divendres, 24 de febrer del 2012

GALUPPI, Baldassare (1706-1785) - Confitebor tibi, Domine

Obra de Pedro Atanasio Bocanegra, pintor español del segle XVII




Baldassare Galuppi (1706-1785) compositor i clavecinista italià nascut a Burano. Retornem a Itàlia de la mà d'Il Buranello, un dels més grans compositors italians del segle XVIII especialitzat, principalment en el gènere vocal, fos aquest sacre o secular. D'aquest artista, sens dubte el personatge més popular de Burano, en parlàvem fa uns mesos en relació amb una de les seves esplèndides obres religioses, concretament un glòria in excelsis sublim i d'un estil únic dins de la gran diversitat de paisatges de l'escola italiana i que recomano, vehementment, gaudir-ne. Galuppi va ser, al seu temps, un del genis italians més admirats d'Europa. Tot i que va tenir uns inicis amb la òpera accidentats i poc afortunats, el cert és que a mesura que evolucionava el seu estil ho feia la seva obra. L'eco del seu nom era tant fort, que fins i tot va arribar a oïdes d'una notable emperadriu coneguda amb el nom de Caterina la Gran de Rússia la qual adorava l'art i la música. Per aquest motiu, va oferir una suculent oferta de treball irrenunciable i a preu d'or a un Galuppi que l'any 1764 s'instal·laria a Sant Petersburg per un període de 4 anys. Certament, la vida de Galuppi va transcorre entre Venècia, Londres i Sant Petersburg i en totes elles si alguna cosa l'hi agradava fer i gaudia fent-ho era escriure òperes, principalment comèdies musicals, d'aquelles que agradaven tant a un públic profà en la matèria que gaudia de les parodies de tot tipus, sobretot de cuixa i carnassa. Ara bé, Galuppi va tocar tots els gèneres, des del concertant fins al religiós amb resultats més que notables en tots els casos. L'exemple en les dues obres d'avui. Sent divendres se'ns permet la llicència de ser generosos i avui és el cas. Una obra de caràcter religiós amb el nom de Confitebor tibi, Domine i que ens remet en el temps a la obra que amb el mateix nom recuperàvem d'Andre Modeste Gretry, un autor francès il·lustre en el gènere de les òperes i coetani de Galuppi. Un bon exercici serà comparar ambdues obres escrites en el mateix segle però d'escoles musicals "rivals". La propina del dia és un dels concerts de clavecí amagat entre la seva extensa i brillant obra vocal. Galuppi sempre ens ajuda a començar o acabar bé qualsevol setmana. Acabem-la amb ell i que la seva música ens il·lumini una mica més la jornada, el cap de setmana i de per se el nostre estat d'ànim... sense discussió, ell és un dels més grans redescobriments actuals. Honor i glòria a Il Buranello!

El confitebor tibi domine ens l'interpreten els solistes i la orquestra de Il Seminario Musicale a la direcció al violí de Fabio Biondi.

El concert de clavicèmbal ens l'interpreta la orquestra L'Opera Stravagante amb Massimiliano Raschietti al clavecí.

Gaudiu i compartiu!



SPOTIFY: Gerard Lesne – Vivaldi/Galuppi: Motets

Baldassare Galuppi (1706-1785): Kantate "La Scusa"

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

5 comentaris:

  1. Yes, the whole cd is wonderful! Together with Vivaldi. Do you have it?
    Greetings, Sasja.

    ResponElimina
    Respostes
    1. I'm so sorry, but I only have the part of Galuppi. As soon as possible, I share with you the whole CD... when I get it!

      Greetings!

      Elimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina