dimarts, 24 de novembre del 2015

BARIÉ, Augustin (1883-1915) - Symphonie pour Orgue. Op. 5 (1911)

Henri de Toulouse-Lautrec - At the Café La Mie (c.1891)
Obra d'Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901), pintor francès (1) 



- Recordatori d'Augustin Barié -
En el marc de la commemoració del seu 100è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Henri Marie Raymond de Toulouse-Lautrec (Albi, 24 de novembre de 1864 - Malromé, 9 de setembre de 1901) va ser un pintor francès que va destacar per la representació de la vida nocturna parisenca de finals del segle XIX. Toulouse-Lautrec va néixer a Albi en el si d'una de les famílies aristocràtiques més importants de França. Sent adolescent es va trencar les dues cames i, a causa d'una malaltia congènita que li provocava falta de calci, durant la resta de la seva vida va conservar un tors normal tot i que les cames no li van créixer. La seva habilitat per al dibuix va ser en principi estimulada pel seu oncle, el comte Charles de Toulouse- Lautrec, així com també per René Princeteau i John Lewis Brown, artistes aficionats amics de la família. Més tard va estudiar pintura amb els academicistes francesos Joseph Florentin Leon Bonnat i Fernand Cormon. Toulouse- Lautrec va freqüentar els coloristes i animats cabarets del districte parisenc de Montmartre, com el Moulin Rouge, i va atreure amb el seu enginy i loquacitat a un nodrit grup d'artistes i intel·lectuals entre els quals es trobaven l'escriptor irlandès Oscar Wilde, el pintor holandès Vincent van Gogh i el cantant francès Yvette Guilbert. Va visitar també amb assiduïtat el teatre, el circ i els bordells. Els records i impressions que treia d'aquests llocs i dels seus personatges més destacats els va plasmar amb gran mestratge en retrats i esbossos de sorprenent força i originalitat. 

Exemples característics són La Goulue entrant al Moulin Rouge (1892, Museu Toulouse - Lautrec, Albi), Jane Avril entrant al Moulin Rouge (1892, Courtland Gallery, Londres) i Al saló del carrer des Moulins (1894, Museu Tolouse - Lautrec, Albi). Lautrec va ser un artista molt prolífic. Va realitzar un gran nombre d'olis, dibuixos, aiguaforts, litografies i pòsters o cartells, així com també il·lustracions per a diversos periòdics de la seva època. Moltes de les seves obres es conserven al Museu Toulouse - Lautrec a Albi. El seu peculiar i personal estil va incorporar elements d'altres artistes de l'època, especialment dels pintors francesos Edgar Degas i Paul Gauguin. L'art japonès, de moda a París en aquells anys, va exercir també la seva influència en Toulouse- Lautrec, amb els seus contorns fortament marcats, la seva composició asimètrica i la utilització de taques de colors plans. La seva obra va inspirar a Vincent van Gogh, Georges SeuratGeorges Rouault i a tots aquells artistes interessats en el treball de les litografies i cartells. La seva vida desordenada, el seu alcoholisme i un atac de paràlisi el van portar a abandonar el seu estudi per refugiar-se amb la seva mare al castell de Malromé, propietat de la família, on el 9 de setembre de 1901 va morir. 




Parlem de Música...

Augustin Barié (Paris, 15 de novembre de 1883 - Antony, 22 d'agost de 1915) va ser un organista i compositor francès. Cec de naixement, va estudiar amb Adolphe Marty a l'Institut National des Jeunes Aveugles abans d'estudiar amb Vierne i Guilmant al Conservatori de París, on va guanyar el primer premi el 1906. Va assolir el càrrec d'organista a St Germain-des-Prés de París i el de professor d'orgue al mateix Institut National des Jeunes Aveugles on s'havia format. La seva carrera com a intèrpret va ser brillant i va demostrar un enginyós talent per a la improvisació. Com a compositor, va escriure música principalment per a orgue, entre ella una simfonia. Va morir d'un infart cerebral l'agost del 1915 a París.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Augustin Barié (1883-1915) - Altres: Augustin Barié (1883-1915)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Augustin Barie, whose compositions include four pieces for organ, an organ symphony, two songs, a sonata for cello and piano and a work for flute and strings, was born in Paris on November 15, 1883. He attended the Institute Nationale des Jeunes Aveugles where he studied organ with Adolphe Marty. Subsequently, Barie studied with Louis Vierne and Alexandre Guilmant at the Paris Conservatoire where he received the Premier prix d'Orgue in 1906. Although Barie is regarded with great esteem in France, his works are relatively unknown in the United States. Barie's organ works are his only compositions which were published: the Symphonie pour Orgue, Op. 5, Trois Pieces. Op. 7 and the Elegie. While this study examines the entire organ works of Barie, a major emphasis is placed upon the organ symphony. The organ symphonies of Louis Vieme are played often in this country, but Barie's Sympbonie pour Orgue. Op. 5 (1911) is seldom heard. Yet Barie's symphony is the first organ symphony to make use of a cyclical theme throughout the entire work, thus paving the way for Vierne's fourth, fifth and sixth organ symphonies, all of which are cyclical compositions. An in-depth analysis of the symphony is followed by short analyses of the Vierne symphonies which were written after Barie's Opus 5. This study shows that the extent which Vierne incorporated cyclical themes into his organ symphonies increased dramatically after the appearance of Barie's work. A discussion of the organ at St. Germain-des-Pres is included.

Gail Lynne Walton (source/font: aquí)

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Marie-Thérèse Jehan (organ)
AMAZON: BARIE, A. - Oeuvre d'orgue
CPDL: No disponible


















Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: