dilluns, 21 de gener del 2013

KIEL, Friedrich (1821-1885) - Piano Quintet No.1 (1879)

Karl Albert Buehr – Young woman on a porch
Obra de Karl Albert Buehr (1866-1952), pintor alemany.





Friedrich Kiel (1821-1885) compositor i pianista alemany nascut a Bad Laasphe. Tot i la inèrcia de les darreres jornades, avui no commemorarem l'aniversari de torn, i ens centrarem en la figura d'un mestre germànic especialment admirat per una important i variada producció de cambra. De perfil autodidacta, tot i rebre lleugeres instruccions musicals bàsiques del seu pare, el seu és el cas d'una persona modesta, quasi anònima i de perfil, diríem, baix. Però no en musicalment parlant sinó pel recel que sentia a l'hora de ser considerat i admirat en públic. Aquest caràcter introvertit no impediria que Kiel fos un erudit i un talent especial ja que amb només 13 ja componia amb regularitat. Sens dubte, aquells eren altres temps... Tot i el poc soroll mediàtic en què còmodament vivia Kiel el cert és que la seva fama, tot i l'ambient recòndit, va arribar a oïdes d'un gran amant de la música, el príncep Albrecht Sayn-Wittgenstein-Berleburg que, convenientment, procuraria que Kiel fos reclutat, com a violinista, a la orquestra de la Cort Reial. Des d'allà, i amb només 18 anys, promocionaria com a director musical de la Cort. Alhora, alternaria aquest important càrrec amb la docència teòrica que rebria del flautista alemany Caspar Kummer i posteriorment, gràcies a la convenient interlocució de Ludvig Spohr, del reconegut teòric alemany Siegfried Dehn. I ja que la realitat i el paisatge musical del repertori de Kiel tenen molt a veure amb el piano i el petit format orquestral, avui recuperarem una extensa partitura en la forma de cambra de Quintet per a piano i cordes en La major opus 75, escrit l'any 1879 i considerat, pels crítics de l'època i possiblement de la nostra, com una de les produccions més consistents i brillants de Kiel. De cinc moviments, és un recorregut cromàtic per l'Alemanya romàntica d'autors com Mendelssohn o el mateix Brahms. La seva audició és un deure, i en qualsevol cas, un gran plaer. Kiel, que va tenir l'infortuni de morir en accident de trànsit (no sóc capaç d'imaginar ni la forma ni les circumstàncies dels fets), ha viscut en l'oblit durant bona part dels anys posteriors a la seva mort. Afortunadament, durant aquesta darrera meitat del segle XX, en què s'està produint una gegantina i revolucionària edat d'or en edicions i en redescobriments musicals de centenars de composicions conegudes i desconegudes de tots els temps, Kiel gaudeix d'un bon i extens catàleg de qualitat perfectament enregistrat i fàcil de trobar en els ambients melòmans. Entre aquestes obres hi trobarem una suculenta missa solemne que de ben segur en parlaré un bon dia... Mentrestant, i per a nosaltres, el plaer d'iniciar un dilluns, de per sí dens i pesat, amb aquesta música no te preu... per tant, aplaudim a Kiel que de bon grat s'ho mereix!

El quintet ens l'interpreta Ilona Prunyi al piano amb els membres del New Budapest Quartet.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)

SPOTIFY: New Budapest Quartet – Kiel: Piano Quintets Nos. 1 And 2



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

3 comentaris:

  1. Hi Pau
    I have been familiar with Kiel's Piano Concerto, -quintets and -trios, but didn't know about these -quartets... Wonderful melodies and nice concertant writing. You never fail to surprise me and making my days!!! Thanks my friend!
    Jan

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dear Jan,

      Actually, I've found these quartets last week. CPO and its editions are one the best labels that exists. Besides it often promotes new and unknown works!
      Thanks for your comments!

      Greetings!
      Pau

      Elimina