diumenge, 18 de març del 2018

FAITELLO, Vigilius Blasius (1710-1768) - Missa Solemnis (c.1740)

Martin Johann Schmidt - St. Florian rettet Stockern
Obra de Martin Johann Schmidt (1718-1801), pintor austríac (1)

- Recordatori de Vigilius Blasius Faitello -
En el marc de la commemoració del seu 250è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Martin Johann Schmidt (Grafenwörth, 25 de setembre de 1718 - Stein, 28 de juny de 1801) va ser un pintor austríac. Fill de l'escultor Johannes Schmidt i estudiant del pintor Gottlieb Starmayr, va passar la major part de la seva vida a Stein on va treballar principalment per als nombrosos monestirs i esglésies dels voltants. No obstant això, el seu estil va mostrar altres influències, com per exemple les de l'art barroc del nord d'Itàlia. A banda, en la seva obra també es va percebre el model de Rembrandt, sobretot en els seus aiguaforts, i d'altres pintors del barroc austríac com Franz Anton Maulbertsch, Paul Troger i Daniel Gran. Tot i no haver rebut una formació acadèmica, pels seus mèrits artístics el 1768 va ser admès com a membre de l'Acadèmia de Belles Arts de Viena. Com a pintor, es va especialitzar en temàtica religiosa, tant motivada per la seva devoció personal com per nombrosos encàrrecs que va rebre i el seu estil càlid de colors vius van despertar l'admiració del públic. A partir de 1780, la seva obra es va centrar en temes mitològics i de gènere en una tendència que es va invertir per retornar als temes religiosos pocs anys abans de la seva mort, esdevinguda a Stein el juny de 1801.



Parlem de Música...

Vigilius Blasius Faitello (Bolzano, 30 de gener de 1710 - Hall am Inn, 14 de març de 1768) va ser un compositor italià. Germà de Candido Faitello (c.1705-1761), compositor i capellà, es va formar com a cantant del cor d'una església de Bolzano, on també hi treballar com a violinista entre els anys 1732 i 1747. Precisament, el 18 de març de 1747 es va traslladar a Hall, al Tirol austríac, on va assolir el càrrec de mestre de capella del convent reial de la ciutat. Allà va gaudir d'importants recursos materials i humans fet que va redundar en una notable activitat musical, tant pel que fa a l'organització de concerts i celebracions com a la composició. En aquest sentit, va ser especialment prolífic en música religiosa la qual va mostrar un caràcter netament italià en estil genuïnament clàssic. Vigilius Faitello va morir a Hall am Inn el març de 1768.

Gilles Robert de Vaugondy - Le Tyrol sous le nom duquel l'on comprend Le Comte Tyrol, les Comtes annexes de Bregentz, Feldkirck, Monfort, Pludentz &c. et les Eveches de Trente et de Brixen (1778)
Gilles Robert de Vaugondy (1688-1766) - Le Tyrol sous le nom duquel l'on comprend Le Comte Tyrol, les Comtes annexes de Bregentz, Feldkirck, Monfort, Pludentz &c. et les Eveches de Trente et de Brixen (1778) (2)

OBRA:

Giubilo sacro e festivo, op.1, 1v, 2 vn, va, vc, org (Augsburg, ?1745)
Octo dulcisona modulamina, op.2, 1v, str, org (St Gallen, 1752)
Illustris corona stellarum duodecim, off, op.3, 4vv, orch (Augsburg, 1754)
2 cant., 1 orat, A-Imf
15 masses;
12 orat;
40 cant;
7 lit;
8 off [listed in Hall am Inn Stadtsarchiv];
Incidental music to Jesuit plays, 1748-65, lost



Informació addicional... 

INTERPRETS: Christophe Einhorn (tenor); Dorothee Mields (soprano); William Purefoy (alto); Wolf Matthias Friedrich (bass); Kammerchor des Ferdinandeums; Aura musicale BudapestJosef Wetzinger (conductor) 
MUSIKLAND-TIROL: Sakralwerke von Vigilius Blasius Faitelli (1710-1768)
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: No disponible



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

3 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas Gracias! This composer is unknown to me. I'm curious to hear this work.
      Many greetings,
      Barbara

      Elimina
  2. Hello

    Would it be possible to send me a reupload for the two Faitello items you posted?

    You could send them to my email address, which I used until you closed down your blog:

    hkitt42@aol.com

    I'd be most grateful.

    Sincerely

    Howard Kitt

    ResponElimina