dissabte, 26 d’octubre del 2013

ROMAN, Johan Helmich (1694-1758) - The Swedish Virtuoso

Johann Ludwig Bleuler - Vue de Stockholm (c.1835)
Obra de Johann Ludwig Bleuler (1792-1850), pintor suís (1)


- Recordatori de Johan Helmich Roman -
En el dia de la celebració del seu 319è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Johann Ludwig Bleuler (12 de febrer de 1792, Feuerthalen - 28 de març de 1850, Laufen-Uhwiesen) va ser un editor, dibuixant i pintor suís. Fill del llavors famós paisatgista suís Johann Heinrich Bleuler, va rebre una minuciosa educació i una formació artística com a pintor i dibuixant amb el seu pare. En els anys 1817-1818, Bleuler va fer viatges pel Rin on va elaborar els primers dibuixos i estudis sobre el paisatge amb els quals, el 1819, va participar en l'exposició d'una societat de Zuric. En el mateix any es va traslladar a Brussel·les i Amsterdam on va seguir amb la seva educació i negocis. Durant la seva posterior estada a París, va conèixer a la seva futura esposa, Antoinette Trillié. De tornada a Feuerthalen, es va fer càrrec, juntament amb el seu germà gran Henry, del lideratge del negoci del seu pare. El 1824 va fundar la seva pròpia editorial a Schaffhausen. Els estudis del paisatge es van convertir en el motiu principal de la seva obra fins al final dels seus dies. El 1845 va publicar la seva gran obra "Voyage pittoresque aux bords du Rhin et de la Suisse". L'èxit fou immediat fruit de l'aiguabarreig de la tècnica utilitzada juntament amb el record i el ressò dels vells mestres del paisatge. El 1833, va traslladar la seva residència i el seu taller al castell de Laufen a les cascades del Rin. Tot i l'èxit inicial, desenes de viatges per Europa i la popularitat assolida, el seu nom va perdre consistència a mesura que les noves tècniques pictòriques es consolidaven. Va morir en la ruïna i en l'oblit.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Johann Ludwig Bleuler (1792-1850) - Altres: Johann Ludwig Bleuler (1792-1850)



Parlem de Música...

Johan Helmich Roman (26 d'octubre de 1694, Estocolm - 20 de novembre de 1758, prop de Kalmar) va ser un compositor suec del Barroc. Se'l considera "el pare de la música sueca". Membre de la Capella Reial de Suècia, el seu cognom té a veure amb Rauma, una població finlandesa ja que els seus avantpassats vivien a Finlàndia. Educat amb el seu pare, es va unir a la Capella Reial el 1711 com a violinista. El 1715 el rei li va concedir el permís per sortir i estudiar a l'estranger, concretament a Roma i a Londres. A Anglaterra estudiaria amb Johann Christoph Pepusch i Attilio Ariosti i coneixeria a Francesco Geminiani i a Händel de qui quedaria impressionat per la seva música. El 1721 va tornar a Suècia on ben aviat seria ascendit al càrrec de mestre adjunt de la Capella Reial. Pocs anys més tard, seria nomenat Director de la Orquestra Reial Sueca. Aquests anys foren de gran activitat, tan organitzativa com concertant. D'aquest temps es coneixen poques composicions de Roman, de fet, tan sols un recull de 12 sonates de flauta i continuo de 1727. El 1730 es va casar tot i que al cap de quatre anys es va quedar viudo. El 1734 va fer un llarg i farragós viatge per Àustria, Anglaterra, França,... El 1737 va tornar a Suècia on va ser escollit membre de la nova Reial Acadèmia de Ciències. El 1744 publicaria la que seria la seva sèrie més famosa, la Drottningolmsmusicken, una suite orquestral composta per al casament del príncep Adolphus Frederick de Suècia amb Lluïsa Ulrica de Prússia. El 1745, va renunciar com a cap de la Capella Reial. Els episodis de sordesa s'anaven aguditzant i ràpidament va perdre facultats. A banda d'un viatge a Estocolm el 1751-1752 per dirigir la música fúnebre de Frederic I i l'ascensió d'Adolf Fredrik, Roman va passar els seus últims anys traduint tractats teòrics i adaptant texts sagrats al suec. Va morir a Lilla Haraldsmåla el 1758.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Johan Helmich Roman (1694-1758) Altres: Johan Helmich Roman (1694-1758)



Parlem amb veu pròpia...

No és la primera ni serà la última de les visites que farem a Roman. Deixant clar, d'entrada, aquest missatge, entrarem a explorar el nòrdic i agradable argument musical d'un dels primers fundadors, que en tinguem notícia, de l'escola musical sueca. Evocant la sinuosa pintura de la capital sueca, farem un imaginari viatge en el temps per a situar-nos en plena efervescència musical del segle XVIII per a descobrir-ne a un dels seus dignes representants. En ressonància especular amb el seu contemporani germano-anglès Händel, Roman va conèixer de primera mà el seu art juntament amb el de molts dels seus altres coetanis. Aquest coneixement, adquirit i assumit, el va utilitzar coherentment en la seva abundant producció musical la qual, sense pal·liatius, és d'una bellesa contrastada. Exemples no ens en falten i avui, en honor i en record del seu 319è aniversari, recuperarem alguna de la seva música instrumental. En aquest sentit, focalitzarem els nostres sentits en tres partitures. Concretament, la Simfonia en Mi menor, el Concert en Sol major, BeRI 54 per a flauta i orquestra i al Concert en Fa menor, BeRI 52 per a violí i orquestra. Solidesa instrumental amb tonalitats i melodies alegres i característicament barroques. Roman, un dels pioners artístics de Suècia és, per sí mateix, la història de la música d'un país tradicionalment modèlic. En seguirem parlant perquè l'abanderat suec del XVIII té, encara, una raconada pròpia en la nostra mina daurada de tresors musicals!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Mats Klingfors (flute); Stockholm Baroque EnsembleMaria Lindal (violin & conductor)
RECICLASSICAT: ROMAN, Johan Helmich (1694-1758)
AMAZON: ROMAN, J.H.: Sinfonia in D minor / Partita in C minor / Etc...

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

10 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Dear Pau,
    the link for Swedish Virtuoso is dead. Could you reup it, please, if it's not too much trouble?
    Anna.

    ResponElimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Hola, Pau. ¿Sería tan amable de reactivar este enlace cuando pueda? Se lo agradecería.

    ResponElimina
  5. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  6. Dear Pau, could you please reupload this link?

    ResponElimina
  7. Dear blogger, could you repost the link to The Swedish Virtuoso?

    ResponElimina
  8. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  9. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina