divendres, 23 de març del 2018

VIDAL, Salvador (1818-1883) - Maitines del Santíssim Misteri de Cervera

José Jiménez Aranda - Penitentes en la Basílica Inferior de Asís (1874)
Obra de José Jiménez Aranda (1837-1903), pintor espanyol (1)


- Recordatori de Salvador Vidal i Dura -
En el marc de la celebració del seu 200è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

José Jiménez Aranda (Sevilla, 7 de febrer de 1837 - Sevilla, 6 de maig de 1903) va ser un pintor espanyol. Va començar la seva formació a l'Escola de Belles Arts de Sevilla, on va ser deixeble d'Antonio Cabral Bejarano, Eduardo Cano i Manuel Barrón. També en els seus inicis va treballar com a litògraf realitzant còpies d'obres del Museu de Belles Arts de Sevilla. El 1867 es va traslladar a Jerez de la Frontera, on va treballar com a restaurador i dissenyador de vidrieres fins que el 1871 va viatjar a Roma, ciutat en què va fer amistat amb Marià Fortuny. El 1881 es va instal·lar a París, atret per la gran acollida i interès que van despertar les seves obres per part de la crítica i del públic francès. El 1890 va tornar a Espanya i va viure a Madrid i a Sevilla. Com a il·lustrador va destacar la seva col·laboració en el volum col·lectiu de El Quijote del Centenario. Com a pintor, va participar en exposicions nacionals i estrangeres, obtenint menció honorífica en les Nacionals de Belles Arts de 1864 i 1866, així com sengles terceres medalles en les edicions de 1871 i 1878, pels llenços titulats Un lance en la plaza de toros i El guardacantón. També va enviar les seves obres, entre d'altres, a l'Exposició Universal de París de 1878, al Saló de París de 1879 i a la Internacional de Munic de 1883, on va ser guardonat amb una medalla d'honor. El seu estil es va caracteritzar per la correcció del dibuix i la riquesa cromàtica, apreciant una evolució del llenguatge romàntic de les seves primeres obres a la utilització d'una estètica de perfil naturalista en la seva producció de maduresa. José Jiménez Aranda va morir a Sevilla el maig de 1903.



Parlem de Música...

Salvador Vidal i Dura (Cervera, 19 de febrer de 1818 - Cervera, 12 de setembre de 1883) va ser un eclesiàstic i compositor català. Es va formar a Cervera en teoria musical amb Cristòfol Farré i amb Cristòfol Montiu i en orgue amb Fr. José. Als 17 anys va ser nomenat organista i mestre de capella a Sallent si bé poc després es va traslladar a Osca, des d'on posteriorment viatjaria a Roma. El 1843, i ja oficialment consagrat, va tornar a Cervera on va entrar com a violinista al servei de l'organista Joan Pont, compositor amb qui va col·laborar estretament en l'elaboració de les famoses Completes del Santíssim Misteri de Cervera, i al servei del mestre de capella Cristòfol Farré. Precisament, el 1851 va substituir a Joan Pont com a organista i el 1862 va substituir, també, a Cristòfol Farré en el càrrec de mestre de capella. En els més de trenta anys de carrera musical a Cervera, va escriure desenes d'obres, la majoria d'elles de caràcter religiós. Salvador Vidal i Dura va morir a Cervera el setembre de 1883.

Ramon Indar - Mapa de Cataluña dividido en sus actuales provincias por D. Ramon Yndár. Arreglado nuevamente en 1859
Mapa de Cataluña dividido en sus actuales provincias por D. Ramon Yndár. Arreglado nuevamente en 1859 (2)

OBRA:

Misses;
Quatre Rèquiem, per a veus i orquestres;
Cinc Rèquiem, per a veus i orgue;
Dos Stabat Mater;
Unes Set Paraules;
Trisagis;
Lletanies;
Responsoris;
Altres;



Informació addicional... 

INTERPRETS: Sandra Roset (soprano); Lluís Vilamajor (tenor); Toni Marsol (baríton); Orquestra de Cambra de Cervera; Cor de les Completes; Xavier Puig i Ortiz (direcció)
AMAZON: Maitines del Santíssim Misteri de Cervera
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: Maitines del Santíssim Misteri de Cervera



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: