dissabte, 31 de març del 2018

CASANOVES, Narcís (1747-1799) - Officium Hebdomadae Sanctae

Josep de Ribera - La Trinidad
Obra de Josep de Ribera (1591-1652), pintor espanyol.


- Recordatori de Narcís Casanoves -
En el dia de la commemoració del seu 219è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Josep de Ribera 'lo Spagnoletto' (Xàtiva, 12 de gener de 1591 - Napoli, 3 de setembre de 1652) va ser un pintor i gravador valencià, conegut també pel seu nom italià, Giuseppe Ribera, o castellanitzat, Jusepe de Ribera i un dels representants més fidels del tenebrisme. Es desconeix bona part de la seva formació artística, si bé es creu va ser deixeble de Francesc Ribalta. A l'entorn del 1609 va marxar a Itàlia, on va visitar la cort dels Farnesio a Parma i es va interessar per l'obra de Correggio. Fins el 1616 va estar a Roma, on va conèixer i admirar l'obra de RafaelMiquel Àngel i, especialment, de Caravaggio. Allà va assolir certa fama i va realitzar algunes primeres obres importants. Poc després es va establir definitivament a Nàpols, on es va imposar com la personalitat artística més destacada. Va gaudir de la protecció dels virreis, que el van adoptar com a pintor de cambra. Entre el 1620 i el 1626 va realitzar la majoria dels seus gravats, tècnica que va conrear amb mestria. Del seu origen espanyol va conservar sempre el gust per la temàtica religiosa amb figures aïllades de sants, plasmats amb cru realisme, així com miracles, martiris, episodis del Nou Testament i Verges amb Nen. No obstant això, també va explorar altres temàtiques com el gènere mitològic i el retrat, i va realitzar les sèries dels Filòsofs, així com representacions de captaires i personatges populars. Fins el 1634, el seu estil es va caracteritzar per un marcat tenebrisme, amb notables contrastos de llum, plasticitat, un profund realisme en els detalls i una certa tendència a la monumentalitat. A partir d'aquest moment va optar per una tècnica més lliure i un cromatisme més ric, així com per temes i formes més amables, assimilant influències venecianes i bolonyeses. Els darrers anys sembla advertir-un replegament cap a formes del seu període juvenil, retornant al tenebrisme i als contrastos lumínics. En general, va realitzar la part essencial de la seva obra a la ciutat de Nàpols, que aleshores estava sota jurisdicció espanyola. Ribera va ser una de les figures cabdals de la pintura europea del segle XVII. Josep de Ribera va morir a Nàpols el setembre de 1652.



Parlem de Música...

Narcís Casanoves i Bertran (Sabadell, febrer de 1747 - La Vinya Vella, 1 d'abril de 1799) va ser un organista i compositor català. Fill de Narcís Casanoves i Portell, un polític de Sabadell, es va formar a l'Escolania de Montserrat sota la direcció de Josep MartíBenet Julià i Benet Valls. Allà també va rebre formació de cant, orgue i teologia i el 1763 va ingressar com a monjo del monestir. Ràpidament, es va fer un nom dins del panorama musical de Catalunya especialment per les seves dots com a improvisador amb l'orgue. Com a compositor, va escriure música vocal en llatí, per a veus soles, amb acompanyament d'orgue i d'orquestra i moltes obres per a tecla. Casanoves va viure vinculat a Montserrat i el seu entorn tota la seva vida, morint a la masia de La Vinya Vella l'abril de 1799.

Johannes Janssonius - Coloured town view of Montserrat (1657)
Johannes Janssonius (1588-1664) - Coloured town view of Montserrat (1657) (2)



Informació addicional... 

INTERPRETS: Capella de Música i Escolania de MontserratBernat Vivancos
RECICLASSICAT: CASANOVES, Narcís (1747-1799)
PAMSA: Casanovas - Officium Hebdomadae Sanctae
CPDL: No disponible
SPOTIFY: Casanovas - Officium Hebdomadae Sanctae



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

divendres, 30 de març del 2018

CABELLO, Melchor (1588-1678) - La Pasión Según San Juan

Caravaggio - Ecce Homo



Parlem de Pintura...

Michelangelo Merisi da Caravaggio (Milano, 29 de setembre de 1571 - Porto Ercole, 18 de juliol de 1610) va ser un pintor italià. Fill de Fermo Merisi, personatge que va estar al servei de Francesco Sforza Colonna, es va formar amb Simone Peterzano a Milà, on està documentat el 1584. El 1592 va marxar a Roma, on va rebre el suport de la família de Costanza Colonna. Allà va freqüentar el taller de Lorenzo Carli, el Cavaller d'Arpino i d'Antiveduto Gramatica. També allà, i en un fet que va determinar la seva vida posterior, va conèixer al seu primer protector, el cardenal Francesco Maria Del Monte a la residència de qui hi va viure entre els anys 1597 i 1601. Al seu servei va realitzar algunes de les seves grans obres com El cap de Medusa i La Bonaventura. També en aquells anys va realitzar les seves primeres obres per a esglésies com la sèrie de La vida de Sant Mateu per a la capella Contarelli de Sant Lluís dels Francesos (1599-1600). Aquests conjunts, pel seu realisme i per la utilització d'un intens clarobscur van causar, per la seva novetat, una profunda impressió en els ambients artístics romans motivant un ressò majúscul arreu d'Itàlia. A partir d'aleshores, va realitzar encàrrecs per alguns dels més importants mecenes del moment, entre els quals van destacar el marquès Vincenzo Giustiniani, el cardenal Scipione Borghese i el banquer Ottavio Costa. El nou acostament del món diví amb el món mundà va ser un dels motius de la seva popularitat i precisament per això, també va provocar fortes controvèrsies a l'incloure captaires o prostitutes com a models en els seus quadres. 

Caravaggio va ser un home ambiciós, amb un fort temperament que freqüentava les tavernes i els excessos que se'n van derivar li van ocasionar seriosos problemes amb la justícia a causa de les baralles en què va participar amb assiduïtat. El 1606, va matar en duel al que va ser el seu rival, el també pintor Ranuccio Tomassoni. Això el va obligar a fugir immediatament cap al sud del país abandonant Roma i traslladant-se a Nàpols, ciutat en la que la seva pintura va causar un especial impacte. Des d'aquest moment la vida de Merisi va esdevenir una fugida constant. El 1607 està documentat a Malta, sota la protecció d'Alof de Wignacourtgran maestre de l'Ordre dels Cavallers de Malta, i on va realitzar la famosa obra La Decapitació de sant Joan Baptista, la seva única pintura signada. A continuació, es va instal·lar a Sicília on hi va romandre entre els anys 1608 i 1609; d'aquests anys van ser La Resurrecció de Llàtzer, a Messina, i L'enterrament de Santa Llúcia, a Siracusa. Caravaggio, que no va tenir deixebles directes, va comptar amb nombrosos seguidors que van propagar el seu estil no només per Itàlia sinó per la resta d'Europa. Els ressons de la seva pintura van arribar a artistes com Rembrandt o Velázquez, entre molts altres. A finals del 1609 va tornar a Nàpols des d'on es va embarcar de tornada cap a Roma, morint en el trajecte a Porto Ercole el juliol de 1610. 



Parlem de Música...

Francisco Melchor Cabello de Montemayor (Montemayor, novembre de 1588 - Real Monasterio de Santa María de Guadalupe, 1 de febrer de 1678) va ser un compositor, organista i jerònim espanyol. Es desconeix la seva vida formativa sent la primera referència de la seva estada al Monestir de Guadalupe on va prendre els hàbits als 28 anys. Allà va treballar en tasques diverses però destacant en la docència i la composició. En aquest sentit, va ser autor de desenes d'obres religioses, principalment misses, salms i villancets. Melchor Cabello va viure íntegrament al Monestir de Santa Maria de Guadalupe on també hi va morir el febrer de 1678.

Joan Blaeu - Vtrivsque Castiliae nova descriptio (1665)
Joan Blaeu (1596-1673) - Vtrivsque Castiliae nova descriptio (1665) (2)



Informació addicional... 

INTERPRETS: Ensamble Vocal "Calos Patiño"; Emilio Tabraue
AMAZON: La Creacion Musical en Canarias Vol.40
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: La Creacion Musical en Canarias Vol.40



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

dijous, 29 de març del 2018

GOSSEC, François-Joseph (1734-1829) - Symphonies

Alexandre-Ivanovitch Sauerweid - Sara, Napoleon's horse
Obra d'Alexander Sauerweid (1783-1844), pintor rus (1)




Parlem de Pintura...

Alexander Sauerweid [Александр Иванович Зауервейд] (Kurzeme, 19 de febrer de 1783 - Sant Petersburg, 25 d'octubre de 1844) va ser un pintor rus. De ben petit la seva família es va traslladar a Alemanya, país on ben aviat va entrar a l'Acadèmia de Belles Arts de Dresden. A partir del 1812, i poc després d'haver finalitzat la seva formació, va començar a realitzar pintures d'animals, principalment cavalls. Potser per aquest motiu, va rebre la protecció del mateix Napoleó viatjant a París a l'entorn del 1813. Des d'allà es va traslladar a Londres on va realitzar diverses batalles marines abans de rebre la invitació formal, el 1814, del tsar Alexander I. Instal·lat a Sant Petersburg, es va convertir ràpidament en pintor oficial de retrats. El 1827 va ser nomenat membre honorari de l'Acadèmia Imperial de Belles Arts assolint, també en aquella època, el càrrec de professor. A partir de la dècada del 1830 va treballar al servei del gran duc Konstantin. El seu fill Nikolay Sauerweid va ser pintor d'escenes militars. Alexander Sauerweid va morir a Sant Petersburg l'octubre de 1844.



Parlem de Música...

François-Joseph Gossec (Vergnies, 17 de gener de 1734 - Passy, 16 de febrer de 1829) va ser un compositor flamenc. Es va formar com a cantant de la col·legiata de Walcourt abans de traslladar-se a Ste Aldegonde de Mauberge on va rebre formació en violí, clavecí, harmonia i composició de Jean Vanderbelen. El 1742 va entrar com a cantant del cor de la Catedral d'Anvers on va rebre formació d'André-Joseph Blavier. El 1751 es va traslladar a París on va rebre el suport de Rameau i on va assolir el càrrec de violinista de l'orquestra privada d'Alexandre Le Riche de La Pouplinière. Precisament, el 1755 va succeir a Johann Stamitz com a director de l'orquestra en un càrrec que va preservar fins el 1762. També en aquell període es va iniciar en la composició d'obres de cambra i de simfonies mostrant una primerenca influència de l'Escola de Mannheim. El 11 d'octubre de 1759 es va casar amb Marie-Elizabeth Georges amb qui va tenir un fill. El 1760, i sense cap petició expressa, va compondre la Messe des morts, considerada la seva primera gran obra religiosa. A partir del 1761 es va iniciar en la composició d'òperes, principalment de caràcter còmic. En aquest sentit, el 1762 va assolir el càrrec de director del teatre privat de Louis-Joseph de Bourbon. El 1769 va fundar els Concert des Amateurs amb què es va fer conegut arreu d'Europa i on va estrenar la majoria de les seves grans obres orquestrals així com obres d'autors diversos del seu temps. El 1773 va renunciar al càrrec de director en favor del Chevalier de Saint-Georges i va assumir, juntament amb Simon Leduc i Pierre Gaviniès, la direcció del Concert Spirituel.

Van ser aquells anys els més productius pel que fa a òperes moltes de les quals van rivalitzar amb les de Gluck, el gran mestre del moment. El 22 de maig de 1780 va assolir el càrrec de sots-director de l'Opera de París sota la direcció de Dauvergne. El gener de 1784 va ser nomenat director de l'Ecole Royale de Chant en un càrrec que va mantenir fins a l'esclat de la Revolució Francesa. A partir del canvi polític i social a França, Gossec va esdevenir, juntament amb Méhul i Catel, el seu màxim representant musical. El 1789 va renunciar als seus càrrecs a l'Opera i va entrar a la direcció del Corps de Musique de la Garde Nationale on va compondre desenes d'himnes de caire revolucionari i militar. El seu Te Deum va ser interpretat per més de 1000 cantants durant el primer aniversari de la caiguda de la Bastille. Ràpidament, va assolir un èxit sense precedents a França sent condecorat amb les màximes distincions pel nou govern francès, com per exemple amb el títol de ‘Tyrtée [Tyrtaeus] de la Révolution’ o el de Chevalier de la Légion d’Honneur (1804). A partir del 1809 va deixar de compondre per a dedicar-se íntegrament a la docència sent nomenat professor de composició del Conservatori de París en uns càrrecs que va preservar fins el 1816, l'any del retorn de la monarquia a França. Els darrers anys, defenestrat per la reialesa, es va retirar a Passy on va morir el febrer de 1829 i amb 95 anys de vida de grans experiències, especialment polítiques però també musicals.

William Faden - France (1790)
William Faden (1749-1836) - France (1790) (2)

OBRA:
printed works published in Paris unless otherwise stated

Vocal secular:

Stage:
PCI Paris, Comédie-Italienne
PO Paris, Opéra
Le périgourdin (int, 1, A.N. Piédefer, Marquis de La Salle d’Offémont), Chantilly, private theatre of the Prince of Conti, 7 June 1761
Le tonnelier (oc, 1, N.-M. Audinot and A.F. Quétant), PCI (Bourgogne), 16 March 1765, collab. Alexandre, Ciapalanti, Kohaut, Philidor, J. Schobert and J.C. Trial
Le faux lord (oc, 3, Parmentier), PCI (Bourgogne), 27 June 1765, incl. La chasse (ballet with songs), excerpts (n.d.)
Les pêcheurs (oc, 1, La Salle d’Offémont), PCI (Bourgogne), 23 April 1766, rev. 7 June 1766, pubd as op.10 (n.d.)
Toinon et Toinette (oc, 2, J.A.J. Desboulmiers), PCI (Bourgogne), 20 June 1767, pubd as op.11 (n.d.)
Le double déguisement (oc, 2, Houbron), PCI (Bourgogne), 28 Sept 1767, excerpts (n.d.)
Les agréments d’Hylas et Silvie (pastorale, M.-R.-J. Rochon de Chabannes), Paris, Comédie-Française, 10 Dec 1768, excerpts (n.d.)
Sabinus (tragédie lyrique, 5, M.-P.-G. de Chabanon), Versailles, 4 Dec 1773; rev. (4), PO, 22 Feb 1774, F-Po and Pc (partly autograph), excerpts (n.d.)
Berthe (opéra, R.T.R. de Pleinchesne), Brussels, Monnaie, 18 Jan 1775; collab. Philidor, I. Vitzthumb and ?H. Botson
Alexis et Daphné (pastorale, 1, Chabanon de Maugris), PO, 26 Sept 1775, Po*, excerpts (n.d.)
Philémon et Baucis (pastorale, 1, Chabanon de Maugris), PO, 26 Sept 1775, Po*
La fête de village (int, 1, Desfontaines [F.G. Fouques]), PO, 26 May 1778, Po (2 copies, 1 inc. autograph), excerpts (n.d.)
Mirza (ballet, 3, M. Gardel), PO, 18 Nov 1779; rev. 1788, Po
La fête de Mirza (ballet-pantomime, 4, Gardel), PO, 17 Feb 1781, Po
Thésée (tragédie lyrique, 4, E. Morel de Chéfdeville, after P. Quinault), PO, 1 March 1782, B-Bc, F-Pc, airs, arr. pf (n.d.)
Electre (incid music, 5, G.D. de Roquefort), ?Versailles, 1782, Po
Nitrocris (opéra, 3, Morel de Chéfdeville), 1783, unperf., B-Bc, F-Po
Rosine, ou L’épouse abandonnée (opéra, 3, N. Gersin), PO, 14 July 1786, Po*, excerpts (n.d.)
Le pied de boeuf (divertissement, 1, Gardel), PO, 17 June 1787, incl. music by Rameau and Grétry
L’offrande à la liberté (scène religieuse, 1, A.S. Boy or J.-M. Girey-Dupré, C.J. Rouget de Lisle and M.-J. de Chénier), PO (Porte-St-Martin), 30 Sept 1792, Pn (1792)
Le triomphe de la République, ou le camp de Grandpré (divertissement-lyrique, 1, Chénier), PO (Porte-St-Martin), 27 Jan 1793, Po* (1794)
Les sabots et le cerisier (opéra, M.-J. Sedaine and J. Cazotte), Paris, Jeunes-Elèves, 13 Dec 1803

Others:
Callisto (heroic ballet, 3), unperf., Po;
La rosière (ballet, 2), for Gardel;
Les scythes enchaînés par les vainqueurs, divertissement, added to Gluck: Iphigénie en Tauride, 1779;
Gustave Vasa (lyric drama), inc., unperf., Po;
Bouquet (dramatic scene), S, B, chorus, orch, 1785, Po;
Perrin et Perrette, opera ov., Po
Excerpts, arrs., pubd separately and in 18th-century anthologies

Revolutionary – vocal:
manuscripts in F-Pc, Pn, Po
TeD, 3 male vv, band, 1790;
La fédération (C.F.X. Mercier de Compiègne), ?1790, unperf.;
Le chant du 14 juillet (M.-J. Chénier), 3 male vv, band, 1791;
Invocation (?Chénier), chorus, orch, 1791;
Choeur patriotique exécuté à la translation de Voltaire: ‘Peuple éveille-toi’ (Voltaire: verses from Samson), 3 male vv, band, 1791;
Hymne sur la translation du corps de Voltaire (Chénier), vv, wind insts, 1791 [2 settings];
Station au temple de Melpomène, for translation of Voltaire, vv, pf, cl ad lib, ?1791;
Choeur à la liberté (Chénier), 4vv, band, 1792
Ronde nationale: ‘L’innocence’ (Chénier), 4vv, band, 1792;
Chant funèbre en l’honneur de Simoneau (Roucher), 1792, lost;
Offrande à la liberté: ‘Citoyens suspendés’, recit, chorus, orch, 1792;
Hymne à la liberté (Chénier), 4vv, band, 1792;
Hymne pour l’inauguration des bustes (Avisse), 1792, lost;
Le triomphe de la loi (?Roucher), choeur patriotique, 3 male vv, band, 1792
Air des marseillais pour le camp de la féderation, arr. of the Marseillaise for chorus, band, 1793;
Hymne a l’égalité (Hymne à la nation): ‘Divinité tutélaire’ (Varon), chorus, band, 1793;
Hymne à la liberté (Hymne à la nature) (Varon), 4vv, band, 1793;
Hymne à la statue de la liberté (Hymne à la liberté) (Varon) (3 male vv, band)/(5vv, orch), 1793 [2 settings];
‘Quel peuple immense’ (Varon), 4vv, band, 1793;
Hymne à la nature (Hymne à l’égalité): ‘Touchant réveli’ (Varon), 4vv, band, 1793
Chant patriotique: ‘Citoyens dont Rome’ (Coupigny), Bar/T, 1793;
Hymne à la liberté: ‘Descends ô liberté’ (Chénier), 1793, lost;
Chanson patriotique sur le succès de nos armes (Coupigny), solo v, b, 1794;
Hymne à l’Etre suprême (T. Désorgues), solo v, chorus, band, 1794;
Hymne à l’Etre suprême (Désorgues), 4vv, band, 1794;
Hymne à l’Etre suprême (Chénier), 4vv, band, 1794;
 Hymne pour la fête de Bara et Viala (Avisse), solo v, 1794
Hymne à la liberté: ‘O Deité de ma patrie’ (Caron), 3vv, 1794;
Hymne à Jean-Jacques Rousseau: ‘Toi qui d’Emilé (Chénier), solo v, chorus, insts, 1794;
Hymnes pour la fête de la réunion, 3vv, 1794;
Hymnes destinés à être chantés par le corps de musique des aveugles-travailleurs, 1794;
Chant funèbre sur la mort de Ferraud: ‘Martyr de la liberté’ (Coupigny), solo v, 4 male vv, band, 1794;
Ode sur l’enfance (P. Crassous), solo v, b, 1794;
Serment républicain: ‘Dieu puissant daigne’ (Chénier), 4vv, orch, 1795 [parody of curse scene from Gossec: Athalie]
Hymne à l’humanité: ‘O mère des vertus’ (Baour-Lormian), 4vv, band, 1795;
Aux mânes de la gironde, hymne élégiaque: ‘Parmi les funèbres’ (Coupigny), 3 solo vv, 4vv, band, 1795;
Hymne guerrier (Chénier), dramatic scene, solo vv, chorus, band, 1796;
Chant martial pour la fête de la victoire (La Chabeaussière), solo v, 4vv, band, 1796;
Chant pour la fête de la vieilesse: ‘Déjà le génie’ (Désorgues), solo v, b, 1796;
Chant martial pour la fête de la victoire: ‘Si vous voulés’ (La Chabeaussière), solo v, chorus, band, 1796
Le pardon des injures (Mercier), 1797, lost;
Cantate funèbre pour la fête du 20 prairial an VII: ‘Attentat sans exemple’ (Boisjolin), solo v, b, 1799;
La nouvelle au camp de l’assassinat … ou Le cri de vengeance, scène lyrique, 1799;
Hymne à la liberté: ‘Auguste et consolante image’;
Chant religieux sur la destruction de l’athéisme (Mercier), lost;
Hymne à la victoire: ‘Déesse d’un peuple’;
Domine salvam fac republicam, 3vv;
Ronde patriotique: ‘Favoris de la gloire’;
Hymne à la liberté: ‘Vive à jamais’

Other Secular:
Le papillon léger, solo vv, chorus, orch;
Hymne à l’amour, 3vv, unacc. (n.d.);
Chagrin d’amour, romance, 1v, b acc.;
L’amour piqué par une abeille in 9 odes d’Anacréon acc. pf/hp (n.d.);
Age de l’aimable innocence, ode sur l’enfance (n.d.); airs

Vocal religiosa:

Missa pro defunctis, 1760, pubd as Messe des morts (1780);
1re suite de noëls, orch, ?c1774;
2me suite de noëls, orch;
Dernière messe des vivants, 4vv, orch, 1813;
Coeli enarrant, 3vv, orch;
2 marches religieuses pour la procession de la Fête-Dieu;
Dixit Dominus, chorus;
Domine salvum fac imperatorem, 4vv, orch;
O salutaris hostia, motet, 3vv unacc. (n.d.);
Impromptu, 3vv unacc.;
Quatuor sur la prose des morts;
Messe; motets

Orats:
La nativité (Chabanon de Maugris), Paris, Concert Spirituel, 1774, vs, ed. D. Townsend (New York, 1966);
L’arche d’alliance, Paris, Concert Spirituel, 1781, lost;
Regina coeli, doubtful

Instrumental:

Orch.:
Symphonies:
B      Op.
13—18 3 Sei sinfonie a più stromenti (1756)
19—24 4 Sei sinfonie a più stromenti (c1758)
77— Symphony no.1 ‘da vari autori’ [La Chevardière, op.4] (1761)
78— Symphony no.1 ‘da vari autori’ [La Chevardière, op.5] D (1761)
25—30 5 Sei sinfonie a più stromenti (c1761–2); no.3 ed. in S
31—6 6 Six simphonies (c1762); no.2 ed. in S
87— Sinfonia périodique a più strumenti, D (1762)
79— Simphonie périodique a più stromenti, no.48 (1763)
80— Simphonie périodique a più stromenti, no.65 (c1764)
43—5 8 Trois grandes symphonies (1765); no.2 ed. in S
54—9 12 Six simphonies à grande orchestre (1769); also in The Periodical Overture in 8 Parts, nos.34, 33, 35, 32, 46, 36 (London, 1771–5); no.5 ed. in S
62— Simphonie de chasse, c1773 (1776)
86— Symphonie, D, in Trois simphonies à 8 parties (1776)
83— Symphonie, F, in Trois symphonies (1777)
76— Symphonie périodique no.6 (c1778), lost
84—5— 2 in Trois symphonies à grand orchestre (1780), perf. ?1769–73
81— Symphonie, 2 vn, va b B  (? between 1783 and 1785)
60—62c 13 Trois sinfonies à grande orchestre (between 1786 and 1792); no.3 pubd earlier as Simphonie de chasse
91— Simphonie à 17 parties, autograph 1809; ed. in S
95— Esquisse d’un morceau d’orchestre, F-Pc*
96— Esquisse symphonique, Pc*
97m— Esquisses de mouvements de symphonies, Pc, doubtful
99m— Trois mouvements de symphonies, inc., Pc, doubtful

Other orchestral, wind band:
B
88 Symphonie concertante, 2 solo vn (1775), lost; ed. in S
89, 101 Symphonie concertante [no.2], 2 solo vns, va/vc obbl (1778)
90 Symphonie concertante du ballet de Mirza (1784), various arrs.; ed. in S
92 Sinfonia concertanta 2da, 2 solo vn, 2 ob obbl, Pc, inc.
93 Sinfonia concertanta, 2 solo vn, 2 solo va, B-Bc*
94m Sinfonia concertanta, f, F-Pc, inc.

Allemandes I et II, str orch;
Rondeau, fl, orch;
Les tricotets, dance, str orch;
Vive Henri IV, dance, str orch;
Bostangis, ou Marche turque, air de dance for a ballet: some MSS in Pc

Revolutionary works (all for wind band, MSS in F-Pc, Pn):
Marche lugubre, 1790;
Marche religieuse, 1793;
Simphonie militaire, 1793–4;
Marche, C, 1794;
Marche funèbre, E  (1794), on death of Hoche;
Marche religieuse, E , 1794;
Marche victorieuse, F, 1794;
Symphonie, C, c1794;
Marche des marseillois, arr. band

---

Chbr.:
no. op.
b1—6 1 Sei sonate, 2 vn, b (c1753)
b7—12 2 Six duos, 2 fl/vn (c1754)
b109— La bataille, 2 cl, 2 hn, 2 bn, 1762–70, Pc
m110–- La chasse de Chantilli, 1762–70, Pc
m111— La grande chasse de Chantilly, 1762–70, Pc
m114— Pieces … pour S.A.S. Mgr. le prince de Condé, 2 cl, 2 hn, 2 bn, 1762–70, Pc
m 113— Simphonie à 6, 1762–70, Pc
m115— Andante larghetto, 1762–70, Pc
b37—42 7 Sei duetti, 2 vn (1765)
b46—51 9 Six trios, 2 vn, b, hns ad lib (1766); no.4 ed. in S
b64—9 14 Sei quartetti, fl/vn, vn, va, b (1769)
m118t— Recueil de menuets, arr. 2 vn/other insts (1771)
b70—75 15 Six quatuors, 2 vn, va, b (1772); also (Amsterdam, c1772)
m116r— Andante, 2 cl, 2 hn, 2 bn, ?c1764–76
b100— Concertanta, fl, ob, cl, hn, bn, 1785, B-Bc
m126—31— 3 duettos in Six Favourite Duetts, vn, vc (London, 1791)
m135m— Concertante à 10 instruments, perf. 1793, F-Pc
m112— Canon en écrevisse ou rétrograde, 2 vn, 2 vc/bn, 1811, Pc

Gavotte, D, fl, str qt, MS;
Les moulins du Pont de Pontoise, fugue, Pc;
Charmante Gabrielle, pf MS

Literatura:

with L. Cherubini and E.-N. Méhul: Méthode de chant du Conservatoire de musique (Paris, ?1802–3)
with G. Agus, C.S. Catel and L. Cherubini: Principes élémentaires de musique arrêtés par les membres du Conservatoire, suivis de solfèges (Paris, 1799–1802, ?1801–2)
with N. Roze, Ozi and Rogat: Méthode de serpent (Paris, 1814)
Sur l’introduction des cors, des clarinettes et des trombones dans les orchestres français’, Revue musicale, v (1829), 217–23
Traité de l’harmonie, F-Pc
Les principes de contrepoint (MS)



Informació addicional... 

dimecres, 28 de març del 2018

MASSENZIO, Domenico (1586-1657) - The Office of Compline

Mario Balassi - Weeping Virgin
Obra de Mario Balassi (1604-1667), pintor italià (1)


- Recordatori de Domenico Massenzio -
En el dia de la celebració del seu 432è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Mario Balassi (Firenze, 1604 - Prato, 9 d'octubre de 1667) va ser un pintor italià. Es va formar inicialment en el taller de Jacopo Ligozzi i després amb Matteo Rosselli i Domenico Passignano, amb qui va viatjar a Roma. Poc després, es va incorporar al seguici d'Ottavio Piccolomini, duc d'Amalfi, a qui va acompanyar a Venècia i després a Viena, on va pintar un retrat de l'emperador Ferran III. El 1637 va tornar a Florència, on va realitzar diversos encàrrecs per a institucions religioses, entre ells a la Basílica de Sant Llorenç. També a Florència va rebre la protecció del cardenal Carles de Mèdici, gràcies al qual va poder retratar al gran duc Ferran II de Mèdici i a la seva dona Vittoria della Rovere. També va realitzar nombroses obres de petit format, de tema religiós i per a la devoció privada així com diversos encàrrecs per a les autoritats de Prato, on va morir mentre realitzava un Martiri de Sant Esteve, que va ser completat pel seu alumne Carlo Dolci.



Parlem de Música...

Domenico Massenzio (Ronciglione, 28 de març de 1586 - Roma, 23 d'octubre de 1657) va ser un compositor italià. Es va formar com a cantant del cor de San Luigi dei Francesi de Roma, on també va rebre formació musical de G.B. Nanino. El 1606 va entrar al Seminario Romano on va estudiar amb Agazzari i possiblement amb G.F. Anerio. El desembre de 1608 va postular, sense èxit, pel càrrec de cantant de la capella papal. Entre el setembre de 1610 i l'abril de 1611 va treballar com a cantant de la Cappella Giulia sota la direcció de Francesco Soriano. El 1612 va succeir a Anerio com a mestre de capella del Seminario Romano, en un any en què també va entrar com a canon de la Catedral de Ronciglione. A partir del 1616 i fins el 1618 també va treballar com a mestre de capella de la Congregazione dei Nobili sent a partir d'aleshores sol·licitat recurrentment per altres institucions de caràcter religiós. Com a compositor, va publicar principalment col·leccions de música religiosa la majoria d'elles en estil concertato. Domenico Massenzio va morir a Roma l'octubre de 1650.


OBRA:

Vocal secular:

Scelta di madrigali, canzonette, villanelle, romanesche, ruggieri et una canzone sopra la follia, 1, 4vv, da cantarsi sopra qualsivoglia instrumento (1629)

Vocal religiosa:

Sacrae cantiones, liber I, 1–5vv, bc (org) (1612)
Motecta … una cum litaniis BVM, liber II, 2–5vv, bc (org) (1614)
Sacrorum cantuum … una cum litaniis BVM, liber III, 3–6vv, bc (org) (Ronciglione, 16165)
Sacrarum modulationum, liber IV, 1–5vv, bc (org) (1618)
Psalmi qui in vesperis … liber I, 4, 5vv, bc (org) (1618)
Completorium integrum cum Ave regina, Salve regina e motecta, 2, 8vv, bc (org), op.8 (1630)
Psalmodia vespertina cum Regina caeli et Magnificat, 8vv, bc (org), op.9 (1631)
Sacri motetti … con la sequenza di Pentecoste et letanie, libro V, 2 and more vv, bc (org), op.10 (1631)
Salmi vespertini … libro III, 4vv, bc, op.11 (1632)
Libro quarto de’ salmi per il Vespero … Ave maris stella, 2 cori, op.12 (1634)
Quinto libro de salmi vespertini, 5vv, bc, op.15 (1635)
Libro sesto dei salmi Davidici vespertini intieri, 4vv, bc, op.16 (1636)
Davidica psalmodia vespertina, liber VII, 4vv, org, op.17 (1643)
Concerti spirituali, 2–5vv, org (1682); ?lost
8 motets, 1616, 1618, 1642, 1643, 1646;
1 psalm, 1620;
1 work, 1640;



Informació addicional... 

INTERPRETS: Choir of St. John's College Cambridge; George Guest (1924-2002, conductor)
AMAZON: MASSENZIO, D. - The Office of Compline
CPDL: No disponible
SPOTIFY: MASSENZIO, D. - The Office of Compline



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

dimarts, 27 de març del 2018

GURECKY, Josef Antonín (1709-1769) - Cello concertos (1735)

Samuel Scott - Shipping off Dover (1738)
Obra de Samuel Scott (1702-1772), pintor anglès (1)


- Recordatori de Josef Antonín Gurecký -
En el dia de la commemoració del seu 249è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Samuel Scott (London, 1702 - Bath, 12 d'octubre de 1772) va ser un pintor anglès. Es desconeix la seva formació inicial si bé observant la seva obra es dedueix que va rebre la influència de Willem van de Velde. De fet, el catàleg de la subhasta dels seus béns a la seva mort va incloure quatre pintures de Willem van de Velde II. Inicialment, els seus treballs van tendir als temes tradicionals de batalles navals i de transport marítim, escenes al Tàmesi i altres paisatges marítims i urbans. Des de l'any 1731-1732, va rebre encàrrecs per a pintar una sèrie de de vistes de l'East Índia Company, que va produir en col·laboració amb el pintor paisatgista George Lambert. L'arribada de Canaletto a Londres el 1746 el va motivar a estendre el seu talent a vistes topogràfiques del Tàmesi i dels seus ponts. Va compartir amistat amb William Hogarth i va rebre el suport d'Horace Walpole. El 1766, malalt, va decidir abandonar Londres per instal·lar-se a Bath, ciutat on va morir l'octubre de 1772.



Parlem de Música...

Josef Antonín Gurecký [Guretzky, Kuretzky] (Přerov, bap. 1 de març 1709 - Olomouc, bur. 27 de març de 1769) va ser un compositor bohemi. Germà de Václav Matyáš Gurecký, es va formar en una escola dels Clergues Regulars de les Escoles Pies. Poc després, va entrar com a instrumentista de l'orquestra del cardenal Schrattenbach a Kroměříž. Més tard, entre els anys 1738 i 1745, va treballar també com a instrumentista de l'orquestra de Jakob Ernst von Liechtenstein. Probablement, en aquell temps va viatjar regularment per Europa establint-se durant un temps indeterminat a la cort del comte Rudolph Franz Erwein Schönborn de Wiesentheid, ciutat on va compondre algunes de les seves obres. El 1743, i després de la mort del seu germà, va ser nomenat director musical de la Catedral d'Olomuc, en un càrrec que va preservar la resta de la seva vida, morint en aquesta ciutat el març de 1769.

Johann Baptist Homann - Marchionatus Moraviae Circulus Hradistiens (1716)
Johann Baptist Homann (1664-1724) - Marchionatus Moraviae Circulus Hradistiens (1716) (2)

OBRA:

Sinfonia, F, 2 vn, bc, 1735–40, D-WD
7 concs., vc, str orch, 1735–40, WD
Filia Sion, op, 1751, lost
8 sacred arias, S or A, str, org, CZ-Bm
Sonate, vn, bc, D-Dl
Conc., vn, str orch, D-Dl



Informació addicional... 

INTERPRETS: The Harmonious Society of Tickle-Fiddle Gentlemen
AMAZON: GURETZKY, J. - Concertos
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: GURETZKY, J. - Concertos



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

dilluns, 26 de març del 2018

GIULIANO, Giuseppe (fl. 1750) - Concerti Napoletani per Mandolino

Neapolitan School, 18th Century - Portait of a soprano castrato possibly Adamo Solzi
Obra d'autor anònim de l'Escola Napolitana (1)




Parlem de Pintura...

---



Parlem de Música...

Giuseppe Giuliano (fl. 1750) va ser un compositor italià. Es desconeix la major part de la seva vida i carrera sent les poques referències al seu nom les que van aparèixer en diverses col·leccions de partitures per a mandolina. En aquest sentit, va ser autor d'un mínim de dos concerts per a mandolina així com diverses sonates, en duo i trio, per al mateix instrument. Es d'aquesta manera que probablement fos intèrpret de mandolina itinerant fruit de la disparitat de geografies on s'han trobat algunes de les seves obres totes elles, no obstant, conservades únicament en manuscrit.

OBRA:

Sonata in Ess per mandolino e basso;
Sonata in Re maggiore per mandolino e basso continuo;
Sinfonia per mandolino con più istrumenti (Gimo 153);
Sinfonia per due mandolini e basso;
Concerto in Sol maggiore per mandolino;
Concerto in Si bemolle maggiore per mandolino;



Informació addicional... 

INTERPRETS: Dorina Frati (mandolino); Symphonia Perusina
AMAZON: Concerti Napoletani per Mandolino

diumenge, 25 de març del 2018

HASSE, Johann Adolf (1699-1783) - Messe in d (1751)

Giovanni Domenico Tiepolo - La Oración en el Huerto (1772)
Obra de Giovanni Domenico Tiepolo (1727-1804), pintor italià (1)


- Recordatori de Johann Adolf Hasse -
En el dia de la celebració del seu 319è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Giovanni Domenico Tiepolo (Venezia, 30 d'agost de 1727 - Venezia, 3 de març de 1804) va ser un pintor i gravador italià, fill gran del famós pintor Giambattista Tiepolo i germà del també pintor Lorenzo Baldissera Tiepolo. De la mateixa manera que el seu germà Lorenzo, es va formar amb el seu pare Giambattista i ambdós van col·laborar en el taller familiar, principalment completant encàrrecs del seu pare. A l'haver de produir obres amb una estètica homogènia, no va poder manifestar un estil propi fins que el seu pare va morir. Va ser a partir del 1750 que va començar a realitzar obres per sí mateix, destacant la sèrie Via Crucis per l'Oratori de San Polo de Venècia. Va seguir treballant amb el seu pare fins i tot quan aquest va treballar al servei de Carles III d'Espanya el 1762, on van decorar diversos salons del Palau Reial de Madrid. Després de la mort de Giambattista, va tornar a Venècia, mentre que Lorenzo va continuar a Madrid, on va morir pocs anys després. El seu estil va canviar sobtadament, dedicant-se a escenes de gènere i personatges populars i de caràcter més profà. Precisament va ser aquesta obra, en què destaquen els esbossos que va fer de Polichinela, la que va influenciar a Goya quan va visitar Itàlia. Giovanni Domenico va ser també un important gravador, fet que va potenciar el ressò de la seva obra però especialment la del seu pare. Instal·lat gran part de la seva vida a Venècia, va morir en aquesta ciutat el març de 1804.



Parlem de Música...

Johann Adolph Hasse (Bergedorf, 25 de març de 1699 - Venezia, 16 de desembre de 1783) va ser un compositor alemany. Fill de Peter Hasse (c.1668-1737) i de Christina Klessing, es va formar inicialment amb el seu pare. Entre els anys 1714 i 1717 es va formar a Hamburg, el 1718 va realitzar la seva primera aparició pública com a cantant d'una òpera de Reinhard Keiser i el 1721 va assolir el seu primer càrrec com a cantant de la cort de Brunswick-Lüneburg, on també va debutar com a compositor amb la seva òpera Antioco. Més tard, va viatjar a Nàpols on va estudiar amb Porpora i Alessandro Scarlatti. Gràcies a l'amistat establerta amb Scarlatti, va poder treballar extensament a Itàlia fet que va determinar decisivament el seu gran èxit com a compositor d'òperes. Conegut amb el nom de "Il Car Sassone", es va associar amb l'Ospedale degli Incurabili de Venècia assolint, el 1726, el càrrec de mestre de capella de la mateixa institució. A Venècia va conèixer a Faustina Bordoni amb qui el 1730 s'hi va casar. També en aquell temps va rebre una oferta de l'elector August II de Saxònia per treballar a Dresden, càrrec que va acceptar. A Dresden va estrenar Cleofide, una de les seves òperes més reconegudes convertint la ciutat alemanya en una de les més importants d'Europa musicalment parlant. Allà hi va romandre a l'entorn de trenta anys escrivint una mitjana de dues òperes per any, oratoris, cantates, misses i abundant música instrumental. Gràcies als seus mèrits i a la satisfacció de l'elector August II, va ser altament considerat per la qual cosa va poder desenvolupar la seva carrera amb total llibertat. En aquest sentit, va viatjar regularment per diverses ciutats europees fent amistat amb Pietro Metastasio, amb qui va col·laborar en desenes d'òperes. El 1739, va tornar a Dresden on va assolir el càrrec de mestre de capella de la ciutat la qual va consolidar com una de les millors d'Europa. No obstant, la Guerra dels Set Anys va provocar la dissolució de la capella musical i el seu exili a Viena, on va continuar la seva activitat musical. Allà ràpidament va assolir gran notorietat rebent el favor de l'emperadriu Maria Teresa. A Viena va conèixer a un jove Mozart de 14 anys de qui un Hasse meravellat d'escoltar-lo va afirmar: "aquest noi farà que ens oblidin a tots". El 1773 va viatjar a Venècia on es va dedicar a la docència i a la composició de música religiosa. Precisament, a la ciutat italiana, va morir el desembre de 1783 després d'assolir l'èxit, fama i fortuna arreu d'Europa.

Matthaeus Seutter - Dresda ad Albim, Saxoniæ superioris metropolis ac magnifica ducis electoris et regis Poloniæ sedes (1740)
Matthaeus Seutter (1678-1757) - Dresda ad Albim, Saxoniæ superioris metropolis ac magnifica ducis electoris et regis Poloniæ sedes (1740) (2)

OBRA:

Vocal secular:

Operas:
opere serie in 3 acts unless otherwise stated

Antioco (B. Feind, after A. Zeno and P. Pariati), Brunswick, Hof, 11 Aug 1721, 6 arias D-SWl
Il Sesostrate (A. Carasale, after Pariati), Naples, S Bartolomeo, 13 May 1726, rev. 28 Aug 1726, A-Wgm, arias D-MÜs, I-Nc, US-Wc
L’Astarto (Zeno and Pariati), Naples, S Bartolomeo, Dec 1726, I-MC
Gerone tiranno di Siracusa (after A. Aureli), Naples, S Bartolomeo, 19 Nov 1727, A-Wn, D-Hs, I-Mc* (Acts 2 and 3), MC, arias Nc
Attalo, re di Bitinia (F. Silvani) Naples, S Bartolomeo, May 1728, D-Dl (sinfonia), Hs (incl. int Carlotta e Pantaleone), I-MC, Vnm
L’Ulderica, Naples, S Bartolomeo, 29 Jan 1729, arias and duets A-Wn, D-Dl, Hs, MÜs, GB-Lbl, I-Mc, MC, Nc, Rc
La sorella amante (Lavinia) (commedia per musica, 2, B. Saddumene), Naples, Nuovo, spr. 1729; Valletta (Malta), Manuel, 1736, D-Dl*
Tigrane (Silvani), Naples, S Bartolomeo, 4 Nov 1729, rev. A. Palella, Naples, S Carlo, 4 Nov 1745, A-Wgm, 13 arias, duet D-MEIr, GB-CDp†, Lam, Ob, I-Mc*
Artaserse (P. Metastasio, rev. G. Boldini), Venice, S Giovanni Grisostomo, Feb 1730, D-MÜs, GB-Cfm, Lam, Lbl (2 copies, incl. 1734 pasticcio), I-Mc (Act 1), Nc†, Vnm, US-Wc; rev. Dresden, Hof, 9 Sept 1740, A-Wn, D-Bsb, Dl (2 copies, incl. vs), Hs†, SWl (sinfonia, 25 arias, pts), F-Pc (inc.), US-NH, Wc; rev. Naples, S Carlo, 20 Jan 1760, D-Dl, F-Pc, I-Mc, Nc, P-La (2 copies), US-Wc; A-Wgm, Wn, B-Bc, D-Hs, LEm, LEmi, GB-Lbl, I-MC (Acts 1 and 3), US-NH
Dalisa (Lalli, after N. Minato), Venice, S Samuele, May 1730, arias and duets A-Wn, D-Dl, Mbs, MÜs, Rtt, F-Pc, GB-Ob, I-MC
Arminio [1st version] (A. Salvi), Milan, Regio Ducal, 28 Aug 1730, arias A-Wn, B-Bc, D-Dl, Hs, Mbs, MÜs, F-Pn, GB-Lbl, Ob, I-MC
Ezio (Metastasio), Naples, S Bartolomeo, aut. 1730, GB-Lbl; rev. Bayreuth, Margrave, 23 Sept 1748; rev. Dresden, Hof, 20 Jan 1755, B-Br, D-Dl, Hs, US-Wc; A-Wn, B-Bc (2 copies incl. vs), D-As (2 copies), Bsb† (2 copies, incl. vs), Dl†, LEmi, WERhb (vs), WRz, F-Pc†, GB-Lbl, I-Mc* (?1755)
Cleofide (Alessandro nell’Indie) (M.A. Boccardi, after Metastasio), Dresden, D-Bsb (2 copies, 1 without recits), 13 Sept 1731, Dl (2 copies, incl. vs), Hs, LEm, Mbs, Mbs†, F-Pc; rev. Venice, S Giovanni Grisostomo, 4 Nov 1736, GB-Lbl; rev. ?Venice, carn. 1738, carn. 1743, B-Bc, D-HAmi, Rtt (sinfonia pts), F-Pc†, GB-CDp, I-Vnm; aria with ornamentation by Frederick the Great, facs. with edn by W. Goldhan (Wiesbaden, 1991)
Catone in Utica (Metastasio), Turin, Regio, 26 Dec 1731, arias D-Dl, Mbs, MÜs, F-Pc, Pn, GB-Lbl, I-Mc, MC
Cajo Fabricio (after Zeno), Rome, Capranica, 12 Jan 1732, D-MÜs, F-Pc, US-Cn; rev. Naples, S Bartolomeo, wint. 1733; rev. Dresden, Hof, 8 July 1734, ?A-Wgm, D-Dl; as Pirro, Jaromeritz, Schloss Questenberg, aut. 1734, I-Mc*; rev. Berlin, Hof, Sept 1766, D-Bsb; B-Bc, Br, D-Bsb (addl sinfonia), Hs (1733 London pasticcio), I-Vc* (after 1740), US-Wc
Demetrio (Metastasio), Venice, S Giovanni Grisostomo, Jan 1732, I-Vnm; as Cleonice, Vienna, ?court, Feb 1734; as Demetrio, Venice, S Cassiano, carn. 1737; as Cleonice, Dresden, Hof, 8 Feb 1740, B-Bc, D-Dl, Hs (Act 2), LEmi; as Cleonice, Venice, S Angelo, 1740; as Demetrio, Venice, S Giovanni Grisostomo, carn. 1747; A-Wn (1739 Reggio pasticcio), D-Bsb (sinfonia), Dl (vs, pts), F-Pc
Euristeo (Lalli, after Zeno), Venice, S Samuele, May 1732, B-Bc, D-Dl (with sinfonia), F-Pc (1733, Warsaw)
Issipile (Metastasio), Naples, S Bartolomeo, 1 Oct 1732, 14 arias D-MÜs; rev. Leo, Naples, S Carlo, 19 Dec 1742; rev. Cafaro, Naples, S Carlo, 26 Dec 1763; A-Wgm (Acts 1 and 2), I-Mc (Act 1), MC, Tco (inc.)
Siroe re di Persia (Metastasio), Bologna, Malvezzi, 2 May 1733, A-Wn, D-Dl, F-Pc, GB-Lbl†; rev. Naples, S Carlo, 4 Nov 1747; rev. Dresden, Hof, carn. 1763, D-Dl, Hs*; A-Wn (facs. in IOB, xxxiii, 1977), B-Bc (2 copies), D-Bsb (1763, Warsaw), Dl (sinfonia score and pts), GB-Cfm (14 arias), Lbl, Lcm (7 arias), I-Mc* (1762, Warsaw), Nc (recits), Vnm, S-Skma†, US-Wc (1763)
Senz’attender che di maggio (cant. [prol]), S, orch, Dresden, 1734, D-Dl
Tito Vespasiano (La clemenza di Tito) (Metastasio), Pesaro, Pubblico, 24 Sept 1735, 3 arias A-Wn; rev. Dresden, Hof, 17 Jan 1738, B-Bc, Br, D-Dl, DS, Hs, US-AAu; rev. Naples, S Carlo, 20 Jan 1759, D-Dl, I-Mc (?2 copies, incl. autograph), Nc (2 inc. copies); B-Bc (3 copies), D-Bsb (2 copies and addl sinfonia), Hs (2 inc. copies), LEmi, Mbs (1742, Berlin), SWl (sinfonia, 25 arias, pts), F-Pc, GB-Lcm (2 copies), I-Mc, Nc (1737), PLcon, Rc (2 copies), P-La (2 copies), RUS-SPtob; S-Skma†, US-Cn (dated 1743), Wc
Senocrita (5, S.B. Pallavicino), Dresden, Hof, 27 Feb 1737, B-Bc, Br, D-Bsb, Dl, HAmi, LEm†, Mbs, SWl, GB-Ob, S-Skma, US-NH
Atalanta (Pallavicino), Dresden, Hof, 26 July 1737, D-Bsb (16 arias), Dl (1750), LEm, LEmi, I-Mc*
Asteria (favola pastorale, Pallavicino), Dresden, Hof, 3 Aug 1737, B-Bc, D-Bsb (20 arias, addl sinfonia), Dl, DS, Mbs, F-Pc
Irene (Pallavicino), Dresden, Hof, 8 Feb 1738, D-Bsb† (1738, no sinfonia), Dl (1738, with sinfonia score and pts), LEmi, US-Wc†
Alfonso (5, Pallavicino), Dresden, Hof, 11 May 1738, B-Bc, D-Dl (score, pts), DS, Hs, LEmi, MEIr, US-Bp
Viriate (Lalli, after Metastasio: Siface), Venice, S Giovanni Grisostomo, carn. 1739, I-Mc
Numa Pompilio (Pallavicino), Hubertusburg, 7 Oct 1741, B-Bc, D-Bsb (incl. int Pimpinella e Marcantonio), Dl (4 copies: 1741, 1743 vs and fs), D-SWl (sinfonia, 17 arias), I-Mc* (Acts 1 and 2), PLcon (incl. int Pimpinella e Marcantonio), US-AAu† (3 copies, 2 inc.)
Lucio Papirio (Zeno), Dresden, Hof, 18 Jan 1742, D-Dl (score, parts, addl sinfonia), LEmi (2 copies); rev. G. de Majo, Naples, S Carlo, 4 Nov 1746; rev. Hasse or Graun, Berlin, Hof, 24 Jan 1766, B-Bc, D-Bsb (incl. undated score, vs)
Didone abbandonata (Metastasio, rev. Algarotti), Hubertusburg, 7 Oct 1742, D-Dl, Hs (1743); rev. N. Logroscino, Naples, S Carlo, 20 Jan 1744; rev. Berlin, Hof, 29 Dec 1752, DS; rev. Versailles, court, 28 Aug 1753, F-Pn*; A-Wn, B-Bc, D-Bsb† (3 copies, incl. vs and fs with pts); LEm (3 copies, incl. vs), SWl, F-Pc, GB-CDp, Lcm, Ouf (5 arias), I-Mc (score, addl sinfonia), Nc, Rc (inc.), Vc† (Dresden), S-Uu† (vs), US-Wc
Endimione (festa teatrale, 2, Metastasio), ? Naples, court, July 1743, D-Dl
L’asilio d’amore (festa teatrale, 1, Metastasio), Hubertusburg, 7 Oct 1743 (composed 1742 for Naples) B-Bc, D-Dl (2 copies, addl sinfonia), Hs, HAmi, LEmi, F-Pc, I-Mc*, Nc
Antigono (3, Metastasio), Hubertusburg, 10 Oct 1743, and Dresden, Hof, 20 Jan 1744; rev. A. Palella, Naples, S Carlo, 19 Dec 1744, A-Wn Albertina (9 costume designs by F. Ponte); rev. as Alessandro, re d’Epiro, 1753; A-Wn, B-Bc (score, addl sinfonia), Lc, D-Bsb†, Dl (fs, pts, vs), LEmi, F-Pc (vs), GB-Lbl (Dresden), Ouf (arias), I-FERc, Mc (arias), US-R, Wc
Ipermestra (Metastasio), Vienna, court, 8 Jan 1744, A-Wgm, Wn, D-Dl, I-Mc; rev. Palella, Naples, S Carlo, 20 Jan 1746; rev., Hubertusburg, 7 Oct 1751, D-Bsb (score, addl sinfonia), Dl (2 copies), Hs (undated copy), LEm (Act 2), LEmi, ROu, F-Pc; A-Wn (vs), B-Bc (fs, vs), F-Pc† (2 copies: 1757, n.d.), I-Mc*, S-Skma (score, addl sinfonia)
Semiramide riconosciuta (Metastasio), Naples, S Carlo, 4 Nov 1744 and/or Venice, S Giovanni Grisostomo, 26 Dec 1744; rev. Dresden, Hof, 11 Jan 1747, B-Bc, D-Dl (score, pts, addl sinfonia), Hs, GB-Lbl; rev. Warsaw, Imperial, 7 Oct 1760; B-Bc (2 copies), Br, D-Bsb† (2 copies), LEmi, W, F-Pc† (2 copies), I-Bc, Vc*, S-Skma† (addl sinfonia), US-Wc
Arminio [2nd version] (G.C. Pasquini), Dresden, Hof, 7 Oct 1745, D-Dl, W, I-Mc, Nc; rev. as Hermann und Varus, Brunswick, Hof, 1747; rev. Dresden, Hof, 8 Jan 1753, A-Wn Albertina (7 costume designs by F. Ponte), D-Dl; B-Bc, Br, D-Bsb (2 copies: 1747, n.d., addl sinfonia), HAmi, LEmi, Mbs, F-Pc, GB-CDp, I-Mc (score, pts for Act 1), S-Skma (3 copies, addl sinfonia), US-Wc; ed. in EDM, 1st ser., xxvii–xxviii (1957–66)
Lo starnuto d'Ercole, pasticcio with puppets, Venice, S Girolamo, carn. 1745, music lost
Eurimedonte e Timocleone (Zanetti), pasticcio with puppets, Venice, S Girolamo, carn. 1746, music lost
La spartana generosa, ovvero Archidamia (Pasquini), Dresden, Hof, 14 June 1747, B-Bc, D-Bsb (sinfonia parts), Dl, Hs (2 copies), LEmi, SWl (sinfonia, 22 arias, duet, parts), F-Pc†
Leucippo (favola pastorale, Pasquini), Hubertusburg, 7 Oct 1747, D-Dl, GB-Lbl†; rev. ? Venice, S Samuele, May 1749; rev. Dresden, Zwinger, 7 Jan 1751, D-Bsb† (2 copies, incl. vs); rev. Berlin, Hof, 7 Jan 1765; A-Wgm, B-Bc (2 copies), D-Bsb† (2 copies, incl. 1 with autograph corrections, sinfonia pts), Dl (2 vs), Hs, LEmi, MÜs, W, SWl, I-Mc*, Nc, Vc (sinfonia), S-Skma, St, US-BEm, Cn*, Wc
Demofoonte (Metastasio), Dresden, Hof, 9 Feb 1748, B-Br, D-Dl† (2 copies), Hs (inc. version not known), I-Nc; rev. Venice, S Giovanni Grisostomo, carn. 1749, Vc (inc.), Vnm; rev. Naples, S Carlo, 4 Nov 1758, D-Dl (addl sinfonia pts), F-Pc, I-Mc (Acts 1 and 3), Vc (Acts 1 and 2); B-Bc (3 copies), D-Bsb (2 copies), HAmi, LEm†, WRz, F-Pc† (4 copies, incl. 1 ?1748, Dresden), GB-Lbl† (?1748), Lcm, I-Mc*, Vc, US-Wc (2 copies)
Attilio Regolo (Metastasio), Dresden, Hof, 12 Jan 1750, A-Wn, B-Bc (2 copies), Br, D-Bsb (2 copies, addl sinfonia), Dl (2 copies 1750, incl. vs, parts), Hs, LEmi, RH (arias), W, F-Pc, I-Mc*, S-Skma (Act 2, addl sinfonia), US-R, Wc (1750)
Ciro riconosciuto (Metastasio), Dresden, Hof, 20 Jan 1751, A-Wgm, Wn, B-Bc, Br, D-Bsb† (2 copies 1751, addl sinfonia), BS, Dl (1751 score, pts, addl sinfonia), Hs (2 copies), LEmi, Mbs, RH (sinfonia), Sl (1752, Stuttgart), F-Pn, GB-CDp, Lbl (inc. score, sinfonia), I-Mc*, S-Skma (score, addl sinfonia), US-R, U, Wc (sinfonia)
Adriano in Siria (Metastasio), Dresden, Hof, 17 Jan 1752, A-Wn Albertina (14 costume designs by F. Ponte), Wn (Act 1), B-Bc (3 copies, incl. vs), D-Bsb, BDk†, Dl† (2 copies), Hs, Mbs (2 copies, incl. vs), ROu, I-Mc*, MOe (1762), S-Skma†, Uu, US-Wc
Solimano (G.A. Migliavacca), Dresden, Hof, 5 Feb 1753, A-Wn Albertina (23 costume designs by F. Ponte), F-Pc, GB-Lbl†; rev. Dresden, Hof, 7 Jan 1754; B-Bc (2 copies), Br, D-Bsb (2 copies, incl. vs, pts, addl sinfonia), BDk (vs), Dl (2 copies, pts), DS†, HAmi, LEm (2 copies, incl. vs), Mbs (2 copies, incl. vs), ROu†, F-Pc (2 copies), I-Mc*, S-Skma†, US-Wc (2 copies, incl. vs)
L’eroe cinese (Metastasio), Hubertusburg, Hof, 7 Oct 1753, D-Hs; rev. ?Hasse, Potsdam, Hof, 18 July 1773, GB-Lbl (arias); B-Bc, Br, D-Bsb, Bs, Dl (2 copies, incl. vs, pts, addl sinfonia), LEmi, F-Pc, I-Mc*, US-Wc (vs); sinfonia (Leipzig, 1761)
Artemisia (Migliavacca), Dresden, Hof, 6 Feb 1754, A-Wn Albertina (11 costume designs by F. Ponte); B-Bc, Br, D-Bsb† (3 copies, incl. 1754, ?1786, Berlin, addl sinfonia parts), LEmi, I-Mc*, S-Skma, US-AAu†
Il re pastore (Metastasio), Hubertusburg, Hof, 7 Oct 1755, D-Dl, Hs; rev. Warsaw, Imperial, 7 Oct 1762, or Vienna, 1760, Dl (pts); A-Wgm, B-Bc (3 copies, incl. vs, addl sinfonia), Br, D-Bsb (2 copies, 2 addl sinfonias), Bs, BDk (pts), HAmi, LEm† (2 copies), ROu, F-Pc (2 copies, incl. vs), GB-Lcm, I-Mc*, S-Skma (vs), US-NYp (vs), Wc
L’Olimpiade (Metastasio), Dresden, Hof, 16 Feb 1756, A-Wn, D-Bsb, Dl; rev. Warsaw, Imperial, carn. 1761; rev. Turin, Regio, 26 Dec 1764; A-Wgm (vs), Wn (inc.), B-Bc (3 copies), Br, D-Dl (1762, Warsaw, pts), Hs† (undated), HAmi, LEm† (2 copies, incl. vs), F-Pc (2 copies, incl. vs), Pn (1765 revival), GB-Lbl, I-Mc*, Tn, US-Bp (vs)
Nitteti (Metastasio), Venice, S Benedetto, Jan 1758, D-Dl, Hs, F-Pc, I-Vnm (Acts 1 and 3); rev. Vienna, ?court, 1762, F-Pc; A-Wgm, B-Bc (3 copies, incl. 2 vs), D-Bsb (1759, Warsaw), Dl, LEmi, Mbs
Achille in Sciro (Metastasio), Naples, S Carlo, 4 Nov 1759, D-Dl, Hs, F-Pc, GB-Lcm, I-Mc*, P-La (2 copies 1759)
Alcide al bivio (festa teatrale, 1, Metastasio), Vienna, Burg, 8 Oct 1760, score† (Leipzig, 1763); A-Wgm, Wn (3 copies), B-Bc (3 copies, incl. 2 vs), Br, D-Bsb (score, pts, addl sinfonia), Dl (score, pts), DS, HAmi, LEm (sinfonia), GB-Lbl, I-CMc, Mc (part autograph; facs. in IOB, lxxi, 1983), MOe, Nc (1770), PAc, Tn, P-La, US-CA, Wc (1763 edn)
Zenobia (Metastasio), Warsaw, Imperial, 7 Oct 1761, B-Bc, D-Bsb (pts), Dl*, LEmi, F-Pc, I-Mc* (1761, Warsaw), Nc
Il trionfo di Clelia (Metastasio), Vienna, Burg, 27 April 1762, D-Bsb, Hs, Sl, I-MOe; rev. G. de Majo, Naples, S Carlo, 20 Jan 1763, P-La (2 copies); A-Wgm, Wn (2 copies), B-Bc (vs), D-Dl*, LEmi, F-Pc (2 copies), I-Fc, Mc* (facs. in IOB, xvi, 1981), PAc, US-Bp
Egeria (festa teatrale, 1, Metastasio), Vienna, Hof, 24 April 1764; A-Wgm, Wn (2 copies), B-Bc (2 copies, incl. vs), D-Dl, F-Pc, I-Mc*, MOe, Nc, US-Wc (Act 2)
Romolo ed Ersilia (Metastasio), Innsbruck, 6 Aug 1765, A-Wgm, Wn (score, pts), B-Bc (2 copies, incl. vs, addl sinfonia), F-Pc, GB-Lbl, P-La (1766, Naples), US-AAu† (vs)
Partenope (festa teatrale, 2, Metastasio), Vienna, Burg, 9 Sept 1767, A-Wn, B-Bc, I-Nc; rev. Berlin, Sans Souci, 18 July 1775; B-Bc (vs), D-Dl, I-Mc*
Piramo e Tisbe (int tragico, 2, M. Coltellini), Vienna, Burg, Nov 1768; rev. Vienna, Laxenburg, Sept 1770, A-Wn (2 copies), B-Bc (4 copies, incl. 1 Ger.), Br, Lc, D-Bsb (2 copies: 1771, Berlin, vs; pts, addl sinfonia), Dl (2 copies, addl sinfonia), DS (1769, addl sinfonia), Mbs, WRz (pts), F-Pc, GB-Lbl (1769), I-Mc (3 copies), MC (Act 2), Nc (2 copies, 1 inc.), PLcon (2 copies), S-Skma, US-Cn, Wc (2 copies, incl. vs)
Il Ruggiero, ovvero L’eroica gratitudine (Metastasio, after L. Ariosto: Orlando furioso), Milan, Regio Ducal, 16 Oct 1771, A-Wn, D-Bsb (sinfonia), Dl, GB-Lbl†, I-Mc*, Nc, P-La, US-Wc; ed. in Concentus musicus, i (Cologne, 1973)

Numerous arias, mainly performed in pasticcios, pubd in 18th-century anthologies

Intermezzos:
Miride e Damari (2), perf. with Il Sesostrate, Naples, S Bartolomeo, 13 May 1726; A-Wgm (?inc.), US-Wc
Larinda e Vanesio (L’artigiano gentiluomo, L’artigiano galantuomo, Il bottegaro gentiluomo) (3, A. Salvi and/or Carasale, after Molière: Le bourgeois gentilhomme), perf. with Astarto, Naples, S Bartolomeo, Dec 1726; rev. Dresden, Hof, 8 July 1734; ? rev. Venice, S Angelo, carn. 1739; B-Bc, D-Dl, MÜs, I-MC, Rc; ed. in Collezione settecentesca Bettarini, vii (Milan, 1973), and in RRMCE, ix (1979)
Carlotta e Pantaleone (La finta tedesca) (3), perf. with L. Vinci's Didone, 1726, D-Hs; perf. with Attalo, re di Bitinia, Naples, S Bartolomeo, May 1728; ? rev. Naples, S Bartolomeo, carn. 1734; rev. Potsdam, 1749; arias and duet D-MÜs, I-Nc
Grilletta e Porsugnacco (Monsieur de Porsugnacco) (3, after Molière: Monsieur de Pourceaugnac), perf. with T. Albinoni’s L’incostanza schernita, Venice, S Samuele, May 1727; ? rev. Naples, S Bartolomeo, 19 Nov 1727; rev. Dresden, Hof, 4 Aug 1747; B-Bc, D-Dl, MÜs, I-Mc, Rc
Scintilla e Don Tabarano (La contadina, Don Tabarrano, Der in sich selbst verliebte Narcissus) (2, B. Saddumene), perf. with P. Scarlatti’s Il Clitarco, Naples, S Bartolomeo, aut. 1728; ? rev. Venice, S Angelo, aut. 1731; rev. Dresden, 26 July 1737; ? rev. Dresden, 1745 and ?11 Jan 1747; Brunswick, Hof, 1750; A-Wn, B-Bc, D-Bsb (?autograph), Dl, Hs (inc.), MÜs, SWl, W, F-Pc (?pasticcio), I-Bc, Fc, MC, PAc, Rc, US-Wc
Merlina e Galoppo (La fantesca, Il capitano Galoppo) (3, Saddumene), perf. with L’Ulderica, Naples, S Bartolomeo, 29 Jan 1729; ? rev. Venice, S Angelo, aut. 1741; rev. Dresden, 1749; A-Wn, D-MÜs (?inc.), Hs, WRl, I-MC, Nc, PLcon
Dorilla e Balanzone (La serva scaltra, La moglie a forza) (3), perf. with Tigrane, Naples, S Bartolomeo, 4 Nov 1729; rev. Venice, 1732; A-Wgm, D-MÜs, GB-Lam, I-MC, Rc, US-Wc; ed. in Collezione settecentesca Bettarini, xvi (Milan, 1985)
Lucilla e Pandolfo (Il tutore), perf. with Ezio, Naples, S Bartolomeo, aut. 1730; perf. with Alfonso, rev. Dresden, 1738; ? rev. Venice, 1739; rev. Dresden, 1755; B-Bc, D-Dl, Mbs, WRl, GB-Cfm, Lcm, I-MC
Arrighetta e Cespuglio (La donna accorta) (2), Naples, 1730s; Messina, carn. 1733; Florence, via del Cocomero, 1751
Pimpinella e Marcantonio (1), perf. with Numa Pompilio, Hubertusburg, 7 Oct 1741; ? rev. Dresden, 14 Jan 1743; ? rev. Versailles, 28 Aug 1753; B-Bc, D-Bsb, Dl (Act 1), I-Nc (duet), PLcon (Act 3), US-AAu (2 copies)
Rimario e Grilantea, 1739 or 3 Nov 1741; B-Bc, D-Dl (2 copies, incl. vs)

Doubtful works:
Cipollina e Moscatello (Il bevitore), St Petersburg, 1746, Dresden, 1747, Potsdam, 1749;
Drusilla e Strambone (La vedova ingegnosa, ovvero Il medico ignorante), Hamburg, 1743, Venice, 1746, Prague, 1747, Dresden, 1747, Hamburg, 1772;
Il giocatore, Dresden, 1746, Frankfurt, 1755

Serenatas:
Antonio e Cleopatra (F. Ricardi), C. Carmignano estate, nr Naples, Sept 1725, A-Wn
La Semele, o sia La richiesta fatale (Ricciardi), Naples, aut. 1726, Wgm
Enea in Caonia (L.M. Stampiglia), Naples, 1727, I-Nc
La gloria sassonia, Dresden, Hof, 7 Oct 1731, MS lib D-Dl
Sei tu, Lidippe, ò sole, Dresden, 4 Aug 1734, Dl
Il natal di Giove (P. Metastasio), Hubertusburg, 3 Aug or 7 Oct 1749, B-Bc, Br (1750), D-Bsb (1749 addl sinfonia pts), Dl (2 copies 1749), Hs (2 copies), LEmi, Mbs (1750), F-Pc (1750), I-Mc*
Il sogno di Scipione (azione teatrale, Metastasio), ? Warsaw, 7 Oct 1758, D-Dl (inc.)

Cantatas:
with basso continuo:
Ad onta del timore, S, US-Wc (? by N. Porpora);
Ah, per pietade almeno, S, B-Bc, GB-Lam, US-NHplamenac;
Appena affisi in due begl’occhi, S, US-Wc;
Aura liete intorno a Clori, A, D-MÜs, US-NHplamenac;
Bella, mi parto, oh Dio (Fille, mi parto, addio), A, D-Bsb, I-PLcon;
Cadrò, ma i Filistei (Sansone), B, PAc (? by A. Caldara);
Care luci che splendete, S, US-Wc;
Caro Padre, D-Hs;
Chieggio ai gigli ed alle rose, S, GB-Lbl;
Chi mi toglie, D-Hs;
Clori, mio ben, cor mio, S, A-Wn, I-MC;
Credi, o caro, alla speranza, S, GB-Lbl;
Dalle tenebre orrende (Orfeo ed Euridice), 2 S, D-Bsb, I-Rsc, Vnm;
Di chi ti lagni, S, GB-Cfm;
Ecco l’ora fatal, S, 1745, B-Bc, D-Hs, GB-Lbl, I-Bc, US-NHplamenac;
Fatal forza, S, I-Vnm;
Filli mia di vaghi fiori, A, GB-Lam, S-SK
Già il so verso l’occaso, S, A-Wn;
Infelice Amarilli, che pensi, S, US-BEm;
Irene, amata Irene, idolo mio, A/S, B-Bc, D-MÜs, GB-Lam, I-BGc, Nc;
Lascia i fior, l’erbette e ’l rio, S (London, 1751), D-MEIr, GB-Lbl;
La tua rara bellezza, A, US-NHplamenac;
Long tems par une rigueur feinte, A, GB-Bu;
L'ora fatale, D-Hs;
L’ori mio ben, cuor mio, S, I-MC;
Lungi d’ogni amoroso aspro tormento, S, GB-Lbl;
Mirzia, già l’aria intorno, S, B-Bc;
Oh Dio! partir conviene, A (London, 1751), I-Nc;
Oh numi eterni! Oh stelle, S, MC, US-BEm;
O pace del mio cor, S, B-Bc, I-Mc, Nc;
Orgoglioso fiumicello (Inciampo) (P. Metastasio), S, 1732 (London, n.d.), B-Bc, D-MEIr, GB-Lbl (3 copies, 1 for A), Lcm, I-PLcon, S-Skma
Parto, mia Filli, è vero, S, GB-Lcm;
Perchè leggiadra Irene, S, I-Mc, PAc;
Povero fior di Clizia, S, US-Wc (? by Porpora);
Povero giglio, oh Dio, A, 1729, I-Nc;
Pur ti stringo in questo petto, S (London, 1751), D-Hs, MÜs, GB-Bu, Lam, Lbl, I-Mc, US-NHplamenac;
Se al ciglia l'usingiuro, D-Hs;
Tanto dunque è si reo, A, GB-Lbl;
Trà l’odorose piante, S, Lam;
Tutto amore, e tutto fede, S, Bu, Lbl, US-NHplamenac;
Va cogliendo, la mia Clori, S (London, 1751), A-Wn, CH-E, D-MEIr, GB-Lam;
Veggio la vaga Fille (P. Rolli), S, A-Wn;
Vieni dell’alma mia, S, I-Vnm;
Vien la speranza, D-Hs

with 1 or 2 obbligato instruments and continuo:
Bell’aurora che d’intorno, A/S, vn, GB-Bu, Ob;
Clori, mia vita, tu che di questo cor, A, 2 vn, I-Mc (3 copies);
Direi ma fosse pria di dirti, S, 2 vn, lost;
E pur odo o non moro, S, 2 vn, I-Mc;
Fille, dolce mio bene, S, fl/vn, D-MEIr, GB-Lam, Lbl, I-PAc, S-SK;
Ho fuggito Amor anch’io (P. Rolli), S, 2 vn, I-Mc;
La fiamma che nel seno, A/S, fl/vn, D-Bsb, I-Nc, S-SK;
Mentre Clori la bella, S, 2 fl, F-Pc;
Pallido il volto, S, fl/vn, D-Bsb, F-Pc, I-MC;
Passa da pene in pene, A, fl/vn, D-MÜs, GB-Lam, Lbl (2 copies);
Per palesarti appieno, S, 2 rec/fl/vn (London, 1751);
Pur deggio partire, S, 2 vn, I-Mc;
Quel vago seno, ò Fille, S, fl, D-MÜs, GB-Lcm, I-BGc, Nc, S-Skma;
Se il cantor trace, oh Dio, A, 2 vn, D-Bsb;
Solitudini campestre (Rolli), S, 2 vn, I-Mc;
Vaga madre di cari diletti (Adone) (Rolli), S, 2 vn, Mc

with orchestra:
Ah Nice, ah già rosseggia (La danza) (P. Metastasio), Venice, 1775, S, A, 2 ob, str, bc, D-Dl (2 copies), I-Mc*;
Ah perché col canto mio (L’armonica) (Metastasio), Vienna, 1769, S, glass harmonica, 2 ob, 2 hn, str, bc, Mc*;
Ah troppo è ver! Quell’amoroso ardore (Il primo amore) (Metastasio), A, str, bc, D-Bsb;
Apprendesti, o germana (Complimento, per due serenissime arciduchesse d’Austria) (Metastasio), Vienna, court, 8 Dec 1760, S, S, 2 ob, str, bc, I-Mc*;
Che ti dirò regina? (Maria Antonia Walpurgis), ?Dresden, 8 Dec 1747, S, 2 fl, 2 ob, 2 hn, str, bc, D-Bsb, Dl (2 copies), Hs;
Che vuoi, mio cor? (L’amor timido) (Metastasio), Vienna, 1762, S, 2 fl, 2 ob, 2 hn, str, bc, I-Mc*;
Ch’io respiri, ch’io viva, S, fl, str, bc, S-Uu;
Ciel nemico anverse stelle, S, str, Skma;
Clori, ah Clori, t’affretta (L’Aurora) (Metastasio), S, 2 ob, 2 hn, str, bc, I-Mc*, ed. S. Hansell (Paris, 1968);
Clori, mia dolce vita, S, S, str, bc, F-Pc
Deh senti o Turno amato (Lavinia a Turno), lost;
Deh tacete una volta (Il ciclope) (Metastasio), Venice, 1776, S, A, 2 ob, 2 hn, str, bc, I-Mc*;
Dell’amante Caliste, S, str, bc, lost;
Ditte che in me parenti, S, str, GB-Bu;
Dove, amata germana, dove corri sì lieta? (Complimento, per due serenissime arciduchesse d’Austria) (Metastasio), Vienna, 13 May 1760, 2 S, orch, lost;
Dunque il perfido Enea (Didone abbandonata), lost;
È ver mia Fille, A, str, bc, GB-Lbl;
Grande Augusto, ricevi frà tanti ardenti voti (Maria Antonia Walpurgis), ?Dresden, probably 3 Aug 1747, S, 2 fl, str, bc, D-Dl, Hs;
In van ti scuoti, Amor (Amor prigioniero) (Metastasio), Vienna, 1761, 2 S, 2 fl, 2 ob, 2 hn, str, bc, Dl, I-Mc*;
La gloria sassonia, Dresden, 7 Oct 1731, lost;
L’infelice tortorella, A, str, bc, GB-Lbl;
Non ti sovvien mia Fille, S, str, D-MEIr;
No, perdonami, o Clori (La scusa) (Metastasio), Vienna, 1760, A, 2 fl, 2 ob, 2 hn, str, bc, A-Wn, D-Bsb, Dl (2 copies), I-Mc*, ed. S. Hansell (Paris, 1968)
O macht es so viel Plage (Filidor), S, ?B, str, bc, lost;
O qual parmi veder, A, 2 hn, 2 vn, bc, GB-Ob;
Perdono, amata Nice, bella Nice (La gelosia) (Metastasio), Vienna, 1762, S, 2 ob, 2 hn, str, bc, I-Mc (incl. autograph), ed. S. Hansell (Paris, 1968);
Povero amante core quanto infelice sei, S, str, bc, S-Skma;
Pria dell’usato suo sorge, S, str, bc, lost;
Scrivo in te l’amato nome (Il nome) (Metastasio), Vienna, 1761, A, 2 fl, 2 ob, 2 hn, str, bc, D-Bsb, MÜs, I-Mc*, ed. S. Hansell (Paris, 1968);
Senz’attender che di maggio, S, 2 ob, 2 hn, str, bc, 1734, D-Dl;
Tacete pur, tacete, S, str, bc, MEIr;
Ti chiedo un guardo, B, str, bc, lost;
Tra queste piaghe amene, S, str, bc, MEIr;
Vattene soffri e taci, S, 2 fl, str, bc, S-Skma

Arias from cants.:
Che bel piacer veder;
Chiamarlo menzognero;
Godo di mille cori;
Non parlarmi più d’amor;
Stemprar se potess’io;
Vola, pietosa auretta

Arias from canzonettas:
Ardor pietà diletto;
Della noiosa estata;
Dite almeno, amiche fronde;
Dite che non mi lagno;
Domando al core;
La bionda Eurilla;
Lo splendor del primo sguardo;
Nò mia bella, il sol diletto;
Prove son speranza e onore;
Solitario bosco ombroso, Nc;
Tu fai la superbetta; Una biondina

67 solfeggi, S/A, bc, A-Wgm (dated 1762), Wn, D-Dl, Hs, MÜs, WRtl, GB-Lcm, I-Vnm
Numerous songs, airs, solfeggi etc., pubd in 18th-century anthologies

Vocal religiosa:

Oratorios:
Daniello (A. Zeno), Vienna, court chapel, 15 Feb 1731, A-Wn (score, pts)
Il cantico de’ tre fanciulli (S.B. Pallavicino), Dresden, court chapel, 23 April 1734, D-Dl; rev. several times, late 1730s–60s, A-Wn, D-Bsb (score, parts), Dl (2 copies), LEm (2 copies), F-Pc, GB-Er, I-BRc (pt 2), Vc (pt 2), S-Skma (2 copies, addl sinfonia); rev. Vienna, Tonkünstler-Societät, 18 Dec 1774, A-Wgm, Wn, D-Dl, H-KE, I-Mc*
Serpentes ignei in deserto [Christus Dominus in serpente aeneo praefiguratus; Popolo evreo nel deserto; Die feurigen Schlangen in der Wüste] (B. Bonimo), Venice, Incurabili, 1735–6 or 1738–9, A-Wn, D-Bsb (2 copies incl. 1, 1778, Berlin, parts), Hs, Mbs, DK-Kk, F-Pc, I-Vc, US-Wc
La Virtù appiè della croce (Pallavicino), Dresden, court chapel, 19 April 1737, rev. 1740 and/or 1760s, CZ-Pnm, D-Bsb (2 scores, parts), Dl, Hs, GB-Lbl (2 copies), I-Mc*
Giuseppe riconosciuto (P. Metastasio), Dresden, court chapel, 31 March 1741, D-Dl (parts: 2477-D13a); 2nd version, Dresden, 1754, and Venice, S Filippo Neri, April 1757, D-Bsb (changes in hand of J.A. Hiller), Dl, I-Vnm (score, parts), Vsmc (score parts); ?3rd version, later scores: D-Hs, LEmi, GB-Er, I-Mc*
I pellegrini al sepolcro di Nostro Signore (Pallavicino), Dresden, court chapel, 23 March 1742, I-Mc*, 2nd–4th revs. 1748–50, 1751–6, after 1760, A-Wn, B-Bc (2 copies, incl. 1 for 1748, 2-kbd red.), D-Bsb (5 scores, 1 parts), Bsb (Amalien collection), Dl (2 scores), DS, HAu, Werner, HR, Hs (4 scores), LEm (2 copies), LEu, W, WRtl, MÜs, SWl, W, F-Pc (6 copies), F-Pn (4 copies), GB-Er, Lbl (4 copies), Lcm, Ob Tenbury (2 copies), I-Bc, BRc (only part 2), MC, Nc (3 copies), Pca (scores, parts), PLcon, Rsc, Vc (kbd red.), Vnm, Vsmc (parts), S-Skma, US-Bp, NH, PRu, Wc (3 copies); pubd J.A. Hiller (Leipzig, 1784)
La deposizione dalla croce di Gesu Cristo, salvatore nostro (G.C. Pasquini), Dresden, court chapel, 4 April 1744, D-Bsb, rev. I-Mc*; 2nd version, 1748, D-Bsb, Dl (copy, parts), Hs, LEu
La caduta di Gerico (Pasquini), Dresden, court chapel, 17 April 1745, I-Mc (autograph score formerly in Berlin Sing-Akademie lost); 2nd version, after 1750, A-Wn, B-Bc, D-Dl (copy, parts that differ), Hs (2 copies, ?parts), LEmi, LEu, F-Pc, Pn, GB-Er, Ob Tenbury, US-Wc (with arias, choruses in Lat.)
Sant'Elena al Calvario (Metastasio), Dresden, court chapel, 9 April 1746; different copies show differing revs. associated with Dresden (? and Munich), 1753: A-Wgm (2 copies), Wn (2 copies, parts), CH-Zz (score, parts), D-Bsb (8 copies, of which 9468. and 9468.1 represent 1746 orig.), Dl (score, parts), HAu, Hs, LEm, LEu, LÜh (dated Lpg.1767), Mbs (2 copies), Sl (inc.), W, F-Pc (2 parts), S-Skma, US-Cn, Wc; 3rd major rev. Vienna, Tonkünstler-Societät (lib modified by Count J.W. Sporck), 17 Dec 1772, I-Mc*
S Petrus et S Maria Magdalena, Venice, Incurabili 1758 [history of Incurabili perfs. not established; different Miserere settings followed this work in 1760s (Koch, F1989)], A-Wn (2 copies), CH-Zz (score, parts), D-Bsb, Dl (2 copies, parts), LEm, MÜs, GB-Er, Ob Tenbury
La conversione di Sant'Agostino (Maria Antonia Walpurgis), Dresden, Taschenberg Palace, 28 March 1750, rev. Dresden, later 1750s, and Italy, 1760s, A-Wgm, Wn, B-Bc, D-Bsb (3 copies, plus 1 in Amalien collection), BDk (2 copies), Dl (3 copies, orig. parts (1750) for Dresden: 2477-D21a), LEu (pt 1), Mbs, F-Pc, Pn, GB-Ob Tenbury (1773 copy of orig. version), I-BRc, I-Mc* (mostly orig. version), Pca (score, parts), Vnm (2 copies, parts), US-Bp; ed. in DDT, xx (1905)

Doubtful:
Isacco figura del Redentore (Metastasio), F-Pc (attrib. Hasse, probably by M. Martinez);
La morte di Cristo (pasticcio), D-Mbs (incl. arias by Hasse);
Moses, Mbs (probably not by Hasse);
La Passione del Redentore, GB-Ob (attrib. Hasse);
La religione trionfante, B-Br (attrib. Hasse)

---

Masses:
for SATB and orchestra unless otherwise stated:
C, D-Bsb, LEt (according to Müller); M1
D, A-KR (in C), LA, Wn, CZ-LIT; M2
D, 1780 [earlier version also known], A-Wn*, D-Bsb, Dl, OLH, GB-Lbl, I-Mc (Cr, Ag autograph), US-CA, RUS-KA (according to Müller); incl. motet Tollite hostias et introite, SSAA, orch, D-Dl*, I-Mc*; M3
D, D-Bsb; M4
D, SSAATB, Dl* [Gl incl. in M3; Cr, San, Ag incl. in M9]
D, for Dresden, I-Nc
D, D-Bsb (Ky only), RUl (Ky only) [listed in Müller as individual mass movt]
d, ? perf. dedication of Dresden Hofkirche, 29 June 1751, ? rev., A-Wn, D-Bsb, Dl, DK-Kk, GB-Lbl, I-Mc* (later version), Nc (Missa detta riformata), US-Bp; M5
E , for Dresden court, 1779 [earlier version also known], A-Wn (autograph frag. of Ky), D-Dl (autograph Gl), I-Mc (autograph, except Ky); incl. motet Immola Deo sacrificium, 2 S, SATB, orch, A-Wn, D-Dl, I-Mc; M6
F [2 versions], A-Wgm (San, Ag), Wn, D-Dl, OLH, I-Mc*; M8
G, 1753, A-KR, LA, Wn, D-Dl, I-Mc*, 1753; M9
g, D-Bsb; M10
g, for Dresden, 1783 (‘Terza messa’), Dl, F-Pc (autograph Ky, Gl, Cr), I-Mc (autograph San, Ag); incl. motet Ad te levavi anima mea, S, A, orch, Mc*
B , D-Bsb (Ky, Gl), OLH [listed in Müller as individual mass movts]
B , lost except motet Domine Deus rex, SATB, orch, Bsb

Doubtful:
D, I-Nc; F, SATB a cappella, cornetto, 2 trbn, bn, vle, bc, A-Wn, M7;
g, US-Wc;
g, Bp (Ky, Gl)

Requiem masses:
all complete settings are for soloists, chorus and orchestra:
Requiem, C, A-Wgm, Wn (1763), Wst, D-Bsb, Dl, Mbs, OB (Dies irae only), F-Pc, I-Mc* (Dies irae only), Nc, Vc (Dies irae only), US-Wc; M1
Requiem, E , D-Bsb, Dl; M2
Requiem, E , RUS-KA (according to Müller); M3

Unidentified requiem masses:
D-MÜs, DK-Kk, I-Mc (1st movt only)
Domine Jesu Christe, SATB, orch, D-Dl
Libera me Domine, SATB, orch, Dl

Mass movements:
for SATB and orchestra unless otherwise stated:
(Kyrie)
C, D-Bsb, LEt (according to Müller), incl. in M1; C, A-LA; C, LA
D, A-Wn*, D-Bsb, Dl, GB-Lbl, US-CA, RUS-KA (according to Müller), incl. in M3;
D, D-Dl (1780), ? rev. version of preceding;
D, A-KR (in C), LA, Wn, CZ-LIT, incl. in M2;
D, D-Bsb, incl. in M4;
D, I-Nc;
D, SSAATB, D-Dl*;
D, I-Nc;
D, D-Bsb [listed in Müller as individual mass movt];
D, RUl
d, perf. for dedication of Dresden Hofkirche, 29 June 1751, A-Wn, D-Bsb, Dl, DK-Kk, GB-Lbl, I-Mc* (rev. version), Nc (1850), US-Bp, incl. in M5;
d, ? variant of preceding, A-Wn
E  (Messa intiera), for Dresden court, 1779, Wn, D-Bsb (partly autograph), Dl*, incl. in M6
F, A-Wn, D-Bsb, Dl (‘Messa riformata’), I-Mc*, incl. in M8;
F, D-Dl; F, Dl (? earlier version of preceding);
F, SSATB, Dl; F, I-Mc*;
F, A-Wn [listed in Müller as individual mass movt];
F, for Requiem, I-Mc;
F, SSATTBB, A-Wn, incl. in M7, doubtful
G, KR, LA, Wn, D-Bsb, Dl, I-Mc* 1753, incl. in M9
g, D-Bsb, incl. in M10; g (‘Terza messa’), for Dresden court, 1783, Dl, F-Pc*, I-Mc*
B , D-Bsb [listed in Müller as individual mass movt]

Other Ky settings:
from Messa detta riformata, g, US-Wc;
from Messa intiera, DK-Kk; I-Fc

(Gloria)
C, D-Bsb, LEt (according to Müller), incl. in M1;
C, for Dresden court, 1779, A-Wn, D-Bsb, Dl*, I-Mc, incl. in M6;
C, A-Wn, D-Bsb, Dl, I-Mc*, incl. in M8;
C, D-Dl (? earlier version of above);
C, A-Wgm [listed in Müller as individual mass movt]
D, Wn*, D-Bsb, Dl (‘partly autograph’), RUS-KA (according to Müller), incl. in M3;
D, D-Dl, 1780;
D, A-Wn, D-Bsb, I-Mc*, incl. in M5;
D, A-KR, Wn, D-Bsb, I-Mc*, incl. in M9;
D, A-KR (according to Müller), Wn, incl. in M2;
D, D-Bsb, incl. in M4
F, I-Mc*
G, D-Bsb, incl. in M10;
G, Dresden, 1756, I-Mc* (Dresden, 1756);
G, B solo, 2 ob, bn, str, org, Vc
B , D-Bsb; B  (‘Terza messa’), for Dresden court, 1783, Dl, F-Pc, I-Mc*

Other Gloria:
GB-Lbl

(Credo)
C, D-Bsb, LEt (according to Müller), incl. in M1;
C, for Dresden court, 1779, A-Wn, D-Bsb, Dl, incl. in M6
D, A-KR (according to Müller), Wn, incl. in M2;
D, D-Bsb, incl. in M4;
D, A-Wn, D-Bsb, Dl, I-Mc*, incl. in MS;
D, A-KR, Wn, D-Bsb, Dl, incl. in M9;
D, A-Wn, variant of preceding
F, D-Bsb, Dl, I-Mc*, RUS-KA (according to Müller), incl. in M3;
F, A-Wn, D-Bsb, Dl, incl. in M8;
F, US-Wc*;
F, GB-Lbl
g, D-Bsb, incl. in M10
G, Dl, I-Mc* (Dresden, 1756, ? rev. version)
B  (‘Terza messa’), for Dresden court, 1783, D-Dl, F-Pc*, I-Mc*

Other Credos:
section for A, T, 2 ob, bn, b, Vc;
Et incarnatus est and Crucifixus, D-Bsb*

(Sanctus)
C, Dl;
C, Bsb, LEt (according to Müller), incl. in M1;
C, Dl; C, A-Wn, D-Dl* (? earlier version), I-Mc*, incl. in M6;
C (Bs), A, str, D-Dl, incl. in M (1st Requiem)
c/E , Bsb, Dl, I-Mc*, incl. in M (2nd Requiem)
D, A-KR (according to Müller), Wn, incl. in M2;
D, Wn, D-Bsb, Dl, I-Mc*, incl. in M5;
D, for Dresden court, 1780, D-Dl, I-Mc*, 1780;
D, A-KR, Wn, D-Bsb, Dl, incl. in M9
F, A-Wgm, D-Bsb, Dl, Mbs, incl. in M (1st Requiem);
F, Dl, I-Mc*, ? rev. of following setting;
F, D-Bsb, Dl, RUS-KA (according to Müller), incl. in M3 and M8;
F, A-Wgm*, ? same as preceding;
F, D-Bsb, incl. in M10
f, RUS-KA (according to Müller), incl. in M3
G, D-Dl, I-Mc*, 1756
A, D-Bsb, incl. in M4
B  (‘Terza messa’), for Dresden court, 1783, Dl, F-Pc*, I-Mc*

(Agnus Dei)
C, D-Bsb, LEt (according to Müller), incl. in M1;
C, 2vv, str, Dl;
C, Dl*, I-Mc* (Dresden, 1756)
c, 2vv, str, A-Wgm, D-Bsb, Dl, Mbs, incl. in M (1st Requiem);
c, S solo, 2 fl, str, Bsb, Dl, I-Mc*, incl. in M (2nd Requiem)
D, A-KR (according to Müller), Wn, incl. in M2;
D, A solo, chorus, orch, Wn, D-Bsb, Dl, incl. in M5;
D, A solo, chorus, orch, A-KR, Wn, D-Bsb, Dl, incl. in M9;
D, Bsb, incl. in M4
d, A, chorus, orch, for Dresden court, 1780, Dl;
d, I-Mc*, 1780, ? same as preceding
E , 2 S, chorus, orch, A-Wn, D-Bsb, Dl, I-Mc*, incl. in M6;
E , RUS-KA (according to Müller), incl. in M3
F, A solo, chorus, orch, D-Bsb, incl. in M3
G, A solo, orch, A-KR (according to Müller), Wn, incl. in M2
g, D-Bsb, incl. in M10
B  (‘Terza messa’), for Dresden court, 1783, Dl, F-Pc, I-Mc*;
B , S, chorus, orch, A-Wgm, D-Bsb, Dl, I-Mc*, RUS-KA (according to Müller), incl. in M3 and M8

Others:
Da nobis pacem, F, I-Mc*;
Dona nobis pacem, F, Mc*;
1 other, D-Bsb*

---

Offertories:
for SATB and orchestra unless otherwise stated:
Ave nata Creatoris, A-KR, Wn;
Domine ad adjuvandum (C), D-Dl;
Exultate jubilate (G), CZ-Pnm;
Huc piae mentes (D), Pnm;
Jubilate Deo (D), D-WEY;
Me creavit (?F), SSATB, orch, Dl;
O felix coeli porta (E ), CZ-Pnm;
Te supplices precamur, SSAAB, bc, A-Wn, D-Mbs;
Victoria Sanctus (D), SSATB, orch, 1751, EB;
Vos genii accurite, WEY

Psalms:
for SATB and orchestra unless otherwise stated;
Beatus vir, Dl;
Confitebor tibi (D), SAAB, orch, Bsb;
Confitebor tibi (F), Dl;
Confitebor tibi (G), Bsb;
Confitebor tibi (B ), A-Wn;
Confitebor tibi, D-MÜs;
Dixit Dominus (C), Dl;
Dixit Dominus (F), CZ-Pnm;
Dixit Dominus (G), D-Bsb, Mbs;
Dixit Dominus, 5vv, orch, MÜs;
Exaltabunt sancti, RUS-KA (according to Müller);
Jubilate Deo (Veni Creator Spiritus) (D), S, A, T, TB, orch, A-Wk;
Jubilate Deo (D), SK-KRE
Laetatus sum (B ), CZ-Pnm;
Laudate coeli Dominum (D), B solo, 4vv, orch, D-Bsb;
Laudate pueri (A), SSAA, orch, I-Mc*, mixed chorus, orch, CZ-Pnm, D-Dl;
Mihi autem (F), Bsb;
Miserere (c), SSAA, 1730, I-Mc*, SATB, Mc*, TTBB, Vnm;
Miserere (c), SATB, D-Bsb, RUS-KA (according to Müller);
Miserere (d), SSAA, 1730, I-Mc*, SATB, A-Wn, D-Bsb, Dl, F-Pc;
Miserere (F), TTB, D-Dl, I-Vnm
Miserere settings (unidentified): A-Wn, D-Hs, DK-Kk, F-Pc, GB-Lbl, Ob, I-Pc, Rsc, US-AAu, Cn, Wc;
Nisi Dominus (G), CZ-Pnm

Antiphons:
Alma Redemptoris mater (E ), A, str, bc, D-Dl, GB-Lbl;
Ave regina, SSS, str, org, A-Wn;
Ave regina caelorum (F), A, str, bc, D-Dl, I-Nc;
Ave regina caelorum (B ), A, 2 ob, str, bc, D-Dl;
Regina caeli (D), A, SATB, orch, A-KR, TU, Wgm, Wk, Wn, D-Bsb, BAR, Dl, LEm;
Salve regina (C), S, 2 ob, str, bc, I-Mc*;
Salve regina (c), SATB, 2 ob, str, org, CZ-LIT;
Salve regina (D), A, str, bc, D-Dl;
Salve regina (d), SATB, str, ?Bsb
Salve regina (Scrutendo Dei mystica) (D), B, str, bc, WS;
Salve regina (E ), S, A, 2 ob, str, bc, Vienna, Aug 1766, I-Mc*, Nc;
Salve regina (F), S, str, bc, A-GÖ, Wn;
Salve regina (F), S, S, A, str, bc, 1762, Wgm, Wn, B-Bc, D-Bsb, F-Pc;
Salve regina (Redemptor) (G), S, str, bc, A-Wn, D-Bsb, Dl, I-Mc*, Nc, PL-Wm;
Salve regina (G), 1744, A, 2 ob, str, bc, I-Mc*;
Salve regina (Redemptor) (A), S, str, bc, Venice, 1736 (London, 1740); A-KR, Wn, B-Bc (T, vn, org), D-Bsb (A, str), Dl, Hs (in C), GB-Lbl, I-Mc, Vc (A, str), Vnm (A, str), PL-Wn, S-Skma;
Salve regina (Redemptor) (B ), S, 2 ob, str, bc, A-Wn, D-Bsb, I-Mc*, US-Bp;
Salve regina (B ), S, str, bc, D-Bsb, I-Vnm

Hymns:
for SATB and orchestra unless otherwise stated:
Amor Jesu dulcissime, TTB, orch, A-KR (according to Müller);
Ave maris stella (G), CZ-Pnm;
Magnificat (F), D-Bsb, US-Bp;
Pange lingua (A), D-Dl;
Puer natus est (D), Bsb;
Puer natus est (B ), A-KR (according to Müller), D-Bsb;
Tantum ergo (E ), T, B, SATB, orch, 1780, Dl*, I-Mc*; TeD (D), 1751, A-KR (according to Müller), Wgm, D-Bsb, BAUd, BB, Dl, LEm, Mbs, CZ-LIT, F-Pc, I-MOe, Nc, S-Skma, US-Wc;
TeD (D), D-Bsb;
TeD (D), Bsb (2 scores, pts), BDk, Dl, Mbs, I-Mc*;
TeD (D), Mc (2 copies, incl. 1 autograph), not listed in Müller;
TeD (G), 1776, A-Wn, CZ-LIT, D-AG, Bsb, Dl, GBR, Lr, LEm (according to Müller), DK-Kk, GB-Lcm, I-Mc*, RUS-KA (according to Müller)
Unidentified TeD settings:
A-Wn, D-AG, GBR, GOa, LEm, GB-Er, Lbl, I-PAc, US-AAu, Cn, Wc

Solo motets:
Accensa furore/Dolore sum plena, S, orch, lost;
Agitata sine pace, A, 2 ob, str, bc, D-Dl;
Alta nubes illustrata, S, str, bc, Dl, F-Pc, I-Mc, US-Wc;
Aura placida spirante, A, str, bc, D-Dl; S, 2 ob, str, bc, I-Mc*;
Caelesti incendio amoris (?inc.), S, str, bc, D-Dl, I-Mc;
Cari affectus, vivi ardores, S, orch, lost;
Cessate, o armonici concentus, S, str, bc, GB-Lbl;
Chori angelici laetantes, A, str, bc, D-MÜs, WRgs, GB-Lbl, I-Mc;
Dicit cor, pone timores, A, str, 1735, D-Dl, I-Mc;
Fuge insidias, time fraudes, S, str, bc, D-Dl;
Fuge misera columba, S, str, bc, A-Wn (attrib. Jommelli), F-Pc, GB-Lbl (attrib. Jommelli), US-Wc
Gaude, o cor, plene contenta, S, 2 ob, str, bc, D-Dl, GB-Lbl;
Gentes barbara tartarae, A, str, bc, F-Pc, US-Wc;
Hostes averni, rabie frementes, A, str, bc, B-Bc, S-L (for B, with Swed. text), Skma, Uu;
In carcere horrendo, S, str, bc, GB-Lbl;
In sole surgenti, S, orch, lost;
Inter undas agitatus, S, str, bc, D-Dl, GB-Lbl, S, 2 ob, str, bc, I-Mc*;
Justus ut palma florebit, B, str, bc, CZ-Pnm;
Mundi amores relinquendo, A, str, bc, D-Dl, I-Mc*;
Nascentis aurorae fulgores, S, str, bc, I-Ac;
O quam laeta in horto amaeno, S, 2 ob, str, bc, D-Dl
Praecipitant funestes a vertice alti montis, B, org, I-Vnm;
Prata, colles, plantae, flores, S, str, D-Dl, GB-Lbl;
Pre timore mei reatus, S, str, bc, F-Pc, US-Wc;
Quae columna luminosa, S, str, bc, D-Dl, F-Pc, US-Wc;
Quando Jesus est in corde, A, str, bc, D-Dl;
Quivi pur vi ti veggio, Vienna, 1767, S, 2 ob, 2 eng hn, str, bc, I-Mc*;
Scintillando caelestes ardores, S, str, bc, D-Dl, F-Pc, GB-Lbl, Mp, US-Wc;
Si fremit unda irata, S, 2 ob, 2 hn, str, bc, F-Pc, US-Wc;
Spem Deus erige labentem, A, str, bc, 1739, I-Mc;
Splendet in caelo, A, 2 ob, str, bc, D-Dl
Stat tenebrosa in nube, S, str, bc, F-Pc, US-Wc;
Sum angore, o Deus, tam plena, S, str, bc, CH-Zz, F-Pc, US-Wc (? by Porpora);
Timida irundo gemit, S, str, bc, GB-Lbl, Lcm;
Tolle plausus, gens devota, S, str, bc, D-Dl, I-Mc*;
Trinida viundo gemit, S, str, bc, GB-Lcm;
Umbras culpae dissipate, S, 2 ob, 2 hn, str, bc, D-Dl, I-Mc*;
Ut sole fulgenti, A, str, bc, D-Dl, GB-Lbl, I-Mc;
Veres beati, dulces aspectus, A, orch, lost;
Video lucentes vias, A, 2 hn, str, bc, F-Pc, US-Wc;
Voces erebi furentes, A, str, bc, D-Dl, I-Mc

---

Arias:
some possibly from operas or large sacred works:
Ad coenam omni, S, orch, CZ-LIT;
Ad te clamamus, D-MÜs;
Ad te o Jesu, S, 2 vn, bc, CZ-LIT;
Amen, S, bc, A-Wn (several settings);
Audite insula, S, str, SK-BRnm;
Ave maris stella, S, str, org, CZ-KU;
Ave mundi spes Maria, S, str, SK-BRnm;
Ave virgo, S, str, A-LA;
Bone Jesu, S, str, LA;
Cantate Deo laudes, S, str, org, CZ-KU;
Cedite mundi spes, B, str, org, KU;
Coeli stelle belle, S, str, org, KU;
Coelum fer opem oppresso, T, str, LIT;
Cor afflictum languet, S, 2 vn, org, KU;
Devotae mentes gaudete, S, str, D-Mbs;
Dignare Domine, A, fl, str, I-Mc;
Eja populi, S, A-LA;
Eja voce de canta laudem, D-Mbs;
Huc afferte, T, str, A-LA;
Huc amici venite, A, orch, Wn;
Huc oculis, huc animis, S, A, str, D-Bsb;
Huc o spes optata, S, A, str, A-Wn;
Iam vita postrata, A, str, LA;
Inter flammas et ardores, S, str, Wn;
Judex crederis esse, S, str, I-Mc
Maria virgo salve, D-Mbs;
Non ita ad fontes, S, orch, HR;
Nos curo haec mundana, A, str, Mbs;
O mi Jesu sponse chare, S, str, Mbs;
O Pater amantissime, 2 S, str, org, CZ-Pnm;
O sorte nupta prospera (Christe sanctorum angelorum), S, orch, A-Wn;
O summum bonum meum, S, orch, D-Mbs;
Per montes et colles, S, 2 vn, bc, CZ-Pnm;
Per rupes et per montes, S, A, 2 vn, bc, Pnm;
Propter magnam gloriam, D-Mbs;
Quando spose me, S, str, CZ-KU;
Quanti amor tu, B, str, D-Mbs;
Quid cor in mundo quaeris, S, str, Mbs;
Quid mea sponsa petis, S, str, Mbs;
Salvum fac populum, A, orch, I-Nc;
Scrutendo Dei mystica (Salve regina), B, str, D-WS;
Sepulto Domino signatum, S, str, Mbs;
Si mundus daemon caro, A, str, CZ-LIT;
Spargat jam aurora, 2 S, orch, A-Wn;
Sponse dilecte veni me desolatam, S, str, D-Mbs;
Triplici vexu tetum, S, str, CZ-Pnm;
Vagabunda sponsum quaero, B, str, A-KR;
Venite cuncti fidelis, D-Mbs

---

Other sacred vocal:
for SATB and orchestra unless otherwise stated:
Alma fides (C), SSST, str, CZ-Pnm;
Civis beate Deo sacrate (D), A-Wn;
Deum ergo protectorem (Dich o Vater) (G), Wn;
Domine Deus noster (B ), T, B, chorus, orch, D-Bsb, OLH;
Huc ad plausus (C), 1766, CS-LIT, CZ-Pnm;
Huc occulos peccator (g), 4vv, 2 vn, org, SK-KRE;
In hac sacrate aede (G), A-Wk, Wn;
Mater intacta (D), Wn;
Mitis hominum (G), SSAA, orch, ?D-Dl
O Jesu mi dulcissime, TTB, I-Vnm;
Omnes ergo applaudamus (D), D-Bsb;
Omni die Mariae (C), A-KR;
Ora pro nobis (G), cited by Fétis;
Regina angelorum (G), 4vv, 2 tpt, 2 vn, org, CZ-OP;
Resurrexit Dominus, 5vv, D-MÜs;
Salvum fac populum tuum (D), 4vv, bc, Bsb;
Surrexit Dominus: Alleluia, 5vv, orch, GB-Lbl;
Transeamus usque in Betleem (D), A-Wk;
Venite pastores (D), D-Dl;
Viderunt omnes finis (D), T, B, chorus 4vv, str, Bsb

Lasset uns mit [?not orig. text] (c), RAd
4 Lamentations of Jeremiah, 1v, bc, I-Nf
Litania della BVM–Sub tuum praesidium–Salve regina, 1762: Kyrie (D), D-WF; Ky (E ), RUS-KA (according to Müller); Kyrie (f), A-KR, D-Bsb (Sub tuum only), Dl; Kyrie etc. (G), chorus, orch, A-Wn, D-Bsb, F-Pc (Sub tuum only), I-Mc, Nc; SSSA, bc, A-Wgm (‘cantata dalla famiglia Imperiale il 5to Agosto l'anno 1762’), D-Bsb, Dl, I-Mc, Nc

Instrumental:

Concertos:
for flute, strings and continuo unless otherwise stated
12 Concertos in 6 parts, fl, 2 vn, va, hpd/vc, op.3 (London, 1741)
6 Concertos, hpd/org (London, c1743) [kbd red. of pieces from op.3]
6 Concertos in 6 parts, fl, 2 vn, va, hpd/vc, op.6 (London, c1745)
C, S-L, Skma, Uu
D, D-SWl; 5 in D, S-Skma; D, D-RH; D, S-L (1747); 3 in D, D-KA; D, GB-Lbl; D, vn, Lbl; D, vn, in 6 Concertos … in 8 parts, vns, hns/obs, hpd/vc, op.4 (London, 1741) [vol. incl. 5 op sinfonias]
E, S-Skma
e, D-SWl; e, S-L; e, lost, cited in Breitkopf catalogue, 1763
G, D-KA; G, Dl, S-Skma; 10in; G, D-RH; G, S-Skma (1 with 2 copies); G, A-Wn; G, lost, cited in Breitkopf catalogue, 1763; G, cited in Breitkopf catalogue, 1766, also I-Tn (attrib. Vivaldi); G, D-RH, S-L, Skma, also as ob conc. in F; G, A-Wn; G, 2 fl, D-RH; G, Skma, also as ob conc.; G, ob, D-DS; G, mand, Bsb, Mbs, ed. H. Gerig (Cologne, c1958)
g, SWl
A, RH, S-Skma; A, D-W, S-Skma, also as vn/hpd conc., ed. W. Mohr (Heidelberg, 1961); A, D-ROu; 3 in A, S-Skma
a, D-HR
B , S-L, Skma; B , Skma; B , 2 fl, D-DS, S-Skma, also as 2 ob/vn conc.

Unidentified concs.:
D, I-Gl;
D, cited in J. Höfler and I. Klemencic, Glasbeni rokopisi in tiski na Slovenskom do leta 1800 (Ljubljana, 1967);
G, D-Dl; G, Dl; G, RH;
2 in G, I-Gl;
G, S-Uu;
b, D-Dl, ?destroyed;
4 others B-Bc, GB-Ob, I-PS;
several others arr. hpd

Quartets:
F, ob, vn/chalumeau, bn, bc, D-Bsb, Dl
G, fl, vn, hpd, bc, W [arr. of fl conc. op.3 no.1]
g, 2 vn, va, bc, S-Skma

Trio sonatas:
for 2 flutes and continuo unless otherwise stated
6 sonatas or trios (e, C, A, G, E, D), 2 fl/vn, b (London, 1739) [W]
6 sonate a tre, 2 fl/vn, vc, bc, op.2 (Amsterdam, n.d.)
6 sonatas or trios (G, e, D, G, a, D), 2 fl/vn, bc, op.3 (London, n.d.); no.6 ed E. Schenk (Vienna, 1954)
6 sonatas (D, C, D, G, D, D), fl, vn, bc (London, n.d.)
several of the sonatas listed below included in above parts
C, D-Bsb, DS, S-Sk, ed. K. Scheit (Vienna, 1969); C, cited in Breitkopf catalogue, 1763; C, Skma, Uu, op.2 no.2
D, D-Bsb, Dl, ed. G. Frotscher (Kassel, 1969); D, cited in Breitkopf catalogue, 1763; D, S-Skma, W no.6; 3 in D, Skma
E, D-Bsb
e, Bsb; e, S-Skma; e, Sk, Skma, W no.1
F, ob/fl, fl, bc, D-Bsb (also in G), ed. H. Winschermann (Hamburg, 1962); F, bn, vn/ob, bc, cited in Breitkopf catalogue, 1766
G, S-L; G, I-Mc; G, S-Skma; G, fl, vn, bc, cited in Breitkopf catalogue, 1763; G, 2 vn, b, L, Skma, W no.4; 3 in G, Skma
A, D-Bsb; A, 2 vn, b, S-L; A, 2 vn, bc, CH-Zz
B , vn/ob, bn, bc, cited in Breitkopf catalogue, 1766
1 other, 2 vn, bc, A-Wgm
Other trio sonatas in 18th-century anthologies

Keyboard sonatas:
[6] Sonate (B , G, B , E , d, c), hpd, op.7 (London, 1758)
Sonata, hpd (London, n.d.)
?7 of the sonatas listed below probably included in above prints
C, S-L, Skma, Uu; C, A-Wgm, D-Bsb; C, Bsb, GB-Lbl; C, S-Skma, Uu
c, GB-Lbl
D, cited in Breitkopf catalogue, 1763; D, D-ROu; D, KIl
d, GB-Lbl, I-Mc, ed. H. Ruf (Baden, 1955)
E , B-Bc, D-Bsb, Dl, LEm, GB-Lbl, I-Bc, Mc, S-Skma
E, GB-Cfm; E (Partita notturna), GB-Lbl; E, Lbl
F, I-Vc; F, A-Wgm, D-Bsb, Dl, LEm, S-L; F, cited in Breitkopf catalogue, 1763
G, A-Wgm, D-Bsb, Dl, S-Skma; G, I-Mc, Vc, S-Skma, Uu; G, A-Wgm, D-Bsb, Dl, LEm, I-Mc, S-L; G, I-Mc; G, GB-Lbl
g, I-Mc, ed. M. Frey (Mainz, 1949); g, S-Skma, doubtful
A, D-Bsb, Dl, S-L; A, A-Wgm, B-Bc, D-Bsb, Dl, I-Bc, S-L; A, D-Bsb
B , GB-Lbl, S-Sk, Skma; B , GB-Lbl, S-Skma, ed. H. Ruf (Baden, 1955); B , D-Bsb, I-Mc

Unidentified sonatas:
3 sonatas (G, A, G), A-Wgm;
3 sonatas (C, F, G), Wgm;
sonata with 5 polonaises, Wgm;
8 sonatas, D-Dl; sonata, org, I-Nc;
?sonatas, Rsc;
sonata, org, Vc;
sonata, hpd (?inc.), Vc;
sonata, C, US-Wc;
sonata, A, Wc;
sonata (C), 2 hpd, D-LEm

Other sonatas:
for flute unless otherwise stated; all with continuo
XII Sonate, op.1 (Paris, n.d.)
Solos (D, G, A, G, G, b), fl/vn, hpd/vc, op.2 (London, 1740)
Solos (G, A, G, D, e, D), fl/vn, hpd/vc, op.2 (London, 1742)
6 solos (G, A, G, D, e, D), fl, vn, hpd/vc, op.5 (London, 1744)
several of the sonatas listed below probably included in above prints
C, vn, US-BEm (1759), SFsc
D, DK-Kk; D, Kk, S-Skma, ed. K. Walther (Hanover, 1933); 4 in D, Skma; D, vn, A-Wn, D-Bsb, S-Sk, Skma; D, vn, A-Wn, D-Bsb
d, S-Skma
e, Skma
F, vn, D-Bsb
G, 2 in S-Skma; G, DK-Kk; G, vn, A-Wn, D-Bsb
A, S-Skma
a, vn, A-Wn, D-Bsb
B , vn, A-Wn, D-Bsb
b, S-Skma; b, vn, A-Wn, D-Bsb
Others in B-Bc, D-ROu (Duet, viol, bc), I-Gl, Mc (Sinfonia, vc, bc), US-Wc (12 airs favoris ou sonatas);
numerous works in 18th-century anthologies

Other keyboard:
Fantasia, C, D-BFb;
Toccata, G, GB-Lbl;
Lesson, A, Lbl;
Toccata, G, I-Mc;
Toccata and fugue, g, Mc;
Toccata, PAc;
Prelude, B , S-L
Minuet, B-Bc;
Polonaise, D, D-DS;
Polonaise of Arminio, incl. 8 other minuets, 5 polonaises and 1 march, DS;
Minuet, GB-Lbl;
Minuet, Ob;
Minuet, F, S-Skma
2 fugues, A-Wn; Fugue, org, I-Vnm
Untitled pieces in 1 movt: piece for hpd, GB-Ob;
5 other pieces incl. 1 in G, 2 in g, Lbl
Other kbd works in 18th-century anthologies



Informació addicional... 

INTERPRETS: Mária Zádori (soprano); Kai Wessel (alto); Wilfried Jochens (ténor); Stephan Schreckenberger (bass); Rheinische KantoreiDas Kleine Konzert; Hermann Max (direction)
RECICLASSICAT: HASSE, Johann Adolph (1699-1783)
AMAZON: HASSE, J.A. - Mass In D & Miserere In C
SPOTIFY: HASSE, J.A. - Mass In D & Miserere In C



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!