dijous, 5 de gener del 2012

KROMMER, Franz (1759-1831) - Clarinet Concerto Op.35

Obra de Claude Lorrain, pintor francès del segle XVII




Franz Krommer (1759-1831) compositor txec nascut a Kamenice, antiga Bohèmia. Territori del qual en parlem sovint tot i que la seva influència hagi estat, tradicionalment, escassa a la mediterrània. Bé, de F. Krommer en parlàvem fa uns mesos en relació amb un altre dels seus extraordinaris i brillants concerts per a clarinet, l'opus 91. Avui recuperaré aquesta figura concertant, el concert per a clarinet que, particularment, tant m'agrada i que va viure una autèntica edat d'or en el període entre els segles XVIII i XIX, principalment en compositors com el mateix Krommer, C.M. von Weber, B.H. Crusell (de qui també en parlàvem fa uns dies en relació amb un dels seus concerts, l'opus 1), L. Spohr, els germans Stamitz o el mateix Mozart. El clarinet és un instrument de vent-fusta molt popular en la orquestra simfònica, en les bandes musicals i popularment conegut per ser l'instrument predilecte del director de cine Woddy Allen i la seva banda. És un instrument d'un timbre molt particular i està format per diverses peces desmuntables. Fet aquest apunt en relació amb l'instrument protagonista del concert del dia d'avui, comentaré el fantàstic concert que sentirem. Krommer va escriure multitud d'obres de cambra, concerts i simfonies, tanmateix, les seves obres més valorades són les escrites per a instruments de vent i concretament les de la família del clarinet. El concert triat es corresponent a l'Opus 35 del seu catàleg el qual consta de més de 110 obres referenciades. És un concert monumental i contundent en la orquestració i d'un elevat grau de perfeccionisme en la interpretació del clarinet, concretament, és un concert per a dos clarinets solistes i orquestra en la tonalitat de Mi bemoll major. Essencialment clàssic, es divideix en tres moviments molt característics de l'època:

1. Allegro - 10:13
2. Adagio - 4:53
3. Rondo - 4:48

Ens l'interpreta la Nicolaus Esterhazy Sinfonia sota la conducció al clarinet de Kálmán Berkes i amb Kaori Tsutsui al segon clarinet.

Gaudiu i compartiu... i avui tots a dormir aviat!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):




Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

2 comentaris:

  1. Infinitas gracias Mi amigo por la grabaciòn de Morales Savall es mi favorito en musica antigua todavia lamento la perdida de la Sibila...Ah Monserrat paz en vuestra tumba fuiste un poema del alma!!!
    Un abrazo Pau

    ResponElimina