diumenge, 11 de març del 2018

RUBINO, Bonaventura (1600-1668) - Messa de Morti (1653)

Michiel Sweerts - Ensevelir les morts
Obra de Michael Sweerts (1618-1664), pintor flamenc (1)


- Recordatori de Bonaventura Rubino -
En el marc de la commemoració del seu 350è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Michael Sweerts (Brussel, 29 de setembre de 1618 - Goa [गोआ वेल्हा], 1664) va ser un pintor flamenc. Es coneix poc sobre la seva activitat artística fins al seu trasllat a Roma, on va exercir com a pintor entre els anys 1646 i 1656. Allà va entrar a l'Accademia di San Luca com aggregato, assistent no oficial. En aquest període, va seguir la moda d'altres artistes nòrdics, molts d'ells a Roma, i va pintar escenes ambientades en els carrers de la ciutat. El 1655 va tornar a Brussel·les, on un any més tard va publicar la sèrie de gravats Diversae fàcies, amb fins didàctics i per a ser utilitzats pels seus alumnes com a exemples. Allà va obrir una escola de dibuix i va aparèixer registrat, el 1657, en el gremi de pintors. La seva presència a Amsterdam està documentada el 1660 amb un grup de missioners, des d'on es va embarcar cap a Palestina per després viatjar més enllà de Pèrsia. No obstant, el seu caràcter i la seva manca de disciplina van ser les causes per les quals va haver d'abandonar la missió. Com a pintor, la seva obra, en la qual van destacar unes tonalitats platejades especials, es va diferenciar de la resta dels nòrdics que van treballar a Itàlia per l'ús que va fer del color, aplicat en equilibrats jocs harmònics als quals va donar cert lirisme. En general, va ser considerat com un dels pintors més singulars de l'escola flamenca del segle XVII. Els darrers anys es va traslladar d'Isfahan a Goa, a la costa oest de l'Índia on, segons els arxius de la Société donis Missions étrangères, hi va morir el 1664.



Parlem de Música...

Bonaventura Rubino (Montécchio di Darfo, 1600 - Palermo, 1668) va ser un compositor italià. Es va formar en teologia des de jove per entrar com a frare de l'Orde de Frares Menors Conventuals. A partir del 1643 va assolir el càrrec de mestre de capella de la Catedral de Palerm, ciutat on també va ser membre de l'Acadèmia dels Accesi. A Palerm hi va treballar activament fins el 1665, l'any de la seva jubilació, desenvolupant una notable carrera com a músic d'obra religiosa. En aquest sentit, el seu major èxit van ser les seves Vespro per lo Stellario della Beata Vergine per a la Basílica de Sant Francesc d'Assís de l'agost de 1644. També va ser autor de nombroses col·leccions de música religiosa amb centenars de partitures entre misses, salms i motets sent la majoria d'elles per a doble cor i baix continuo d'orgue si bé sovint hi va incorporar instruments de corda. El seu estil, en paraules del mateix Rubino, va ser hereu dels Selva morale e spirituale de Monteverdi. Rubino, que va viure i treballar principalment a Palerm, va morir en aquesta ciutat el 1668.


OBRA:

Prima parte del tesoro armonico … nella quale si contengono messe concertate, 3–9vv, 2 vn, va, bc (1645)
Messa e salmi … concertati nel primo coro, 8vv (double choir), bc, op.2 (1651)
Il primo libro de' motetti concertati, 2–5vv, bc, op.3 (1651)
La Rosalia guerriera in aiuto del re cattolico (dialogo sacro, G. D'Onofrio), Palermo, 1652, music lost
Il secondo libro de' mottetti concertati, 2–5vv, bc, op.4 (1653)
Salmi varii variamente concertati … con sinfonie d'obligo et a beneplacito, 3–8vv, 2 vn, bc, op.5 (1655), ed. in MRS, xvi (Florence, 1996)
Salmi concertati, 5vv, bc, op.6 (1658)
Salmi davidici, 3–4vv, bc, op.7 (1658)



Informació addicional... 

INTERPRETS: Studio di Musica Antica Antonio Il Verso; Cappella Musicale di Santa Maria in Campitelli; Vincenzo Di Betta
RECICLASSICAT: RUBINO, Bonaventura (1600-1668)
AMAZON: RUBINO, B. - Messa de morti
CPDL: No disponible
SPOTIFY: RUBINO, B. - Messa de morti



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

6 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Thank you very much!
    Greetings,
    Barbara

    ResponElimina
  3. Would you please be so kind and repost the link to this one. Many thanks in advance and have a nice day

    ResponElimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. Estimado Pau, puedes ayudarme con el enlace de esta obra por favor y gracias.
    Abrazo fraterno !!!
    Yehu

    ResponElimina