divendres, 7 d’octubre del 2011

TOMÁSEK, Václav Jan (1774-1850) - Piano Concerto No. 1 (c.1804)

Obra de Josef Manés, pintor txec contemporani de V.J. Tomásek





Václav Jan Tomásek (1774-1850) pianista i compositor txec nascut Skutec, a l'antiga Bohèmia. De perfil autodidacta, va compaginar els seus estudis de Dret amb la composició. Poc conegut actualment, va ser el músic més destacat de l'antiga Praga tot treballant, al llarg de 18 anys, al servei del comte Jiri Buqoy. Posteriorment, va convertir casa seva en un centre musical on es reunien musics com Paganini, Berlioz o un joveníssim R. Wagner. En els seus viatges va establir contactes amb Haydn i Beethoven. El seu estil varia al llarg del temps, en consonància amb les noves formes musicals derivades del romanticisme que ell va viure de primera mà. Als seus primers anys, l'estil de les seves obres és d'un classicisme molt refinat i perfeccionat tal com podrem comprovar en aquest majestuós i magnífic concert per a piano. Ara bé, al llarg del temps, el seu estil evoluciona progressivament cap als nous cànons romàntics i poètics. En total va escriure 114 obres numerades i classificades la majoria d'elles cançons, tot i que també va escriure dos concerts per a piano, tres obres de cambra, dos misses, un rèquiem i, fins i tot, una òpera.

Doncs bé, recuperaré aquest concert per a piano i orquestra. Una obra magnífica en les formes i la interpretació. D'orquestració contundent és una obra ideal per acabar la setmana de forma enèrgica. El concert es divideix en tres moviments:

1. Allegro con brio - 10:37
2. Tranquilo - 6:15
3. Rondo - 7:25

Ens l'interpreta la Prague Radio Symphony Orchestra sota la direcció de Vladimir Valek i amb Jan Simon al piano i té una durada total de 24:18 minuts.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):

BIOGRAFIA: Václav Jan Křtitel Tomášek (Skuteč, 17 d'abril de 1774 - Praga, 3 d'abril de 1850)
LAQUINTADEMAHLER: Václav Jan Tomasek - Conciertos para piano
CPDL: No disponible
SPOTIFY: Václav Jan Tomasek - Conciertos para piano

Václav Jan Tomasek - Conciertos para piano

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada