dimarts, 10 de gener del 2012

ALBRECHTSBERGER, Johann Georg (1736-1809) - Konzert in D-Dur für Maultrommel, Mandora und Streicher

Peter Paul Rubens - The Watering Place Obra de Peter Paul Rubens, pintor alemany del segle XVII





Johann Georg Albrechtsberger (1736-1809) organista i compositor austríac nascut a Klosterneuburg, ciutat a l'extrem Nord oriental d'Àustria. Nen cantor amb 7 anys, es va iniciar amb la música a l'abadia de Melk a la vegada que estudiava filosofia en un seminari jesuïta de la gran capital austríaca, Viena. No en coneixem gaires detalls de la seva biografia, d'ell se'n coneixen els seus alumnes que, precisament, no en foren pocs, entre ells Beethoven, Hummel o Ries. Per tant, com a teòric musical devia tenir molta fama, si més no els seus deixebles van ser grans artistes al seu temps. Musicalment, va escriure gran quantitat d'obres per a l'església, principalment per orgue, tot i que també molts concerts i obres litúrgiques, com misses, oratoris... entre moltes altres. Ara bé, com hem comentat fou molt apreciat com a teòric de la música, escrivint diverses obres de metodologia i teoria musical àmpliament difoses al segle XVIII. Entre elles, una de les més brillants, el "Méthode élémentaire de composition", obra cabdal del seu gènere i d'obligat estudi en els cercles acadèmics. Nosaltres ens centrarem en la composició i no tant en la literatura teòrica d'aquest artista austríac que no sabem molt bé en què devia pensar quan va escriure un dels concerts més peculiars de la història de la música clàssica. Ni més ni menys, un concert per a arpa de boca, mandola i cordes en la tonalitat de Re major. Bromes a banda, més tenint en compte certes referències televisives recents d'aquest peculiar i estrambòtic instrument, és un concert essencialment clàssic on la sonoritat de l'instrument solista, com podreu comprovar en l'audició és, si més no, molt original. Sens dubte, una anècdota musical que Albrechtsberger va escriure imaginem que amb tota la bona fe del moment i amb el respecte que, qualsevol instrument, mereix. Ara bé, com a mínim, ens robarà un somriure que, tenint en compte els temps que corren, sempre va bé! Quedi com una mostra més de les tantes i tantes obres originals que la història de la música ha dibuixat i ens ha regalat al llarg dels segles.

Quatre moviments il·lustren i donen contingut al concert:

1. Allegro moderato - 4:08
2. Andante - 4:47
3. Menuet trio - 3:17
4. Allegro - 2:19

Ens l'interpreta la Munich Chamber Orchestra amb Fritz Mayr a l'arpa de boca, Dieter Kirsch a la mandola i tots junts dirigits per Hans Stadlmair.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):

BIOGRAFIA: Johann Georg Albrechtsberger (Klosterneuburg, 3 de febrer de 1736 - Viena el 7 de març de 1809)
SPOTIFY: No disponible.

Albrechtsberger: Konzerte für Maultrommel und Mandora

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

3 comentaris:

  1. ¿Podrías, por favor, volver a publicar este enlace?
    Muchas gracias

    ResponElimina
    Respostes
    1. Años atras tuve algunos problemas con mi ordenador y perdí mucha música. De momento esta edición no la he podido recuperar.

      Por si te interesa, la puedes escuchar libremente en Spotify:
      https://open.spotify.com/album/7ou3ZOyqiG3407ZigXhie6

      Saludos,
      Pau

      Elimina