dilluns, 28 d’octubre del 2013

GRAUN, Johann Gottlieb (1703-1771) - Viola da Gamba Concerto & Trio Sonatas

Francesc Lacoma i Fontanet - Still Life (c.1814)
Obra de Francesc Lacoma i Fontanet (1784-1849), pintor català (1)


- Recordatori de Johann Gottlieb Graun -
En el dia de la celebració del seu 310è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Francesc Lacoma i Fontanet (Barcelona, 1778 - Passy, França, 1849) va ser un pintor català, conegut per les seves natures mortes. Va iniciar els seus estudis d'art a l'Escola de la Llotja de Barcelona. El 1799 va obtenir el seu primer premi de pintura i el 1804 obtingué una beca per viatjar a París i viure-hi 5 anys aprenent de Gerard van Spaendonck, per especialitzar els seus estudis. A París va conèixer l'obra de Jacques-Louis David, que el va influenciar fortament. Va participar al Saló de París el 1810, el 1812 i el 1813, i al de 1814 amb dos quadres de flors i fruites. La pensió li fou suspesa quan va ser envaïda Barcelona per les tropes Napoleòniques. Quan va tornar a Barcelona va demanar plaça com a professor de dibuix a la Llotja. Va col·laborar activament en la recuperació del patrimoni artístic espoliat per les tropes napoleòniques durant la Guerra del Francès, cosa que li va valdre el reconeixement i el nomenament com a pintor de cambra del rei Ferran VII i acceptat com acadèmic d'honor a la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando. Gràcies a aquests nomenaments va realitzar retrats de la família reial i d'alguns membres de l'aristocràcia. La seva obra Gerro amb flors es conserva actualment al Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Font: En català: Francesc Lacoma i Fontanet (1784-1849) En castellano: Francesc Lacoma i Fontanet (1784-1849) In english: No disponible - Altres: Francesc Lacoma i Fontanet (1784-1849)



Parlem de Música...

Johann Gottlieb Graun (28 d'octubre de 1703, Wahrenbrück - 27 d'octubre de 1771, Berlín) va ser un compositor i violinista alemany del barroc i el període pre-clàssic. L'educació musical de Johann Gottlieb Graun s'inicia a Dresden entre els anys 1713 i 1721. El seu mestre de violí i composició va ser Johann Georg Pisendel. El 1723 va viatjar a Pàdua, on hi va viure uns mesos estudiant amb Giuseppe Tartini. Va tornar a Dresden i el 1726 va assolir el càrrec de mestre de capella a la cort ducal de Merseburg. El 1732, juntament amb el seu germà menor, Carl Heinrich Graun, va entrar al servei del príncep hereu, Frederic (el futur Frederic el Gran) de Prússia a Ruppin. El 1740, Frederic ascendeix al tro i Graun roman al seu servei com a concertino i primer violí de l'Òpera de Berlín fins a la seva mort el 1771. Diversos són els alumnes de violí que va tenir al seu càrrec, entre ells, Wilhelm Friedemann Bach i Franz Benda. Entre les seves obres musicals hi ha òperes, oratoris, cantates, concerts de violí, clavecí i música de cambra. Va ser un compositor molt respectat i les seves obres van continuar tocant-se després de la seva mort. Actualment, es realitza un festival de música de Johann Gottlieb Graun i del seu germà a la localitat de Bad Liebenwerda a l'estat federat de Brandenburg, Alemanya.

Font: En català: No disponible En castellano: Johann Gottlieb Graun (1703-1771) In english: Johann Gottlieb Graun (1703-1771) Altres: Johann Gottlieb Graun (1703-1771)



Parlem amb veu pròpia...

Sovint, quan parlem de Graun hem d'afegir el plural i parlar dels Graun ja que ambdós germans, mà a mà, van treballar a la cort de Frederic el Gran juntament amb el seu bon amic i company Carl Philipp Emanuel Bach. En termes d'atribució específica d'obres, es fa difícil saber amb precisió les partitures que pertanyen a Johann Gottlieb o a Carl Heinrich ja que sovint la signatura del manuscrit de les mateixes hi apareix un genèric Graun. Partint de la confusió inherent a aquest fet, hi ha una sèrie d'aspectes que els historiadors semblen identificar en una o altra direcció. Per tant, la genètica, molt semblant, parteix de certes pautes i d'esquemes diferenciats. Una de les particularitats de Johann Gottlieb, per exemple, és la major proximitat metodològica amb el seu col·lega CPE Bach. Per la seva banda, Carl Heinrich seguiria un estil més proper al de Johann Christian Bach, més galant i clàssic. Però bé, ja que a nosaltres ens toca parlar de Johann Gottlieb ho farem, pel que sembla, amb dues partitures que tenen una atribució clara (amb el conseqüent marge d'error). La primera d'elles, la Sonata trio en Sol major per a dos violins i clavecí, de data desconeguda, de tres moviments i d'estil característicament barroc. Preludi del seu interessant Concert en La major per a viola de gamba, cordes i continuo, també de data indeterminada i de tres moviments. L'aparença del concert, en estil CPE Bach, és de marcada originalitat, amb algunes transicions extravagants i amb un perfil rítmic irregular. Difícil per l'intèrpret solista, és un tresor musical per a un instrument poc donat al protagonisme escènic. Parlar del segle XVIII no sempre és fer-ho en nom i en record del classicisme musical ja que el Barroc, en boca i veu de molts intèrprets i compositors va viure, encara, amb certa comoditat en alguns ambients musicals. Graun, que va conèixer de primera mà el classicisme, es va mantenir fidel i conservador a un estil que semblava esgotat però que resistia amb dignitat i fermesa. El seu art, exemple d'aquest extrem, així ho corrobora i, 310 anys després del seu naixement, així ho celebrarem!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Les Amis de Philippe
INTÈRPRETS: Il Gardellino
ALLMUSIC: Johann Gottlieb Graun: Trio Sonatas
AMAZON: Graun, J.G. / Graun, C.H.: Concertos (Il Gardellino)
CPDL: No disponible

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

5 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Gracias por tan fabulosa música! Tengo poquita cosa de los Graun, y nada de las triosonatas, y además les Amis de Philippe son mi grupo favorito, con Ludger Rémy a la cabeza. Genial!
    Saludos, Daniel

    ResponElimina
    Respostes
    1. De nada Daniel!!

      Una de mis metas es dar a conocer la mayor cantidad de música posible de autores conocidos o desconocidos! Me alegra ayudarte a aumentar tu repertorio.

      Saludos!
      Pau

      Elimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina