Johann Christian Bach (1735-1782) compositor i organista alemany nascut a Leipzig. Últim fill del gran mestre J.S. Bach, forma part de la dinastia de músics més importants de la Història coneguda. La trajectòria d'aquest compositor és diferent a la de la seva família. Batejat amb el nom del "Bach londinenc" va viure la major part de la seva vida a Anglaterra on es va convertir en el compositor més important i famós de mitjans-finals del segle XVIII. El seu estil i influència és tant respectat, que Mozart sentia una especial admiració per ell des del moment en què es van conèixer. De fet, Mozart cita en algunes de les seves obres i de forma subtil les obres de J.C. Bach en una espècie d'homenatge pòstum al seu gran amic i professor. Si bé, va compartir una certa vida amb el seu pare, el fet que quan J.S. Bach va morir ell només tingués 15 anys imaginem que té a veure amb l'estil de la seva música allunyada, irremeiablement, de l'estil del seu pare i fins i tot del seu germà C.P.E. Bach. L'estil galant defineix la música del "Bach londinenc". A més a més, els seus antecedents amb professors com el "Pare Martini" ajuden a entendre l'aire i l'aroma italiana de la seva música. Tot i la càrrega que suposava per a qualsevol fill de Bach el seu cognom, per bé i per mal, a la seva època la transcendència musical de C.P.E. Bach o del mateix J.C. Bach era molt superior a la extraordinària i voluminosa obra del seu pare. De fet, no fou fins al segle XIX que es va començar a entendre la magnitud de l'obra de J.S. Bach.
Al nostre temps, i tot i els prejudicis, certa ignorància o desconeixement musical, és cert que la influència del Bach pare és molt forta i sovint eclipsa les obres dels seus fills. Ara bé, que això no ens desorienti ja que gràcies a la labor esplèndida de molts historiadors musicals, intèrprets i directors d'orquestra, estem redescobrint la extensa obra, en aquest cas, de J.C. Bach. Un exemple són aquestes dues obres sacres del "Bach londinenc", obres que ens donaran a conèixer l'estil galant aplicat a la música religiosa i que de ben segur ens recordaran obres posteriors de grans genis de la música com Haydn o Mozart, els quals la història ha sobredimensionat (amb motiu) tot i que sense tenir en compte la multitud de referències que les seves obres presenten d'anteriors compositors i que, amb el temps i vist en perspectiva, ens confirmaran que la història de la música clàssica va molt més enllà que els Bach, Mozart, Haydn o Beethoven tot i l'excel·lència de les seves obres. Al tema, i ja que el bloc, tot i que a vegades no ho sembla, prefereix la dita que diu "Prima la musica e poi le parole" i no al revés, les obres seleccionades són dues. Un "Magnificat", himne cristià que ja n'he parlat sovint i un salm litúrgic "Laudate Pueri Dominum" el qual és un himne a la "grandesa de Déu i a la seva providència sobre els pobres i marginats". Bé sigui como sigui, orquestrades i interpretades, les referències, salms, himnes o tot allò que desprengui sabor diví, es fa molt més amè i gratificant.
El Magnificat ens l'interpreta la Frankfurt La Stagione Orchestra amb la Dresdner Kammerchor sota la conducció de Michael Schneider.
El Laudate Pueri Dominum ens l'interpreta la Orfeo Baroque Orchestra amb Emma Kirkby soprano i Markus Schäfer tenor.
Gaudiu i compartiu!
Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)
BIOGRAFIA: Johann Christian Bach (Leipzig, 5 de setembre de 1735 – Londres, 1 de gener de 1782)
ALLMUSIC: C.P.E Bach, J.C. Bach: Magnificat
AMAZON: J. C. Bach: Salve Regina
ALLMUSIC: C.P.E Bach, J.C. Bach: Magnificat
AMAZON: J. C. Bach: Salve Regina
CPDL: No disponible.
Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!