dijous, 3 d’octubre del 2013

DAUVERGNE, Antoine (1713-1797) - Concerts de Symphonies

Johannes Verspronck - Andries Stilte as a Standard Bearer (c.1640)
Obra de Johannes Cornelisz Verspronck (c.1600-1662), pintor holandès (1)


- Recordatori d'Antoine Dauvergne -
En el dia de la celebració del seu 300è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Johannes Cornelisz. Verspronck (Haarlem, entre 1600 i 1603 - enterrat a Haarlem el 30 de juny de 1662) va ser un destacat retratista de l'Edat d'Or Holandesa. Era fill del pintor Cornelis Engelsz de Gouda, qui el va ensenyar a pintar retrats. El 1632 es convertia en un membre del Gremi de Sant Lluc de Haarlem i començava una carrera reeixida com a retratista de models, principalment catòlics a Haarlem. Pot haver estat alumne de Frans Hals, qui el va influir fortament, especialment en les seves expressions naturals i poses relaxades. És més conegut per la seva precisió pictòrica en els detalls com joies i peces d'encaix, que el varen fer força popular entre models femenines. Més notablement, va obtenir un encàrrec lucratiu el 1642 per a un retrat de grup de les regentes del Saint Elisabeth Gasthuis, la institució de caritat més rica de Haarlem. Això ho va guanyar en contra de Frans Hals qui havia pintat els regents del St. Elisabeth Gasthuis el 1641 i estava segur que guanyaria l'encàrrec per a les dones.




Parlem de Música...

Antoine Dauvergne (Moulins (Allier), 1713 - Lió, 1797) va ser un compositor i violinista francès, mestre de música a la cort de Lluís XVI i famós especialment per ser un dels primers compositors d'òpera còmica francesa. Dauvergne va ser mestre de cambra a la cort reial francesa i director de la societat de concerts parisenca Concert Spirituel des del 1762 al 1771. Va dirigir l'Òpera de París en tres ocasions, entre el 1769 i el 1790. Dauvergne va contribuir tan com a intèrpret i com a compositor en el desenvolupament de la música de la cort de Versalles. Dauvergne és famós per les seves òperes còmiques. La primera la va escriure conjuntament amb Jean-Joseph Vade i es va titular Les troqueurs (1753). La seva obra, però, és molt més àmplia, a més d'òperes i ballets, Dauvergne va compondre moltes altres obres: sonates per a violí (1739), motets i obres orquestrals que ell va denominar Concerts de Simphonies (1751).

Font: En català: No disponible En castellano: Antoine Dauvergne (1713-1797) In english: Antoine Dauvergne (1713-1797) Altres: Antoine Dauvergne (1713-1797)



Parlem amb veu pròpia...

Com bé sabem tots els melòmans, el segle XVIII va ser una de les edats d'or de la música on la diversitat de gèneres i de músiques n'era la constant. El francès Dauvergne en va ser un dels seus representants que, si bé actualment se'l coneix i admira per la seva òpera còmica Les Troqueurs, va deixar una empremta, també, en música instrumental. Per tant, avui centrarem els nostres sentits en aquest testimoni i en la forma com el va utilitzar. Si bé el títol ens portarà a confusió ja que parla de Concerts de Symphonies de 1751, el cert és que poc o res tenen a veure amb la característica simfonia clàssica. De fet, l'estructura és un reflex de la Suite francesa del gust reial de l'època en què els successius Lluís XIV, XV i XVI van viure i governar. Ara bé, Dauvergne va ser una persona intel·ligent i va introduir, de forma subtil, les innovacions clàssiques del moment com, per exemple, la ressonància de la potent Escola de Mannheim. Aquest contrast d'arguments del nou classicisme amb la tradició barroca més pura atorguen un valor extra al conjunt de les obres del dia que les converteixen en deliciosament elegants, seductores i irremeiablement addictives. Un descobriment d'un autor de qui, curiosament, avui se'n celebra el 300 aniversari de naixement. Aquesta celebració, no obstant, no tindrà un reflex especular a les nostres sales de concerts que malauradament reiteraran massivament programes amb Verdi o Wagner com a protagonistes deixant de banda molts altres compositors que aquest 2013 també celebren aniversaris. Plors i lamentacions a banda, gaudim-ne perquè no dubto que més d'un es veurà gratament sorprès per aquest descobriment en nom, en veu i en representació d'Antoine Dauvergne!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...
CPDL: No disponible.

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

3 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina