dilluns, 3 de novembre del 2014

MENDELSSOHN, Felix (1809-1847) - Piano Sextet in D (1824)

Felix Mendelssohn - Fine Landscape of the Amalfi Coast (1839)
Obra de Felix Mendelssohn (1809-1847), pintor i compositor alemany (1)



- Recordatori de Felix Mendelssohn -
En el dia de la commemoració del seu 167è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

... Les primeres lliçons de piano les va rebre Félix de la seva mare i al poc temps va donar mostres de gran talent musical. Quan va complir els 11 anys, el seu pare Abraham va acabar de convèncer-se de les extraordinàries disposicions del seu fill per la música i, contra tot pronòstic, provenint d'un personatge lligat als negocis, va anotar en una carta familiar la següent frase: "la música serà per a ell potser un ofici ". I perquè la formació artística del fill fos completa, Abraham va fer que Fèlix prengués classes a l'Acadèmia de Belles Arts de Berlín. Durant tota la seva vida, Fèlix va a pintar extraordinàriament bé, mostrant en les seves aquarel·les una prodigiosa tècnica ...




Parlem de Música...

Felix Mendelssohn Bartholdy (Hamburg, 3 de febrer de 1809 - Leipzig, 4 de novembre de 1847) va ser un compositor alemany, pianista i director d'orquestra del primer període romàntic. Va néixer a Hamburg, fill d'un banquer i nét del famós filòsof Moses Mendelssohn. El seu nom complet és Jacob Ludwig Felix Mendelssohn-Bartholdy. Quan tenia tres anys, la seva família es va traslladar a Berlín. Mendelssohn era un infant prodigi, que tocava el piano amb mestria i componia peces musicals. Va tenir una professora de piano formada a París i un professor de composició de Berlín. Als nou anys va fer la seva primera aparició en públic, en participar a un concert de música de cambra. Als 13 anys va compondre la seva primera obra publicada, un quartet per a piano. En una trobada amb Goethe, el famós escriptor va quedar impressionat de la forma en què Mendelssohn tocava el piano i li va dir que si algun dia estava trist, li agradaria que Mendelssohn acudís a visitar-lo amb la seva música. Entre 1821 i 1823, quan tenia entre 12 i 14 anys va compondre un conjunt de 12 simfonies per a orquestra de corda, i als 17 la seva obertura "Somni d'una nit d'estiu", basada en l'obra del mateix nom de Shakespeare, i probablement l'obra més coneguda de la seva adolescència. Un any més tard es va representar per primera vegada una òpera seva, encara que ja n'havia compost d'altres amb anterioritat. El 1830 va escriure l'obertura Les Hèbrides, que continua sent interpretada regularment en l'actualitat. La música està inspirada en temes escocesos, país que havia visitat uns anys abans. Aquesta mateixa música va influir en la seva tercera simfonia, denominada Escocesa, que Mendelssohn va escriure de manera intermitent entre 1830 i 1842.

Un dels seus nombrosos viatges per Europa va portar-lo a Itàlia, on es va inspirar per a la seva quarta simfonia anomenada Italiana, una de les seves obres més conegudes. En total va escriure cinc simfonies. Mendelssohn va compondre també dos concerts per a piano que gaudeixen d'una gran acceptació, i un concert per a violí que és una de les obres mestres de la música romàntica. També va escriure música de cambra, entre les que es troba el seu conegut octet per a corda, obres per a piano, i dos grans oratoris. En aquests últims s'aprecia una gran influència de Bach, la música del qual Mendelssohn va popularitzar davant d'un públic encara poc coneixedor de la música barroca. El 1842 Mendelssohn va compondre música per a determinats passatges de l'obra de Shakespeare Somni d'una nit d'estiu, per a la que ja havia escrit l'obertura. Una de les peces d'aquesta obra és la famosa Marxa nupcial, que es continua tocant en l'actualitat en nombroses bodes. Encara que Mendelssohn no va influir especialment sobre altres compositors coetanis o d'èpoques posteriors, la seva música va ser molt popular en el seu temps i segueix sent-ho en l'actualitat. El catàleg de les seves composicions comprèn 72 obres publicades en vida i 49 obres pòstumes. En els últims anys de la seva vida, Mendelssohn va patir una salut precària. Sembla que, a més, la mort de la seva germana Fanny, el maig de 1847, el va fer caure en una profunda depressió. Pocs mesos després de la seva germana, Mendelssohn va morir a Leipzig als 38 anys d'edat.

OBRA:

List of compositions by Felix Mendelssohn

Font: En català: Felix Mendelssohn (1809-1847) En castellano: Felix Mendelssohn (1809-1847) In english: Felix Mendelssohn (1809-1847) - Altres: Felix Mendelssohn (1809-1847) 



Parlem amb veu pròpia...

Dins de l'univers hi podem observar tota mena d'astres interessants com per exemple galàxies espirals, el·líptiques, irregulars, nanes i fins i tot en fusió en un ball còsmic de bellesa indescriptible. Tanmateix, dins del vast univers també hi podem trobar singularitats que si bé no són úniques ja que les lleis físiques són universals, si que presenten característiques poc comunes. En música, reduint l'escala al nostre món, també hi trobem singularitats que si bé parteixen de les lleis universals inviolables si que han evolucionat fins a diferenciar-se del seu entorn i dels éssers que hi habiten. Mendelssohn va ser una singularitat i la seva obra, tot i no ser excessivament extensa, si que va dibuixar un nou escenari imprescindible per entendre l'evolució i l'essència del romanticisme. Obres com el Sextet en Re major opus 110 per a piano i cordes, de 1824, o el Concert Piece en Fa menor opus 113 per a clarinet, corno di bassetto i orquestra, ens ajudaran a conèixer una mica més a un autor tant mediàtic com necessari per entendre la història de la música. Mendelssohn va ser un artista íntegre, de vasta cultura i d'una curiositat insaciable. Musicalment, va transmetre les seves emocions amb una elegància indiscutible i el seu repertori bull d'obres mestres. Les simfonies, l'obra de piano, les cançons, les òperes, la música religiosa... el bon gust i la passió amb què escriu cada nota es percep immediatament fet que ajuda a situar-lo en el cim del seu temps. Amb aquestes paraules, a banda d'emfatitzar el profund amor que sento per l'alemany, m'agradaria remarcar per damunt de la necessària acadèmia, el poder de les emocions com una font indispensable per convertir-se en un geni. Mozart, Bach, Schubert són exemples de temperaments imprevisibles i d'emocions fluint a alta intensitat i alhora de genis incomparables. Mendelssohn, que va patir la dolorosa mort de la seva estimada germana (el detall de regalar-hi un concert de piano a quatre mans pel seu aniversari és tant commovedor que m'emociona imaginar-me Fanny i Felix al piano celebrant-ho), va demostrar una sensibilitat musical incomparable. Per cert, el Sextet d'avui el va compondre Mendelssohn amb 15 anys...!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

The Clarinet in Concert, Vol. 1

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

5 comentaris: