dissabte, 11 de febrer del 2012

VIOTTI, Giovanni Battista (1755-1824) - Piano Concerto in g

La loteria a la plaça de Montecitorio, obra de Giovanni Panini, pintor italià del segle XVIII.





Giovanni Battista Viotti (1755-1824) compositor i violinista italià nascut a Fontanetto Po. Intèrpret del violí, va gaudir de fama i reconeixement a finals del segle XVIII fins al punt de ser reconegut com el més gran violinista d'Europa. No obstant, Viotti fou un personatge peculiar. Sovint, menyspreava les mostres de gratitud vers la seva persona i intentava evitar, com fos, les aparicions públiques o els grans concerts. Sota la protecció dels prínceps Dall Pozo della Cisterna (i no és un joc de paraules) va gaudir de tot allò necessari pel seu desenvolupament professional. De fet, amb 20 anys i sota la docència de Pugnani, entraria a formar part de la capella de la Cort de Saboia. A partir d'aqui, la seva vida seria un anar i venir per Europa (hem de tenir en compte les restriccions inherents a l'hora de viatjar en aquella època... "Carromato express"). París, Berlin, Dresde, Londres, Viena o St. Petersburg van ser punts de parada obligats per la seva condició de violinista on tocava amb regularitat i amb l'admiració del seu públic que, curiosament, ell tant repudiava. Probablement o no, aquest fet el va fer disminuir la seva presència a les sales de concert fins el punt que les seves aparicions es convertiren en fets excepcionals. Reconvertit en empresari de vins, amb poca fortuna certament, va intentar prescindir de la seva condició artística per a sobreviure, fet que no aconseguiria havent de tornar a la palestra musical. Arruïnat, va haver de deixar en testament les seves obres i els seus violins, entre ells un Stradivarius, per a saldar la totalitat dels seus deutes. Probablement, Viotti al seu temps no va ser realment conscient de l'admiració que despertava entre els cercles acadèmics i musicals on era considerat, de llarg, el més gran violinista del seu temps i el pare de moltes de les innovacions en l'ús d'aquest instrument, sobretot en la forma concertant. Autor molt prolífic del gènere concertant per a violí, va escriure 29 concerts d'aquest tipus. A banda, va escriure obres de cambra, algunes obres vocals i, fins i tot, un Concert per a piano en Sol menor el qual és un autèntic tresor d'un violinista de cap a peus i que tindrem el plaer d'escoltar en el dia d'avui. Representa i ens donarà fe d'aquest artista contemporani dels Haydn, Mozart i Beethoven però, alhora, tant poc conegut al nostre petit país i que amb el violí, i al seu temps, fou insuperable.

El concert per a piano ens l'interpreta la Torino Symphony Orchestra amb Felicja Blumental (1908-1991) al piano i sota la direcció d'Alberto Zedda.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

  1. Semana rebosante de buena música. En especial me gustó el Grand Quatuor Concertant de A. Reicha. Una gran sorpresa, para mi, el buen hacer de Danzi en el Concierto para Piano. Y con Viotti me has concedido un deseo. Está misma mañana estaba pensando en escuchar alguno de sus conciertos para violín. ¡¡Y todavía tengo pendiente la música instrumental catalana del siglo XVIII!! En resumen, con estas líneas "m'agradaria" mostrar mi agradecimiento por tu espléndida labor en este blog. Ánimo!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Buenas!

      Muchísimas gracias!! La verdad que el merito es de todos esos artistas que supieron hacerlo tan bien a lo largo de tantos siglos de buena música!

      Saludos!

      Elimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina