divendres, 30 de març del 2018

CABELLO, Melchor (1588-1678) - La Pasión Según San Juan

Caravaggio - Ecce Homo



Parlem de Pintura...

Michelangelo Merisi da Caravaggio (Milano, 29 de setembre de 1571 - Porto Ercole, 18 de juliol de 1610) va ser un pintor italià. Fill de Fermo Merisi, personatge que va estar al servei de Francesco Sforza Colonna, es va formar amb Simone Peterzano a Milà, on està documentat el 1584. El 1592 va marxar a Roma, on va rebre el suport de la família de Costanza Colonna. Allà va freqüentar el taller de Lorenzo Carli, el Cavaller d'Arpino i d'Antiveduto Gramatica. També allà, i en un fet que va determinar la seva vida posterior, va conèixer al seu primer protector, el cardenal Francesco Maria Del Monte a la residència de qui hi va viure entre els anys 1597 i 1601. Al seu servei va realitzar algunes de les seves grans obres com El cap de Medusa i La Bonaventura. També en aquells anys va realitzar les seves primeres obres per a esglésies com la sèrie de La vida de Sant Mateu per a la capella Contarelli de Sant Lluís dels Francesos (1599-1600). Aquests conjunts, pel seu realisme i per la utilització d'un intens clarobscur van causar, per la seva novetat, una profunda impressió en els ambients artístics romans motivant un ressò majúscul arreu d'Itàlia. A partir d'aleshores, va realitzar encàrrecs per alguns dels més importants mecenes del moment, entre els quals van destacar el marquès Vincenzo Giustiniani, el cardenal Scipione Borghese i el banquer Ottavio Costa. El nou acostament del món diví amb el món mundà va ser un dels motius de la seva popularitat i precisament per això, també va provocar fortes controvèrsies a l'incloure captaires o prostitutes com a models en els seus quadres. 

Caravaggio va ser un home ambiciós, amb un fort temperament que freqüentava les tavernes i els excessos que se'n van derivar li van ocasionar seriosos problemes amb la justícia a causa de les baralles en què va participar amb assiduïtat. El 1606, va matar en duel al que va ser el seu rival, el també pintor Ranuccio Tomassoni. Això el va obligar a fugir immediatament cap al sud del país abandonant Roma i traslladant-se a Nàpols, ciutat en la que la seva pintura va causar un especial impacte. Des d'aquest moment la vida de Merisi va esdevenir una fugida constant. El 1607 està documentat a Malta, sota la protecció d'Alof de Wignacourtgran maestre de l'Ordre dels Cavallers de Malta, i on va realitzar la famosa obra La Decapitació de sant Joan Baptista, la seva única pintura signada. A continuació, es va instal·lar a Sicília on hi va romandre entre els anys 1608 i 1609; d'aquests anys van ser La Resurrecció de Llàtzer, a Messina, i L'enterrament de Santa Llúcia, a Siracusa. Caravaggio, que no va tenir deixebles directes, va comptar amb nombrosos seguidors que van propagar el seu estil no només per Itàlia sinó per la resta d'Europa. Els ressons de la seva pintura van arribar a artistes com Rembrandt o Velázquez, entre molts altres. A finals del 1609 va tornar a Nàpols des d'on es va embarcar de tornada cap a Roma, morint en el trajecte a Porto Ercole el juliol de 1610. 



Parlem de Música...

Francisco Melchor Cabello de Montemayor (Montemayor, novembre de 1588 - Real Monasterio de Santa María de Guadalupe, 1 de febrer de 1678) va ser un compositor, organista i jerònim espanyol. Es desconeix la seva vida formativa sent la primera referència de la seva estada al Monestir de Guadalupe on va prendre els hàbits als 28 anys. Allà va treballar en tasques diverses però destacant en la docència i la composició. En aquest sentit, va ser autor de desenes d'obres religioses, principalment misses, salms i villancets. Melchor Cabello va viure íntegrament al Monestir de Santa Maria de Guadalupe on també hi va morir el febrer de 1678.

Joan Blaeu - Vtrivsque Castiliae nova descriptio (1665)
Joan Blaeu (1596-1673) - Vtrivsque Castiliae nova descriptio (1665) (2)



Informació addicional... 

INTERPRETS: Ensamble Vocal "Calos Patiño"; Emilio Tabraue
AMAZON: La Creacion Musical en Canarias Vol.40
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: La Creacion Musical en Canarias Vol.40



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

2 comentaris: