dilluns, 6 de febrer del 2012

POKORNY, Frantisek Xaver (1729-1794) - Horn concertos

Attributed to Anne Vallayer-Coster - Winter Obra d'Anne Vallayer Coster, pintora francesa (1)





Frantisek Xaver Pokorny (1729-1794) compositor i violinista txec nascut a Mestec Králové. De tornada a Bohèmia, de paisatges verds i de boscos frondosos, ens trobem amb un artista nascut en un petit poble a l'est de Praga. Poca cosa sabem i coneixem de la vida, obra i producció de F. Pokorný, no obstant i biogràficament, els historiadors ens diuen que de ben petit va marxar de la seva ciutat natal per anar-se'n a estudiar violí amb un mestre instrumentista de la ciutat alemanya de Regensburg. Posteriorment, marxaria de la ciutat on es formaria per a integrar-se com a violinista a l'orquestra de la Cort dels prínceps Oettingen-Wallerstein. Ara bé, la decisió definitiva a la seva carrera la realitzaria l'any 1753, data en què viatjaria a Mannheim. Recordem que Mannheim tenia l'orquestra més important d'Europa en aquell temps, amb grans directors com els germans Stamitz i compositors de la talla d'Holzbauer. Amb ells estudiaria i consolidaria la seva formació, tot i que sempre lligat a la Cort dels prínceps Oettingen-Wallerstein. Per tant, tot i assolir certa fama a Mannheim, no es podia quedar en aquesta orquestra degut al deure (obligació) de seguir amb els seus "protectors". Tot i ser prolífic, la realitat que poques o, més ben dit, molt poques de les seves obres s'interpreten actualment. Autor de més d'un centenar de simfonies i multitud de concerts, són les seves obres concertants per a instruments de vent, i específicament per a trompes, les que gaudeixen d'un cert ressò més enllà de les coordenades dels ambients acadèmics. Doncs això, dos concerts que, probablement i com tantes altres obres, no gaudirem en vida a les sales de concerts del nostre país. Dues obres per a trompa com a instrument o instruments solistes, el primer un concert per a trompa en Re major i el segon un concert per a dos trompes en Fa major. Les trompes, la seva sonoritat especial i l'emotivitat que transmeten ens ajudaran a començar la setmana amb l'energia que el fred dels darrers dies ens està traient i el qual sembla decidit a acompanyar-nos uns dies més.

El primer concert ens l'interpreta la Prague Chamber Orchestra amb Rádek Baborák a la trompa i sota la direcció d'Antonín Hradil.

El segon concert ens l'interpreta la Capella Istropolitana amb Zdenek i Bedrich Tylsar a les trompes i sota la batuta de Frantisek Vajnar.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):

IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible

Frantisek Antonin Rössler-Rosetti – Horn Concertos

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

3 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina