dissabte, 28 de gener del 2012

THE GOLDEN AGE OF THE RUSSIAN EMPIRE - A. Alyabyev, Y. Fomin & D. Bortniansky

Obra de Jean Baptiste Detaille, pintor francès del segle XIX





L'edat d'or de l'Imperi Rus. Període iniciat l'any 1721 i acabat revolucionàriament l'any 1917 sent el més gran imperi territorial de la història. Doncs bé, en aquest període de grandesa tsarista de la Rússia Imperial, hi trobem una sèrie de compositors, principalment operístics, que hi van viure i desenvolupar la seva carrera, principalment, a la seva capital imperial, Sant Petersburg.

Alexander Alyabyev (1787-1851) compositor rus nascut a Tobolsk. Fill de la burgesia russa, va viure amb relativa comoditat fins el moment que va decidir entrar a l'exèrcit per a combatre contra la França Napoleònica. Allà va ser condecorat pel seu valor però també va ser empresonat degut a un afer misteriós relacionat amb la mort d'un compatriota amb el qual va mantenir una aposta nocturna prèvia a la seva mort. Lluny de renunciar de la música la qual havia après de ben petit, a la seva desagradable estada a la presó i posterior exili a Sibèria (quin fred) va escriure la seva obra més reconeguda i respectada, "El Rossinyol", una romança basada en un poema d'Anton Delvig. Òperes, romances i comèdies musicals configuren la totalitat de l'obra d'aquest autor del qual escoltarem l'obertura d'una de les seves comèdies musicals.

Yevstigne Fomin (1761-1800) compositor i clavecinista rus nascut a Sant Petersburg. Fill d'un canoner de l'exèrcit rus, va viure entre la vida militar paterna i la seva vocació artística. Afortunadament per ell, la dedicació artística es va imposar tot estudiant arquitectura a l'Acadèmia Imperial de les Arts de la seva ciutat natal. Tot plegat ho va compaginar amb la seva vocació musical amb el clavicèmbal el qual li va obrir les portes per estudiar a Bologna sota el mestratge del "pare" Martini. De retorn a Sant Petersburg, es dedicaria al teatre musical, escrivint òperes de les quals la més coneguda és la seva versió d'Orfeo i Euridice. Doncs bé, d'aquest compositor rus del XVIII escoltarem dues obertures, concretament la d'Orfeo i Euridice i l'obertura de la seva òpera còmica "Els Americans"... sembla ser que la comèdia relacionada amb Amèrica, a Rússia, els hi ve de lluny.

Dmitri Bortniansky (1751-1825) compositor rus nascut a Hlukhiv, actualment a Ucraina. D'ell en parlàvem fa uns mesos en relació amb un parell de les seves obres instrumentals (una simfonia concertant i un concert de clavicèmbal). Probablement dels tres compositors d'avui, aquest sigui el més "mediàtic" relativament tenint en compte l'absolut desconeixement que en tenim d'ells, si més no, al nostre petit país. Operista, és el d'estil més Italià dels tres i més si valorem el fet que un dels seus mestres fou Baldassare Galuppi amb el qual viatjaria a Itàlia per a representar-hi algunes de les seves obres. Compositor des d'aleshores internacional, va tornar a Sant Petersburg per a ocupar-se del càrrec de Director de Capella Imperial. Ple de creativitat, va escriure multitud d'obres a capella, concerts, cantates a més de totes les òperes que havia escrit anteriorment a ocupar aquest càrrec l'any 1796. D'aquest artista rus recuperaré l'obertura de la seva òpera "Alcide", la qual es va estrenar a Venècia l'any 1778.

Interessant és conèixer la història musical de la Rússia prèvia als grans compositors iniciats amb M. Glinka i dels quals tot just en comencem a sentir algunes de les seves primeres obres. Internet, un oceà ple de tresors pendents de descobrir. Aquests en són una mostra.

El conjunt Concertino de Rússia ens interpreta totes les obres.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):


Concertino – Golden Age Of The Russian Empire

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

10 comentaris:

  1. What a delightfull music, elegant and whittfull.
    The "Hunter" has done it again!

    Thanks,

    Peter from Holland

    ResponElimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Hello my friend! Can you renew the link to this CD too? ...and may I ask you how often do you accept requests for reviving the links? thanks again for your time!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dear John,
      Actually, you can request as links as you wish. However, I will reupload links only on Sunday and 10 (maximum) by week.
      Greetings,
      Pau

      Elimina
    2. thank you very much Pau! you are very helpful! Are all re-uploads shown in blue letters under the title "Darrers posts actualitzats"? Or is there another special place to see them?

      Elimina
    3. Indeed. "Darrers posts actualitzats" is the source where you will find reuploads links.
      Greetings,
      Pau

      Elimina
  5. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina