dijous, 26 de gener del 2012

FASCH, Johann Friedrich (1688-1758) - Bassoon concerto, Horn concerto & Trumpet concerto

Vista del canal de Giudecca, obra de Francesco Guardi, pintor italià contemporani de J.F. Fasch





Johann Friedrich Fasch (1688-1758) compositor alemany nascut a Butelstädt. Deixeble del gran mestre Johann Kuhnau, va viure a l'Alemanya de l'omnipotent Bach i de la seva enorme influència. Com era tradicional en el seu temps, Fasch es va iniciar a la música com a cantor del cor infantil de veus blanques de la petita ciutat de Weissenfels des d'on viatjaria, posteriorment, a Leipzig, ciutat musical per excel·lència del seu temps juntament amb Dresde. Allà es formaria en l'art musical i compositiu amb J. Kuhnau el qual va ser una gran referència contemporània per a J.S. Bach. La música de Fasch és molt extensa si bé és molt poc coneguda al nostre país. Obres litúrgiques en forma de cantates, salms i misses són habituals en el seu repertori ara bé, a Fasch se'l coneix, principalment, per la seva deliciosa música instrumental talment com podrem comprovar en aquesta sèrie de concerts per a diversos instruments. A diferència de l'estil de Bach, en general més barroc que clàssic, Fasch es va introduir gustosament en el nou estil emergent de l'Europa il·lustrada. Més recurrència dels instruments de vent, més senzillesa en la forma concertant i una harmonia consonant són elements característics de les obres instrumentals de Fasch que avui dia escoltarem. Dijous, de ressaca (una vegada més) d'un clàssic, de relativa tranquil·litat meteorològica i a les portes de les primeres incursions del fred hivernal (per fi), escoltarem tres obres, petites, d'aquest artista alemany. Tres concerts on els instruments solistes són la trompeta, el fagot i la trompa. El concert de trompeta ens recordarà inevitablement al gran mestre Bach, de fet, és un dels concerts que ens pot confondre més fàcilment si no som destres auditivament i musicalment parlant.

Trevor Pinnock al clavicèmbal dirigeix The English Concert en aquesta sèrie de concerts interpretats amb instruments originals de l'època.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

  1. Crec que hi han problemes amb els audios. (Jo, com aquell que creien que era mut, pero que finalment va parlar el dia que la sopa era freda per primera vegada...)

    ResponElimina
    Respostes
    1. José Luís,

      Realment, la sopa era ben freda... jejeje

      Gràcies per l'avís!

      Elimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina