diumenge, 27 de gener del 2013

MOZART, Wolfgang Amadeus (1756-1791) - Te Deum & Missa Longa

Johann Nepomuk della Croce - Wolfgang Amadeus Mozart
Retrat de Wolfgang Amadeus Mozart, obra de Johann Nepomuk della Croce (1736-1819), pintor austríac.





Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) compositor austríac nascut a Salzburg. En aquest últim diumenge de gener deixarem de banda les ortodòxies, les formalitats i les correccions polítiques i gaudirem perquè avui és l'aniversari de Mozart. Doncs sí estimats amics, amigues, animals i vegetals... celebrem aquesta efemèride perquè avui hauria de ser festiu per obligació i la música hauria de ser la protagonista en cada racó del nostre univers. Des de la nostra humil posició, perduda en una dimensió paral·lela a la de la realitat planetària d'una humanitat envoltada de soroll malsonant que probablement no s'adonarà de la subtilesa i del detall musical d'allò que significa un 27 de gener nosaltres, devots de la religió de la música, adorarem i resarem al Déu Mozart com bonament puguem. Perquè Mozart, el qual ja és un assidu en aquest espai virtual, va néixer avui fa 257 anys en una petita residència d'una preciosa ciutat austríaca de paisatges idíl·lics. Un marrec adorable des de ben petit, de caràcter caòtic i de vida fugaç, que va escriure tota una història existencial lligada a la música amb la pertinent ajuda ferma i decidida del seu pare Leopold i de molts dels seus coetanis que veurien, en ell, la llum i l'aureola divina en els ulls blaus i brillants d'aquell jovenet. Però no ens equivoquéssim pas perquè Mozart, pel que ens expliquen les llegendes, també va ser un ésser humà. Per tant, aparentment i biològicament com nosaltres tot i la magnitud del seu art daurat. I avui sent diumenge, tot i la proclama al vent de l'espontani trencament de la ortodòxia, seguirem sent fidels, per devoció, a la tradició litúrgica dominical i parlarem de l'univers religiós de Mozart. Perquè ell va escriure tota una enciclopèdia en aquest sentit i, el que és millor de tot, avui dia els melòmans empedernits tenim la fortuna impagable que tot el seu repertori ha estat editat. No poden dir el mateix d'altres autors clàssics del XVIII que van fer de la música sagrada el seu modus vivendi i que possiblement superarien, en nombre i de molt llarg, la producció que Mozart dedicaria a la devoció catòlica, apostòlica i romana. Sigui com sigui, el cert és que Mozart, que pel que sembla tot allò que musicalment tocava, literal o metafòricament parlant, ho convertia en or i platí, va deixar un llegat impressionant de misses, motets, offertoris, vespres i tot allò que la bona, pulcra i santa de l'església demanava solidàriament.

Mozart, espavilat i molt llest, va saber satisfer aquestes sagrades necessitats amb el fruit del seu immillorable talent innat de què disposava. Avui, a mode de recordatori i de celebració del seu aniversari de naixement, recuperarem una edició, superlativament parlant, immensa. I ho és per dues raons. La primera, la interpretació és sublim, d'aquelles que posen els pèls de punta, el galliner en commoció i provoquen tal terrabastall que un no sap si embogir definitivament o començar a corre per la civilitzada geografia urbana tot cridant Mozart, Mozart... bé, la segona raó és pels tresors que s'hi representen. De fet, obrirem el repertori amb el seu espectacular Te Deum K.141, de 1769 i, atenció, d'un Mozart de 13 anys... breu però impressionant. Poca cosa es pot dir al respecte, simplement escoltar-lo i deixar que el cos i esperit sant assumeixin aquesta catarsis explosiva i musical com bonament puguin. Seguirà una de les misses més desconegudes del geni, la Missa longa K.262 per a cor, solistes i orquestra. De 1776, escrita en Do major i sota demanda de l'omnipotent i magnànim Arquebisbe de Salzburg. Formal, típica i tòpica presenta els sis característics moviments d'una missa tradicional en llenguatge musical clàssic. Intercalats hi trobarem l'ofertori Inter natos mulierum K. 72, l'antífona Regina coeli K. 276 (amb un subtil però evident homenatge a Händel) i finalitzarà el conjunt el conegut motet Ave verum Corpus K. 618. Aquest serà el meu homenatge a Mozart, espero que com a mínim sigui fidel, si fa o no fa, al seu esperit i sobretot a la seva essència perquè ell va ser únic. Per nosaltres la seva existència és un d'aquells regals que la naturalesa, no sabem com, va decidir engendrar al món i esperem, tant de bo, que el ressò de la seva música soni amb la força suficient com perquè tots els éssers animats d'aquest meravellós univers puguin celebrar que en un dia com avui de fa uns quants anys un geni de cognom Mozart va veure el Sol per primera vegada. Des d'aquí, i no ens cansarem mai de repetir-ho, moltes gràcies Wolfgang!

A la interpretació el cor i els solistes de la Tolzer Knabenchor, amb l'European Baroque Soloists i la direcció de Gerard Schmidt Gaden.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)

SPOTIFY: Tölzer Knabenchor – Mozart: Missa Longa; Inter Natos Mulierum; Te Deum Laudamus; Venite Populi; Regina Coeli 



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: