dimecres, 22 de febrer del 2012

HANDEL, Georg Frederich (1685-1759) - Dixit Dominus

Luigi Bisi - Interno del Duomo di Milano (1840)
Interior de la catedral del Duomo de Milà, obra de Luigi Bisi, pintor italià del segle XIX (1)





Georg Friederich Handel (1685-1759) compositor i organista alemany nascut a Halle. Handel és un dels grans del segle XVIII, sense discussió. Autor d'una de les obres més cèlebres i interpretades de tots els temps, El Messies, un oratori que actualment tots associem al Nadal tot i que la seva idea original era fer que l'obra es representés durant la Pasqua. Fos com fos, la seva popularitat ara i en el seu temps va ser tal que, fins i tot, un jove Mozart en va fer una versió en alemany i amb retocs instrumentals que un dia recuperarem. Nascut al mateix any que el gran mestre Bach, les seves vides discorren quasi en paral·lel. No així la seva obra la qual és ben diferenciada. Handel s'associa a la òpera i a l'oratori. Devot de la música de forma espontània fruït, sembla de ser, de la presència misteriosa d'un vell clavecí en el graner on dormia, Handel no té antecedents musicals familiars definits. Per aquest fet, la seva família no es mostrava gaire convençuda de la devoció artística del seu fill i volien que es dediqués al Dret, no obstant, una oportuna intervenció del príncep de Saxònia va fer desistir la voluntat paterna en favor de la passió musical. A partir d'aquest instant i fruït de les seves genuïnes i brillants capacitats intel·lectuals, Handel començaria una sèrie de viatges que el durien en la seva etapa prèvia a Londres, on canviaria fins i tot el seu nom, per Hamburg, Itàlia i Hannover. Ciutats i països on la seva fama s'incrementaria exponencialment gràcies a les seves obres vocals però també instrumentals. Telemann, els germans Scarlatti, Corelli, Caldara... tots ells i molts més, van compartir moments musicals amb un Handel que, si bé ja era molt popular, no seria fins a establir-se a Londres on gaudiria del més gran dels reconeixements públics del seu temps. La seva vida és molt extensa i consta de diverses etapes les quals anirem coneixent a mesura que descobrim aquest compositor etern. Avui i com sembla ser la costum en aquest espai els dimecres toca, sembla ser, música d'exaltació de la divina providència. I com que les costums s'han de preservar, gaudirem d'una de les obres que Handel va escriure en honor i glòria del Deu catòlic, un Dixit Dominus (Deu, digué) escrit per Handel un dia del mes d'abril de 1707 i quan es trobava geogràficament en un punt d'Itàlia. Escrit per a cor, solistes i orquestra de corda, es basa en el salm 110 de la Bíblia. D'estil barroc, Handel juga amb les veus d'una forma sorprenent i amb un estil propi que consolida, una mica més si és possible, la figura d'aquest autor alemany perdut i adoptat fervorosament pels anglesos.

Ens l'interpreta la Westminster Abbey Choir & Orchestra sota la direcció de Simon Preston.

Gaudiu i compartiu!




Handel: Dixit Dominus, HWV 232; Nisi Dominus, HWV 238; Salve Regina, HWV 241

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

  1. Sortint Handel no puc de deixar de escriure aquí, encara que només sigui per felicitar-te un altre cop per la feina i la quantitat de desconeguts que ens presentes.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies José Luis,

      Handel és únic i no només pels seus oratoris i òperes, les seva música instrumental és sublim... què dir de la música aqüàtica, els concerto grosso, les suites per a clavecí o els concerts d'orgue...

      Creu-me que tinc un registre de més de 500 compositors i la majoria d'ells autèntics "desconeguts" jeje així que tinc feina per anys!

      Agraeixo els teus comentaris, salut!

      Elimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina