dissabte, 12 d’octubre del 2013

KREBS, Johann Ludwig (1713-1780) - Organ, Oboe & Harpischord

Judith Leyster - Boy playing the Flute (c.1630)
Obra de Judith Leyster (1609-1660), pintora holandesa (1)


- Recordatori de Johann Ludwig Krebs -
En el dia de la celebració del seu 300è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Judith Jans Leyster (Haarlem, 28 de juliol de 1609 - Heemstede, 10 de febrer de 1660) va ser una pintora de l'Edat d'Or Holandesa. Judith Leyster fou la primera pintora professional d'Haarlem i en un estil proper al de Frans Hals: escenes vivaces de taverna, nens jugant i pinzellada enèrgica. Judith fou molt coneguda a la seva època, però desaparegué de la història de l’art fins ben entrat el segle XIX. Com a pintora d’èxit, regentà el seu propi estudi amb ajudants del gènere masculí, fet singular en aquell temps a la ciutat d'Haarlem. Possiblement es va formar, durant un temps, a l’estudi del famós pintor local Frans Hals. El seu estil és tan similar que algunes de les seves pintures es confonen amb les del seu suposat mestre Hals. El seu període de major productivitat fou la dècada de 1630, abans de contraure matrimoni amb el pintor Jans Miense Molenaer i traslladar-se a Amsterdam. Les seves pintures representen a nens i joves gaudint de la vida, sovint amb missatges moralitzadors sobre la brevetat del temps o amb la representació de les conductes esbojarrades dels adults. Les seves obres les signava amb l'etiqueta de Judita Leystar i sovint ho feia amb un monograma amb les seves inicials JL i amb una estrella adjunta. Aquest era un joc de paraules ja que "Lei estrella" significa "estrella principal" en holandès, que era el nom comú de l'estrella del Nord usat en el seu moment pels navegants holandesos. Leyster era especialment innovadora en les seves escenes de gènere nacionals. En elles, dibuixava escenes tranquil·les de la dona a la llar que, fins aleshores, no eren un tema recurrent a Holanda fins a la dècada de 1650. 

Font: En català: Judith Leyster (1609-1660) En castellano: Judith Leyster (1609-1660) In english: Judith Leyster (1609-1660) - Altres: Judith Leyster (1609-1660)



Parlem de Música...

Johann Ludwig Krebs (1713-1780) va ser un músic del Barroc i organista alemany. Va ser el tercer fill de Johann Tobias Krebs (1690-1762), qui des de l'any 1710 era Cantor a la ciutat de Buttelstedt, això no li va impedir anar caminant, dues vegades per setmana, a Weimar per estudiar, entre els anys 1711 i 1716, amb Bach, a qui li enviaria els seus tres fills per aprendre el seu art. Entre els anys 1726 i 1735 va ser alumne a l'Escola de Sant Tomàs, a Leipzig, on va estudiar composició i teclat (especialment orgue) amb Johann Sebastian Bach. Malgrat que era bastant petit, tot just un adolescent, la seva tècnica i coneixement musical li va permetre ser, juntament amb Wilhelm Friedemann Bach, el fill gran de Bach, un dels tres Prefectes del cor. Aquest càrrec li va comportar alguna sorpresa negativa, especialment amb el rector Ernesti, veient-se obligat a substituir al propi Bach quan aquest havia de dirigir els cors d'altres esglésies. Va assistir als constants enuigs del seu mestre quan el rector va imposar diferents prefectes mal preparats havent de ser ell mateix l'encarregat de la direcció del cor tot i que, amb prou feines, no tenia ni 20 anys.

Matthäus Merian - Altenburg (before 1650)
Vista d'Altenburg, obra de Matthaüs Merian (1593-1650), gravador suís (2)

En acabar els estudis, el propi Bach va escriure una elogiosa carta de recomanació per al seu jove i prometedor alumne ja que era un consumat organista encara que també tocava altres instruments (Bach escriu d'ell: "...es distingeix musicalment entre nosaltres pel seu mestratge amb el clavecí, el violí i el llaüt, no menys que en la composició..." Entre els anys 1737 i 1743 va ocupar el càrrec d'organista a l'església de Santa Maria, a la ciutat de Zwickau, els anys 1744-1756 ho va ser a Zeitz i des de 1756 a Altenburg, Turíngia. Era un alumne molt aplicat i estimat per Bach, no només per la seva relació musical, sinó personalment. En una ocasió va dir d'ell: "és l'únic cranc del meu rierol", jugant familiarment amb els seus cognoms alemanys (Krebs, cranc i Bach, rierol). En paraules de Gottsched, un dels seus biògrafs, va ser un dels més destres aprenents del Mestre de Capella Bach, sent conegut en l'actualitat pel seu virtuosisme a l'orgue; va deixar nombroses composicions per a aquest instrument, algunes d'elles editades pel propi Bach a càrrec seu. El seu repertori inclou, a banda de l'orgue i el clavecí, concerts, simfonies, trios i sonates per a diversos instruments així com també cantates, salms i motets sacres.

Font: En català: No disponible En castellano: Johann Ludwig Krebs (1713-1780) In english: Johann Ludwig Krebs (1713-1780) Altres: Johann Ludwig Krebs (1713-1780)



Parlem amb veu pròpia...

Curiosament, aquest més d'octubre se'ns han acumulat dos dels tres compositors de qui, aquest any 2013, en celebrem el seu 300è aniversari de naixement. Un d'ells, el francès Antoine Dauvergne, en parlava fa pocs dies i avui tocarà el torn de Krebs, el cranc del rierol de Bach. Properament, parlarem del tercer i misteriós, per ara, actor protagonista. En qualsevol cas, aniversaris acompanyats de la forma que ens agrada, de bona música i avui no en serà l'excepció ja que, en el cas que ens ocupa, tenim teca musical per estona. Ni més ni menys que tres seran les edicions seleccionades per a celebrar la festivitat de Krebs. Totes elles es presenten amb registres i instruments protagonistes diferenciats. De fet, no ens hauria de sorprendre aquesta diversitat ja que la destresa de Krebs amb la instrumentació era sòlida, consistent i àmpliament contrastada, fins i tot, pel mateix Bach. Per tant, i entrant en matèria, introduirem el menú del dia amb una partitura que ens defineix, eloqüentment, el qui va ser Johann Ludwig Krebs. Orgue, en estat pur, amb el seu Preludi i Fuga en Do major. Una partitura esplèndida i representativa del seu enginy amb el més majestuós dels instruments. Seguidament, i la sorpresa del dia, serà el Concert en Si menor per a oboè, orquestra i clavecí. Accentuaré i reiteraré el nom del clavecí perquè en aquest concert quasi simfònic-concertant, aquest instrument és tant o fins i tot més important, amb matisos, que el propi oboè... deliciós. I ja que parlem del clavicèmbal, finalitzaré amb la transcripció, per a dos clavecins, del Concert en La menor per a clavecí i orquestra. Una partitura superba i a l'altura dels celestials concerts del seu mestre Bach. Si la meva esbiaixada memòria no em falla, aquesta és la primera de les entrades relacionades amb l'alemany, per tant, benvingut al bloc i gràcies pel teu imponent art!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Richard Egarr & Patrick Ayrton (harpsichords)
INTÈRPRETS: Camerata BernHeinz Holliger (oboe)
INTÈRPRETS: Jan van de Laar (organ)

11 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Impresionante, Pau !! Krebs lo he descubierto hace poco, y maravilloso. Das todo un repaso a sus obras... Ya me has alegrado el sábado. Saludos, Daniel (desde Madrid).

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias a ti Daniel!!

      Krebs fue una "bestia" con el órgano. De hecho, su discografía es realmente extensa en este sentido! Me alegra que te guste, sin duda lo merece... 300 años no se cumplen todos los días... :-)

      Salut!

      Elimina
  3. Muchas Gracias!. Magnífico tu trabajo. Saludos desde Buenos Aires.
    Carlos

    ResponElimina
  4. Good afternoon.
    Frankly I do not understand what kind of album in question, but still ask you to update the link.
    Thank you for a wonderful blog and article!

    ResponElimina
  5. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  6. please up again these links. the last asks that I have to you (Laughs)! Happy new year my friend! Long time and life to ou and your blog.

    ResponElimina
  7. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  8. There is something wrong here! I can't extract the files. The files are not normal, are other kind of file.

    thank you my friend for your work! hug from Brazil.

    ResponElimina
  9. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina