Paisatge d'hivern, obra de Fredrik Marinus Kruseman (1816-1882), pintor holandès.
Johan Joachim Agrell (1701-1765) compositor suec nascut a Löth, a la regió d'Östergötland. De tornada a Suècia, preciosa geografia nòrdica, visitem un dels seus representants, dels pocs coneguts, més il·lustres del segle XVIII tot recordant que Agrell, en el seu dia, ja havia estat protagonista en aquest espai amb un preciós concert d'oboè. Avui en parlarem per a recordar-ne, honoríficament, la seva figura ja que en un dia com el d'avui, en ple hivern de 1765, abandonaria per sempre aquest planeta i univers deixant un llegat artístic de primer nivell i dels pocs exclusivament representatiu de Suècia. Talment com comentava en aquell dia de juny en què referenciava a Agrell per primera vegada, la seva és una vida dedicada a la música des de ben petit tot i que, malauradament, desconeixem fins i tot a trets generals els detalls de la seva vida. El bon art i el bon fer com a violinista el promocionarien lluny de la seva geografia natal i el situarien en una terra tradicionalment d'acollida aglomerada sota el nomenclàtor genèric d'Alemanya. Allà, pel que sembla, seria molt ben rebut i assoliria el preuat càrrec de mestre de capella de Nuremberg ciutat que gaudiria l'esplendor de la seva carrera. Aquesta, com queda clar en la producció d'avui, fou principalment simfònica i concertant. De fet, la totalitat del repertori editat que fàcilment podem trobar d'Agrell és, exclusivament, instrumental. Per tant, per a commemorar l'especial efemèride del dia, en record del simpàtic violinista i compositor suec adoptat artísticament per una Alemanya agrupada en aquell temps dins del conglomerat d'Estats del Sacre Imperi Romanogermànic, recuperarem els seus treballs simfònics. En total quatre simfonies que trobarem editades conjuntament amb la música simfònica de tota una sèrie de compositors encara més desconeguts en una estupenda edició del segell Musica Sveciae. En total hi trobarem quatre simfonies d'Agrell, de format i de característiques típica i tòpicament clàssiques i galants, que són un exemple perfecte del classicisme alemany, i de retruc suec, de mitjans del segle XVIII ja que aquestes van ser escrites l'any 1746. Música festiva i conceptualment alegre que ens motivarà a afrontar aquest apàtic, gris i plujós dissabte. Un dia en què possiblement molts de vosaltres descobrireu a Agrell per primera vegada i que ens ajudarà a dimensionar un art que històricament situaríem a segona línia i en un front allunyat dels grans noms de la música però que no deixen de complementar-ne el cromatisme inherent i tant extraordinari que aquesta, en perpètua evolució, ha dibuixat al llarg de la seva història. Avui el nostre record i el nostre reconeixement estan amb tu, Johan Joachim Agrell... per sempre, gràcies!
A la interpretació la Swedish National Museum Chamber Orchestra amb la batuta de Claude Génetay (1917-1992).
Gaudiu i compartiu!
Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)
Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaHola Pau! Muy agradable la música de Agrell. Tampoco tiene desperdicio la "Música Veneciana en la Corte de los Habsburgo". Muchísimas gracias por enésima vez. Por cierto, ya que estamos con un sueco, comentarte que hace poco escuché las sinfonías de Ludwig Norman, que encuentré bastante interesantes. En más de un momento me recordaron a Robert Schumann.
ResponEliminaUn abrazo.
Frantisek
Hola Frantisek!
EliminaGracias por la referencia, desconocía la existencia de Ludwig Norman, lo exploraré con detalle... sin duda se ve un compositor interesante de conocer!
Como siempre, gracias por tus comentarios y no te preocupes por la ortografía, aún siendo importante, un error tipográfico lo cometemos todos! jejeje
Saludos!
Pau
Se me ha hecho tarde con tanta y tan buena música y las prisas son malas consejeras. Lógicamente no "encuentré" sino encontré.
ResponEliminaPerdón.
Frantisek
Hi Pau, again a special discovery of an unknown composer! Thank you!
ResponEliminaPlease look at FB....thanks. Have a good Sunday! Greetings, Sasja.
Hi Sasja,
EliminaI saw your FB message.
Have a good week!
Greetings,
Pau