dimarts, 11 de novembre del 2014

ZANI, Andrea (1696-1757) - Concerti da chiesa, Opera II

Johannes Voorhout - Allegorie op de Vrede van Rijswijk (1697)
Obra de Johannes Voorhout (1647-1723), pintor holandès (1)



- Recordatori d'Andrea Zani -
En el dia de la celebració del seu 318è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Johannes Voorhout (Uithoorn, 11 de novembre de 1647 - Amsterdam, 12 de maig de 1723) va ser un pintor holandès. Fill de Cornelis Voorhout, un fabricant de rellotges, va estudiar pintura amb Constantijn Verhout a Gouda, un pintor d'escenes de caràcter històric. Anys més tard, el 1664, es va traslladar a Àmsterdam on va treballar al taller de Jan van Noordt, un pintor històric i de retrats. El 1670 es va casar i el 1672, va fugir del país per por a una invasió francesa. Es va establir a Friedrichstadt on la seva dona hi tenia bons amics. Allà va conèixer a Juriaan Ovens que li va oferir feina, no obstant, Voorhout va preferir provar fortuna a Hamburg on va poder desenvolupar el seu talent amb tranquil·litat i llibertat. El 1677 va decidir tornar a Holanda on va establir el seu taller. Es va convertir en mestre i va ensenyar al seu fill Johannes II i a Ernst Stuven. No obstant, allà va perdre la influència que havia assolit a Hamburg ja que el mercat holandès, especialment a Àmsterdam, era més competitiu que l'alemany. Va morir a Àmsterdam el maig de 1723.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Johannes Voorhout (1647-1723) - Altres: Johannes Voorhout (1647-1723)



Parlem de Música...

Andrea Zani (Casalmaggiore, 11 de novembre de 1696 - Casalmaggiore, 28 de setembre de 1757) va ser un compositor i violinista italià. Va aprendre violí amb Giacomo Civeri i amb Carlo Ricci. Invitat per A. Caldara, va visitar Viena on es va convertir en un virtuós intèrpret de violí i en professor tot i que no va obtenir una plaça, com així desitjava, a la Cort Imperial. El 1738 va tornar a Casalmaggiore on va treballar com a intèrpret solista en la mateixa ciutat i en el seu entorn. Va exercir de professor i va tenir entre altres alumne com Valentino Majer de Mantua i a Domenico Ferrari de Cremona. Es creu que va coincidir amb Vivaldi durant l'estada d'aquest a Mantua els anys 1718-1720. En certa forma, el seu estil és molt proper al del seu col·lega i no es fins ben entrat el 1730 que el seu llenguatge canviarà de la forma veneciana a la forma cantabile i galant. El seu repertori, tot i no ser molt extens, va ser exclusivament instrumental. Va morir a Casalmaggiore el setembre de 1757.

OBRA:

Instrumental:

Op.
1 [12] Sonate da camera, vn, b (Casalmaggiore, 1727, 2/c1740 as op.3); extract in Corrette
2 6 sinfonie da camera e altretanti concerti da chiesa, 2 vn, va, b (Casalmaggiore, 1729, 2/c1737 as op.1); extract in Corrette
3 [see op.1]
4 Concerti 12 a quatro con suoi ripieni (Vienna, by 1735, 2/c1741 as op.2)
5 Sonate 12, vn, b, intitolate Pensieri armonici (Vienna, 1735)
6 [6] Sonate, vn, b (Paris, c1740)

Sonata in Thompson’s Six Sonatas, 2 vn, vc, bc (hpd) (London, 1764)
3 fl concs.;
1 fl sonata: all D-KA; vn concs., Dlb, F-Pc, GB-Mp;
Trios, 2 vn, bc, and sinfonias: all F-Pc

Font: En català: No disponible En castellano: Andrea Zani (1696-1757) In english: Andrea Zani (1696-1757) - Altres: Andrea Zani (1696-1757)



Parlem amb veu pròpia...

La realitat d'Andrea Zani ens resulta, en termes de detall, bastant desconeguda. Caldara, mestre de música a la Cort de Màntova, el va convidar amablement a acompanyar-lo en un dels viatges que va fer a la veïna Àustria. Allà Zani, acompanyat del seu bon amic i assistent a la Cort dels Habsburg, va participar activament de la vida musical de Viena fins el 1736, any de la mort de Caldara. A partir d'aquell moment va retornar a la seva vil·la natal on hi va romandre la resta de la seva vida. Va ser precisament a Casalmaggiore on va publicar el seus Concerti da chiesa opus 2 el 1729, un recull de sis concerts i sis simfonies. Concretament, avui recuperarem un parell d'aquests concerts dels cinc que podrem escoltar en aquesta edició monogràfica de Zani. Escrits en un estil d'església solemne, els concerts són probablement una de les majors produccions de l'italià. El model venecià, concretament el de Vivaldi, és evident en aquestes simpàtiques obres concertants ben construïdes i de sinuós recorregut per l'instrument solista. Indubtablement, el bon gust és una constant en aquests delicats concerts de violí els quals ens donen a conèixer un dels molts satèl·lits en òrbita del planeta Vivaldi. De ben segur que no serà l'últim i des d'aquí, amb alegria, en seguirem parlant!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Compagnia de Musici (ensemble); Alessandro Ciccollini (violin)
AMAZON: Zani: Concertos for violin and strings

Zani: Concertos for violin and strings

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. ¿Podrías volver a publicar el enlace de esta música, por favor?

    ResponElimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina