diumenge, 19 de febrer del 2012

EBERLIN, Johann Ernst (1702-1762) - Missa a due chori in C major

La Verge i el nen, obra de Francesco Francia, pintor italià del segle XV




Johann Ernst Eberlin (1702-1762) compositor i organista alemany nascut a Jettingen, a l'estat bavarès. Tot i que la seva principal contribució al món musical del seu temps fou com a organista, el cert és que Eberlin va dedicar molt temps de la seva vida a compondre música religiosa la qual, i malauradament per ell, no va ser mai publicada en vida del compositor. Els seus inicis els trobem a la ciutat d'Augsburg, ciutat de naixement de Leopold Mozart, fet important ja que ambdós coincidirien espacialment en el temps i compartirien el fruït dels seus treballs. Com dèiem, l'orgue va ser el seu instrument de treball, de fet, com la majoria de compositors del seu temps. Instrument de teclat versàtil per la seva, relativa, facilitat d'ús, l'orgue ha estat al llarg de la història un dels instruments més utilitzats per la seva sonoritat i varietat de registres. Així ho va ser per Eberlin que va compondre una gran quantitat d'obres per a aquest instrument tot i que també en va compondre, prop de 300, per els habituals oficis litúrgics d'aleshores. L'obra d'avui n'és un exemple. La Missa per a dos cors en Do major per a cor, solistes i orquestra és una de les tantes misses que Eberlin va escriure i que tanta admiració va despertar en un jove Leopold Mozart obra, que més tard, traslladaria al seu fill pel seu aprenentatge. Per tant i sense rubor, podem afirmar amb gust que les obres vocals d'Eberlin, i sense que ell ho sabés, van formar part, anys més tard, de l'aprenentatge d'un Mozart que amb el temps il·luminaria musicalment, i de quina manera, l'edat d'or de la Il·lustració.

Ens la interpreta el St. Thomas-Chorschule Wettenhausen amb la Camerata Vocale Günzburg i la Johann Christian Bach-Akademie Köln tots ells sota la direcció de Jürgen Rettenmaier.

Gaudiu i compartiu!


Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

10 comentaris:

  1. Hi Paul,

    I've sung a Mass by this composer, the well known by amateurs like myself, Mass in C.
    The work you're sharing with us is far more mature than the Mass I mentioned.
    There is still so much more music to be discovered, that I know I will never be able to hear everything, but I like going to your blog several times per week.

    Thank You for hours of wonderfull entertainment.

    Greetings from Holland,

    Peter

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hi Peter,

      In Spain is hard to hear forgotten composers in our concert halls. I'm glad for you. Hear or sing a beautiful pieces by Eberlin or by unknown composers is really amazing. I think I'm going to come to Holland, soon! :P

      Sincerly, I really enjoy making this blog! I love classical music so much! Besides, I have references about 600 composers more or less... I have work for years!

      Thank you!

      Greetings from Catalunya!

      Elimina
  2. Caro Pau, em primeiro lugar muito obrigado pela bela musica neste blog.

    Comentário/eclarecimento: a missa do Eberlin nesta página é a missa numero 34 em dó maior, com 11 andamentos, que aparece no CD 27.041 da Carus: http://cdn.naxosmusiclibrary.com/sharedfiles/images/cds/hires/Carus27.041.jpg

    Existe outra missa do Eberlin, tambem entitulada "Missa a due Chore", com 6 andamentos, que aparece conjuntamente com o Te Deum do F X Richter, noutro disco da Carus (numero 83.137) entitulado "Barocke Festmusiken"

    Cordiais suadacoes, Ricardo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Recién veo tu comentario ahora.

      Gracias por la información. Debajo tienes la actualización del link con el CD completo de Barocke Festmusiken. Te confirmo que la misa de esta entrada se refiere, efectivamente, a la Missa a due chori. Puedes comprobarlo en el link de Spotify.

      Gracias!!

      Saludos!
      Pau

      Elimina
  3. Hi there!

    Is it possible for a re-upload?

    Thank for all your work.

    ResponElimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina