dimarts, 1 d’octubre del 2013

BASSANI, Giovanni Battista (1650-1716) - Balletti, Correnti, Gighe e Sarabande

Giovanni F. Grimaldi - Classical landscape (c.1650)
Obra de Giovanni Francesco Grimaldi (1606-1680), pintor italià (1)


- Recordatori de Giovanni Battista Bassani -
En el dia de la commemoració del seu 297è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Giovanni Francesco Grimaldi (1606 - 28 novembre 1680) va ser un arquitecte i pintor italià, anomenat Il Bolognese en honor al seu lloc de naixement. Grimaldi era parent de la família Carracci, amb qui es va formar inicialment. Pocs anys més tard, seria alumne del cardenal Francesco Albani. En el seu viatge a Roma, va ser nomenat arquitecte del Papa Pau V, càrrec que va mantenir posteriorment pels successius Papes. El 1648 va ser convidat a França pel cardenal Mazarino, i durant dos anys va treballar als edificis ministerials, al servei de Lluís XIV, al Louvre. El seu color era fort, una mica excessiu en l'ús de verd i el seu toc era lleuger. Va pintar fets històrics, retrats i paisatges. També va fer els seus propis gravats i alguns dels de Tizià i Carracci. Tornant a Roma, va ser nomenat príncep (director) de l'Accademia di San Luca. A Roma va morir havent assolit una gran reputació no només per la seva habilitat artística, sinó pels seu bon comportament i esperit solidari. El seu fill Alessandro el va ajudar al llarg de la seva vida tan en la pintura com en el gravat. Actualment, les pintures de Grimaldi es conserven al Palazzo del Quirinale, al Vaticà, i a l'església de Sant Martino ai Monti. També es conserven una sèrie dels seus paisatges al Palazzo Colonna.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Giovanni Francesco Grimaldi (1606-1680) - Altres: Giovanni Francesco Grimaldi (1606-1680) 



Parlem de Música...

Giovanni Battista Bassani (Pàdua, pels anys 1650 - Bergamo, 1 d'octubre de 1716) fou un compositor i violinista italià de principis del barroc. Fou el seu mestre el pare franciscà Castrovillari i, al mateix temps, és distingí com a professor de violí contant entre llurs deixebles el cèlebre Arcangelo Corelli. Desenvolupà els càrrecs de mestre de capella de Sant Petroni de Bolonya (1685) i de la catedral de Ferrara, sent membre de les Acadèmies d'aquestes dues ciutats i de la della Morte. De les seves obres, reconegudes al seu temps, hi figuren 31 peces de música profana i religiosa (sonates, motets, salms, etc.) i sis òperes. Aquestes són:

- Falaride tirano d'Agrigento (Venècia, 1684)
- Ginebra, infant d'Escòcia (Ferrara, 1680)
- Amorosa preda di Paride (Bologna, 1684)
- Alaric, rei dels gots (Ferrara, 1685)
- La morte de Lusa (Ferrara, 1696)
- Il conte de Bacheville (Pistoia, 1696)




Parlem amb veu pròpia...

Bassani pel que sembla va viure el respecte i l'admiració local i va destacar com a professor ja que sovint se'l citava com a exemple. Es va involucrar en pràcticament tots els gèneres musicals del seu temps, com els drammi per musica (drames en música), oratoris, obres instrumentals i vocals sagrades i profanes i va contribuir a la formació de la escola de violí Bolognesa. Una escola que contemporàniament tindria, en Arcangelo Corelli, un més que digne representant. Bassani ens relaciona amb Corelli en el sentit del seu art refinat i barroc en el seu estat més pur i virtuós. Les sonates per a violi i continuo que avui escoltarem són testimoni d'aquella història, la que va viure Bassani en plena efervescència musical i que avui recuperarem per tal de commemorar-lo!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Ensemble Armonico Cimento
CPDL: No disponible.
Bassani: Balletti, Correnti, Gighe e Sarabande

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

7 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Very good! But que lastimas! the last cut of 48 is missing.

    ResponElimina
  3. ¿Podrías, por favor, subir de nuevo este disco? Otro de Bassani para la colección

    ResponElimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. muchas gracias, amigo
    saludos cordiales

    ResponElimina
  6. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina