dijous, 6 de desembre del 2012

DA BERGAMO, Padre Davide (1791-1863) - Suonata per violoncello, flauto, cornamusa, claroni e viole

Alois Arnegger (1879-1963) - Scene from a Small Italian Town
Escena italiana, obra d'Alois Arnegger (1879-1963), pintor austríac.





Padre Davide Da Bergamo (1791-1863) compositor i organista italià nascut a Zanica. L'endemà del sentit i merescut homenatge a Mozart, recuperem-nos musicalment amb nous registres antagònicament diferenciats de tots aquells els quals hem parlat aquests darrers dies. I ho faré amb l'ajuda d'un d'aquells noms italians que tant m'agrada, recurrentment, recuperar. Un dels grans descobriments musicals dels últims anys ha estat aquell relacionat amb Itàlia i concretament amb els organistes d'una peculiar corrent romàntica circumscrita específicament en aquella regió. Noms com Morandi, el mateix Da Bergamo o Antonio Diana, entre molts altres, formen part d'una cosmovisió organística ideològicament propera a l'òpera de Donizetti o de Rossini. Da Bergamo, del qual n'he parlat extensament fa uns mesos i també en relació a la seva extensa producció organística, va gaudir d'una fama tant sorprenent per ell mateix com efectiva pels seus contemporanis ja que molts d'ells, d'una o altra forma, van beure de les seves fonts i de la seva heterodoxa forma d'entendre l'orgue i les incomptables possibilitats sonores que aquest ofereix. El caràcter lírico-teatral és molt característic tant en Da Bergamo com en Morandi. Alhora i sovint, el virtuosisme associat a la seva interpretació és realment exigent i, a vegades fins i tot, obliga la presència de dos orgues i dos organistes en un resultat, massa sovint i per sort nostre, espectacular. Avui nous exemples organistes romàntics de la mà de Moretti, perquè recordem que amb aquest cognom va néixer a qui tots coneixem amb el sobrenom de Padre Davide Da Bergamo. Les fantasies d'orgue d'un enginy quasi oníric i d'una textura quasi orquestral són les següents:

- Fantasia principale e flauti bassi
- Suonata con obbligazioni di bombarde ed altri registri
- Preghiera con voce umana, indi corno inglese
- Suonata per violoncello, flauto, cornamusa, claroni e viole
- Maccia finale con strumenti marziali

Particularment, i si bé totes elles em semblen antològiques en quan a la particular forma d'interpretar i de jugar amb l'instrument, em quedo especialment amb la Suonata con obbligazioni di bombarde ed altri registri la qual se'ns introdueix d'una forma, diguem-ne, escatològica... poc ortodoxa però realment molt original en tot el recorregut temàtic en què musicalment es mou. Possiblement, és d'aquells autors que pot agradar amb passió o, per contra, pot resultar repulsiu ja que, especialment per aquelles ànimes que pensen, o creuen pensar, que l'orgue ha d'estar obligadament relacionat amb l'ofici religiós o amb la paraula Bach, pot arribar a ser ofensiu literalment parlant. En qualsevol cas i per la incoherent forma de pensar que tinc, la irrefrenable passió i devoció catòlica, apostòlica i romana, musicalment parlant, i la terrible melomania que pateixo, em fan ser conscient que aquest és un dels autors, conjuntament amb Morandi, que més plaer sensorial em provoquen. Anhelo el dia en què, a banda de la seva abundant obra organística, es dictamini un decret llei que obligui a recuperar-ne la producció vocal i instrumental la qual, no ho dubto, ha de ser una autèntica i genuïna meravella!

A la interpretació, excel·lent, l'organista Arturo Sacchetti.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)

AMAZON: Padre Davide da Bergamo (Composizioni organistiche)
IMSLP: No disponible. 
CPDL: No disponible. 

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

9 comentaris:

  1. Dear Pau!
    What a disk!!!! I was listening yesterday night and when I went to bed I had to get up and listen again, because the Fantasia principale didn't leave my head. I never cared too much for organ, as I thought there are only 2 types, bombastic and boring. Now I've learned there is more to it. "Padre" Pau, your discovery work is so much appreciated, I don't have words!
    Thanks!!
    Jan

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dear Jan,

      The organ is one the best instruments that exists. If you like Da Bergamo, I absolutely recomend you the amazing organ duet compositions by Giovanni Morandi. You can find further information about him in this link:

      http://www.reciclassicat.com/search/label/Morandi%20G.

      Thank you!

      Pau

      Elimina
    2. YES YES YES!! Thanks for the tip!
      Jan

      Elimina
  2. Hi, another link not working. Please fix it. Thanks.

    ResponElimina
  3. Bona nit.
    Sembla que el archiu ha desaparegut...
    m'heu intrigat amb el comantari de Jan

    Gracies per tot

    ResponElimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina