dimarts, 22 d’octubre del 2013

MIELCK, Ernst (1877-1899) - Altbohmisches Weihnachtslied

Fanny Churberg - Shore landscape
Obra de Fanny Churberg (1845-1892), pintora finlandesa (1)


- Recordatori d'Ernst Mielck -
En el dia de la commemoració del seu 114è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Fanny Churberg (12 de desembre de 1845, Vaasa - 10 de maig de 1892, Hèlsinki) va ser una pintora finlandesa i una de les més importants del seu temps. El seu pare, Maties Churberg, era metge d'una família d'agricultors i la seva mare Maria era filla del vicari d'una parròquia de Liperi, Nils Johan Perander. Fanny era la tercera de set fills dels quals quatre van morir quan eren petits. Ella va créixer amb els seus dos germans grans, Waldemar i Torsten. Quan Fanny tenia dotze anys la seva mare va morir i va haver d'assumir gran part de la responsabilitat materna de la casa. Anys més tard, va ser enviada a una escola de nenes a Porvoo tot i que ella va tornar a Vaasa quan tenia 18 anys. Quan en tenia 20, el seu pare va morir fet que va determinar el seu retorn a Helsinki. El 1865 va començar la seva formació artística a Hèlsinki a nivell particular, tot rebent classes d'Alexandra Frosterus-Saltin, Emma Gyldén i Berndt Adolf Lindholm. Els seus estudis van continuar a Düsseldorf, Alemanya, però amb la mirada i el desig de tornar a Finlàndia tant bon punt l'hi fos possible. També va ser una de les primeres pintores finlandeses que van poder estudiar a París. Si bé el seu estil va romandre, essencialment, en la línia de les convencions de l'escola de Düsseldorf. Les seves obres expressaven obertament el seu entusiasme pel camp i les seves situacions dramàtiques basant-se, sobretot, en el color i la tècnica de la pinzellada ràpida. La carrera de Fanny Churberg va acabar, sobtadament, el 1880. La seva salut, molt delicada, l'anava deteriorant progressivament. Alhora, es va haver de fer càrrec del seu germà Torsten que sofria tuberculosi. A la mort d'aquest el 1882, el deteriorament és va fer més evident i la soledat més insuportable fet que va influir molt negativament en la seva energia i vitalitat. La raó de posar fi a la seva carrera també podria haver estat pel fet d'haver rebut dures crítiques pocs anys abans tot i que mai es va retirar completament dels cercles artístics. El 1880 va cessar, definitivament, tota activitat artística, tanmateix, el seu llegat és impressionant amb unes 300 pintures.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Fanny Churberg (1845-1892) - Altres: Fanny Churberg (1845-1892)



Parlem de Música...

Ernst Mielck (Vyborg, 24 d'octubre de 1877 - 22 d'octubre de 1899) va ser un compositor finés. Excepcionalment dotat, la mediocre vida musical del país el va portar a prosseguir els seus estudis a Alemanya, on va estudiar amb Max Bruch. En menys d'un lustre d'activitat, Mielck va abordar la composició amb resultats excel·lents, incidint en la música de cambra, orquestral i coral. La seva obra mestra, acabada als dinou anys, és la seva Simfonia en Fa menor, Op 4, on els colors ombrívols preludien el cicle simfònic de Jean Sibelius, encara que prevalgui en ella el caràcter germànic, procedent de Brahms. Més convencional resulta la seva altra gran pàgina orquestral, la Peça de concert per a violí i orquestra, Op 8, on el virtuosisme rapsòdic del violí en prou feines aconsegueix emancipar-se de la música de saló, malgrat esporàdics passatges de genuïna bellesa. Ernst Mielck va morir afligit de tuberculosi als 21 anys d'edat, amb la seva mort es truncava una de les més sòlides promeses de la música finesa.

OBRA:

Simfonia en Fa menor 'A Fairy Tale Symphony' Op.4, 1897
Obertura Macbeth Op.2, 1896
'Suite Finesa' en Re menor Op.10, 1899
Concert de Piano en Do menor, 1895
Konzertstuk per a piano i orquestra en Mi menor Op.9, 1898
Konzertstuk per a violí i orquestra en Re major Op.8, 1898
Obertura Dramàtica Op.6, 1898
Cantata "Alt bomisches Weihnachtslied" per a baríton, cor i orquestra Op.5, 1898
"Alt Germanisches Julfest" per a baríton, cor masculí i orquestra Op.7, 1898

Font: En català: No disponible En castellano: Ernst Mielck (1877-1899) In english: Ernst Mielck (1877-1899) Altres: Ernst Mielck (1877-1899)



Parlem amb veu pròpia...

El d'avui ha resultat ser un d'aquells descobriments, pel meu gust, de l'any. Desconeixia en absolut l'existència d'Ernst Mielck i el fet d'escoltar-lo a cegues i en bajoqueta ha esdevingut en una eufòria incontrolable. M'explicaré. Tot va començar el dia que, cercant efemèrides per avui dimarts 22 d'octubre, vaig localitzar un tal Ernst Mielck que amb prou feines va viure 21 anys. Tot i aquesta malapassada de l'univers, va tenir prou temps per il·luminar breument el món amb el seu talent el qual, val a dir, no vull imaginar en què hauria esdevingut en cas de més existència i consistència. Doncs bé, i entrant en matèria, en l'edició d'avui hi trobarem dues obertures, dues cantates corals i la seva suite finesa. En la nostra selecció escoltarem, d'entrada, la Obertura Macbeth opus 2 de 1896 i d'aroma romàntica en estat pur. Hem de tenir ben present la seva fugaç existència en tot moment ja que el seu període compositiu es redueix a només 4 anys en què va ser suficientment capaç d'escriure una simfonia, un concert de piano, dos concerts "menors", obra de cambra, música de piano, cançons i dos cantates sorprenents. En aquest sentit, l'Altbohmisches Weihnachtslied (cançó bohèmia de Nadal) opus 5 de 1898 per a baríton, cor i orquestra, he de dir que és una meravella coral. En una amalgama de colors en què hi ressonarà Mendelssohn, Brahms o el mateix Beethoven, Mielck construeix una explosiva cantata festiva i emotivament solemne. Finalitzarà, l'Obertura Dramàtica opus 6 de 1898 com a tràgica al·legoria d'una vida marcada pel seu trist i prematur final que malauradament ens intueix i ens deixa entreveure el fulgor d'una llum tant intensa, que possiblement parlaríem d'un dels grans compositors de la història!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...
CPDL: No disponible



Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. No coneixia aquest autor, però impressionant la seva biografia i la mort prematura. Quan pugui, sense presses, podria renovar el link? Moltes gràcies!

    ResponElimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina