblement, fora de discussió. Com dèiem, un parell de tresors instrumentals salvats de l'oblit. Un caprici per a fagot i orquestra brillant allunyat de les noves convencions emergents de finals del XIX i de sonoritat essencialment romàntica. I una petita simfonia amb el sobrenom "Un Giorno di regno". Molt rossinià, és una obra divertida i molt alegre. Divendres, s'acaba la setmana i comença el mal (bon) temps segons es miri.

Les dues obres ens les interpreta la Orquestra Giuseppe Verdi di Buseto amb Fausto Pedretti a la batuta.

Gaudiu i compartiu!



Font (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquestes obres):


Verdi: Unpublished Works

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

7 comentaris:

  1. Hola Paul y Muchas Gracias por Verdi y tu explicación. Ahora sí, lo he podido bajar perfectamente. Saludo Cordial Y lo dicho: muy bueno tu "reciclassícat"..!!
    Jorge Luis Argüero - desde Buenos Aires, Argentina

    ResponElimina
  2. Creo que esta musica de Verdi seria muy interesante, pero no puedo bajarla de "mediafire". Hay otro link? muchas gracias ! Franz

    ResponElimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina