dijous, 2 de febrer del 2012

BACKOFEN, Johann Goerg Heinrich (1768-1839) - Clarinet concerto Op.3

Obra de Caspar David Friedrich, pintor alemany coetani de J.G.H. Backofen




Johann Georg Heinrich Backofen (1768-1839) compositor i clarinetista alemany nascut a Durlag i del qual n'és poc el que en coneixem de la seva dilatada vida d'entre segles. Virtuós clarinetista i instrument pel qual va escriure la majoria de la seves obres, Backofen va ser, també, intèrpret de l'arpa, la flauta i el corno di basseto instruments pels quals va compondre diverses obres. Tot i la fama que va viure al seu temps com a virtuós intèrpret del clarinet, Backofen va desenvolupar, de forma paral·lela a la composició, una vida com a reputat pintor de retrats. A més a més, el seu domini dels idiomes europeus, principalment, el francès, l'italià i l'espanyol, l'hi van permetre viatjar de forma regular per Europa, això sí, acompanyat del seu instrument ja fos el clarinet o el pinzell... per si de cas. A banda de la seva vida itinerant i nòmada per Europa, el cert és que Backofen i la seva família van instal·lar el seu centre d'operacions a Nuremberg coordenada geogràfica on es formaria musicalment i des d'on viatjaria arreu d'Europa. Per tant, al seu temps va ser un personatge il·lustrat en les arts musicals, pictòriques i literàries. A més a més, gaudia de la fama i dels diners necessaris per a desenvolupar amb suficiència la seva professió. Alhora, si tenim en compte el seu cognom "aristocràtic" (si més no per a qualsevol Príncep europeu el cognom Backofen seria elegant), ens trobem, entre nosaltres, un artista de cap a peus tot i que al nostre país no sigui conegut més enllà dels ambients acadèmics circumscrits a l'estudi del clarinet. Bé, sigui com sigui, recuperar l'honor d'un compositor, sempre i quan la seva música ho mereixi, és un plaer. En nom seu escoltarem el seu concert per a clarinet i orquestra en Si bemoll major Op.3, una obra que probablement va escriure l'any 1809 a Bonn. Preciosa obra en aquest dia de febrer, un dia que tots recordarem per la visita turística però implacable del fred Siberià... de tant en tant el planeta es rebel·la i ens recorda que el temps, per sort, fa i farà el que voldrà.

El concert per a clarinet ens l'interpreta la SWR Rundfunkorchester Kaiserlautern amb Dieter Klöcker (1936-2011) al clarinet i dirigits per Johannes Moesus.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):

Georg Heinrich Backofen Conciertos para clarinete y orquesta

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

  1. Nuevamente me sorprendes con un músico totalmente desconocido para mí y que, a juzgar por las dos obras que acabo de escuchar, me parece muy interesante. Muchas gracias!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. De nada, un placer ayudar a conocer nuevos compositores... A seguir descubriendo nuevas obras.

      Saludos!

      Elimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina