dilluns, 23 de setembre del 2013

DANZI, Franz (1763-1826) - Simfonies Concertants

Samuel Thomas Gill - Sturt's Overland Expedition leaving Adelaide 10th August 1844
Obra de Samuel Thomas Gill (1818-1880), pintor anglès (1)


- Recordatori de Franz Danzi -
En el marc de la celebració del seu 250è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Samuel Thomas Gill (1818-1880) va ser un artista australià d'origen anglès. Gill va néixer a Perriton, Somerset, Anglaterra. Fill del reverend Samuel Gill, un ministre baptista i la seva primera esposa, Winifred Oke. Reverend Gill es va convertir en el director d'una escola a Plymouth, on el seu fill va rebre l'educació primària i després va continuar a l'Acadèmia del Dr. Seabrook a Plymouth. Més tard es van traslladar a Londres on Gill va treballar com a dibuixant i aquarel·lista per la Hubard Gallery, abans de partir cap a la colònia d'Austràlia del Sud el 1839 amb els seus pares. Samuel Thomas Gill (o S.T. Gill) va arribar a Adelaida, amb 21 anys i va establir un estudi el 1840 amb el ferm desig "d'obtenir una correcta similitud artística de sí mateixos i de les seves famílies, amics, animals i residències en contacte amb ell". Les seves activitats aviat es va expandir per incloure escenes quotidianes i de la vida pública , incloent les mines de coure descobertes a Burra Burra, així com la sortida de l'expedició de Charles Sturt per a l'interior del país el 8 d'octubre de 1844. Va fer nombroses litografies que reflectien les escenes urbanes i les personalitats notables d'Adelaida. El 1852 va viatjar als jaciments d'or de Victòria i va recrear-ne escenes i molts dibuixos que representen la vida dels jaciments d'or fet pel qual es va fer conegut com l'artista de les mines d'or. Les representacions dels miners evoquen bon humor i il·lustren els entreteniments animats en aquells durs ambients laborals. Gill solia treballar amb el paisatge natural o urbà, sovint amb figures d'éssers humans i amb seus animals, fossin cavalls, gossos etc. En la totalitat de la seva obra, el seu estil va estar marcat per la delicadesa i l'atenció pels detalls però, sens dubte, serà recordat sobretot per la bona feina que va fer tan bon punt va descobrir la seva particular devoció artística la vida a les excavacions i les mines les quals va executar amb gran vitalitat i entusiasme.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Samuel Thomas Gill (1818-1880) - Altres: Samuel Thomas Gill (1818-1880)



Parlem de Música...

Franz Danzi (1763-1826) va ser un compositor, director i violoncel·lista alemany, fill del també violoncel·lista Innocenz Danzi. Va néixer a Schwetzingen, va treballar a Mannheim, Munich, Stuttgart i Karlsruhe, on va morir. Danzi va viure en una època àlgida de la música europea. La seva carrera abraça els últims anys del classicisme i els primers del romanticisme. Va conèixer de jove a Mozart, va ser contemporani musical de Beethoven i va ser mentor de Weber, la música del qual va respectar i promoure activament. Danzi va estudiar violoncel amb el seu pare i amb Georg Joseph Vogler abans d'unir-se, sent un adolescent, a la gran orquestra del príncep elector Carles II Teodor de Baviera el 1778. La seva primera composició es va publicar a Mannheim el 1780. Malgrat el trasllat de la cort del príncep elector a Munich, Danzi es va quedar durant un temps a Mannheim en una petita orquestra teatral. Al final va tornar a l'orquestra del príncep a Munich, on va ocupar el lloc de violoncel principal deixat pel seu pare el 1784. Es va casar amb la cantant Maria Marguerite Marchand, amb la qual va fer una gira per Leipzig, Praga, Venècia i Florència. Va tornar a Munich el 1798 i va passar a ser mestre de capella de l'orquestra però el 1807, descontent pel tracte rebut i per la decadència musical, es va traslladar a Stuttgart, un centre musical menys important i finalment a Karlsruhe, on va morir. La música de Danzi és especialment cromàtica i d'elaboració precisa. Les obres de Danzi més conegudes actualment són els seus 9 quintets de vent opus 56, 67 i 68. Va compondre també òperes, simfonies, música religiosa i música de cambra.  Hem de recordar, també, que la seva germana Francesca Lebrun fou, com ell, una esplèndida compositora i cantant.

Font: En català: Franz Danzi (1763-1826) En castellano: Franz Danzi (1763-1826) In english: Franz Danzi (1763-1826) Altres: Franz Danzi (1763-1826)



Parlem amb veu pròpia...

Com he comentat amb anterioritat en les darreres entrades referents a Franz Danzi, aquest any el seu nom serà el protagonista en diverses ocasions. La celebració del seu 250è aniversari de naixement ens invita a conèixer i a explorar el seu món artístic el qual, val a dir, va viure en la opulència creativa tot i no ser, encara, un dels compositors més reconeguts del repertori del classicisme. Avui, visitarem una orquestra de casa nostra ubicada a Cadaqués, un dels pobles més bonics de Catalunya, per tal d'escoltar una edició dedicada, íntegrament, al gènere simfònic concertant. Recordem que la simfonia concertant fou un dels gèneres instrumentals més apreciats durant el segle XVIII. Les característiques principals essencialment són dues: El marcat caràcter alegre de les melodies juntament amb la frescor de la instrumentació i la necessària i obligada presència de dos o més instruments solistes. Per tant, ens delectarem amb dues de les simfonies concertants de Danzi en què les variacions recauran en el protagonisme dels instruments solistes. D'una banda, escoltarem la Simfonia Concertant en Mi bemoll major per a trompa, flauta, oboè, fagot i orquestra i per l'altra, recuperarem la Simfonia Concertant en Si bemoll major per a fagot, clarinet i orquestra. Variacions en la instrumentació solista i en el tractament tonal de les obres. No obstant això, el resultat és semblant en ambdós casos ja que ens regalen una preciosa aquarel·la musical clàssica que perfectament descriu l'essència creativa d'un Danzi encantador de qui, evidentment, en seguirem parlant!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...
CPDL: No disponible.
Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

11 comentaris:

  1. Franz Danzi ha composto musica bellissima e ti ringrazio per averlo proposto, ma manca il link per scaricare il file!!!!

    ResponElimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. si pudieras subir nuevamente este inhallable disco por favor.
    sin prisa, cuando puedas. gracias por alegrar mi vida con tu bella y poco escuchada musica

    ResponElimina
  6. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  7. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  8. Muchas, muchas gracias por tan encantadora musica

    Magua,
    Colombia

    ResponElimina
  9. Danzi va ser el contemporani de massa gent important: Mozart, Beethoven, Weber, Schubert. Ès per això que la seva figura es veu una mica diminuida. Però la seva contribució a la música per els instuments de vent és importantissima, sense dubtes.
    Gràcies, Paul!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Disminuida sí... però tanmateix la força de la seva música prevaldrà per sempre!

      Salut!
      Pau

      Elimina