diumenge, 15 de setembre del 2013

DONBERGER, Georg Josef (1709-1768) - Missa "Dominus fortitudo mea"

Francesco Solimena - Madonna and Child (c.1720)
Obra de Francesco Solimena (1657-1747), pintor italià (1)




Parlem de Pintura...

Francesco Solimena, anomenat també l'Abat Ciccio, (Canale di Serino, 4 octubre 1657, Nàpols, 3 abril 1747) va ser un pintor italià barroc. Considerat un dels artistes que millor van encarnar la cultura tardo-barroca a Itàlia, Solimena es va formar al taller del seu pare Angelo, a Nocera, on vivia la seva família. Va rebre la influència de Francesco Guarino, apropant-se posteriorment a la pintura escenogràfica i fantasiosa de Luca Giordano i a la tenebrositat de Mattia Preti. Les seves obres entre 1670 i 1680, de les que destaquen El Paradís a la catedral de Nocera i la Visió de Sant Ciril d'Alexandria a l'església de San Domenico de Solofra, les va fer en col·laboració amb el seu pare. Les obres executades des de 1680 s'acosten a la pintura naturalista, com els frescs de Sant Giorgio a Salern, o les teles de les Virtuts de la sagristia de San Paolo Maggiore a Nàpols. A la tela de Sant Francesc renúncia al sacerdoci de l'església de Sant'Anna dei Lombardi (1691-1692) és evident la influència de Mattia Preti. El seu estil es consagra amb L'expulsió d'Heliodoro del temple, a l'església del Gesù Nuovo de Nàpols, i amb els frescos de la capella de Sant Filippo Neri a la Chiesa dei Gerolamini. En 1728 va rebre l'encàrrec del cardenal Michele Federico Althann, virrei de Nàpols i bisbe de la ciutat hongaresa de Vác, d'un quadre representant al prelat en l'acte d'oferir a l'emperador d'Àustria Carles VI el catàleg de la pinacoteca imperial (actualment al Kunsthistorisches Museum de Viena), que "va suscitar un veritable entusiasme". Un retorn a la seva obra de joventut es va evidenciar a partir de 1735, com en els quadres realitzats a la Reggia de Caserta per encàrrec de Carles de Borbó. Va treballar per a la majoria de corts europees, però sense moure's gairebé mai de Nàpols. Va morir en aquesta ciutat l'any 1747.

Font: En català: No disponible En castellano: Francesco Solimena (1657-1747) In english: Francesco Solimena (1657-1747) - Altres: Francesco Solimena (1657-1747) 



Parlem de Música...

Georg Josef Donberger (1709, Bruck an der Leitha, Baixa Àustria - 1768, Herzogenburg, Baixa Àustria) va ser un dels molts compositors que van viure en alguns dels monestirs austríacs i que han estat ignorats per la història de la música tot i que van determinar i influir, en certa manera d'una forma decisiva, en la vida musical d'Àustria al llarg del segle XVIII. Donberger va rebre la seva formació musical al col·legi dels jesuïtes a Viena, on també es va formar en humanitats i filosofia, a partir de l'any 1720. Allà es formaria en l'orgue i la viola i esdevindria deixeble d'Antonio Caldara. Un cop finalitzats els estudis en filosofia, Donberger entraria a formar part, com a sacerdot, en la Ordre dels Agustins a Herzogenburg el 1728, on es convertiria en Regenschori. Juntament amb Johann Georg Zechner i Franz Ignaz Anton Tuma, Donberger l'hem de situar cronològicament entre els compositors austríacs Johann Josef Fux, els germans Haydn i els Mozart. Va ser un compositor molt productiu amb un repertori ingent de música religiosa i no tan sols en nom del seu monestir sinó que va rebre encàrrecs d'altres procedències. En aquest sentit, cal citar: 92 Misses (!!), 17 Rèquiems, 12 Ofertoris, 10 Te Deum, Responsoris de Setmana Santa i Motets. Els seus manuscrits es troben a les biblioteques i arxius Praga, Brno, Bratislava, Györ, Varsòvia, Berlín i Otto Beuren. Va morir a Herzogenburg el 1768.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Georg Josef Donberger (1709-1768) - Altres: Georg Josef Donberger (1709-1768)



Parlem amb veu pròpia...

Rebusquem en la foscor dels arxius més profunds de la preciosa Àustria per a descobrir-ne un d'aquells nom ben amagats però tant gratificants de conèixer i descobrir. Donberger, un cognom desconegut per la majoria de nosaltres, va ser un sacerdot músic a la manera austríaca, és a dir, en la suma de la devoció catòlica i de la creació artística. El resultat, com comentava en la biografia, una descomunal producció religiosa. Aquesta, en què avui en serà protagonista un dels deu Te Deum que se l'hi coneixen i una de les 92 misses que va escriure, serà un bon argument per conèixer la realitat musical d'un període temporal, en gran part, desconegut. Aquell que situem entre Fux, hereu de la última de les reminiscències barroques, i el de les primeres incursions litúrgiques dels Haydn i dels Mozart, especialment en aquest cas de Leopold MozartDonberger, en aquest sentit, ens ajudarà a dimensionar i a entendre el progressiu canvi metodològic en la forma i en el contingut temàtic d'una música que explora, per igual, l'últim barroc i el primer classicisme establint-se, en sí mateixa, com a una de les fonts per entendre'n la transició que en el seu dia es va produir. Dos exemples, com deia, el Te Deum en Do per a solistes, cor i orquestra, proper als Te Deum més clàssics i la Missa "Dominus fortitudo mea" en Mi menor per a solistes, cor i orquestra. Aquesta, tanmateix, és més propera al discurs més conservador, més barroc en definitiva tot i afegir-hi innovacions tècniques que progressivament aniran consolidant i engrandint l'embrió del classicisme. Els que em coneixen, saben prou bé de la meva passió per la litúrgia musical. El fruit d'aquesta desenfrenada i inexplicable passió són els descobriments com els d'avui. No dubto que properament tindrem més sorpreses en aquest sentit. De moment, donem la benvinguda a Donberger!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Freiburger Domkapelle; Freiburg Cathedral Boys Choir; Concilium musicum WienPaul Angerer
IMSLP: No disponible.
CPDL: No disponible.
SPOTIFY: No disponible.

Sacred Music Around 1750

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

6 comentaris:

  1. Thanks dear) Wellcome to my page vk) - http://vk.com/id98636863?w=wall98636863_5118

    ResponElimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina