dimecres, 5 de novembre del 2014

MONTGOMERY, James (1771-1854) - The Hymn Writers

Auguste-Antoine Ernest Hébert - Virgin of the Deliverance (c.1872)



- Recordatori de James Montgomery -
En el dia de la celebració del seu 243è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Ernest Hébert (Grenoble, 3 de novembre de 1817 - La Tronche, 5 de novembre de 1908) va ser un pintor francès. La seva formació va anar a càrrec de Benjamin Rolland, David d'Angers i Paul Delaroche. Va entrar a l'Ecole des Beaux-Arts de París on va guanyar el prestigiós Prix de Roma amb només 22 anys i amb la seva obra Le tasse en prison, exposada al Salo de París l'any 1839. Va viatjar a Roma on durant uns anys va pintar diverses obres paisatgístiques. A la tornada a França, va obtenir fama i notorietat amb la seva obra La malaria, exposada al Saló de París el 1850. Tot i la seva cronologia de vida, el seu estil va ser generalment clàssic amb figures d'aspecte melancòlic. El seu art va evolucionar i al final de la seva carrera va explorar el simbolisme. Va ser autor de nombrosos retrats de profunda personalitat. El seu nom forma part de la generació de pintors il·lustres francesos del segle XIX. Va morir a La Tronche el novembre de 1908.

Font: En català: No disponible En castellano: Antoine Auguste Ernest Hébert (1817-1908) In english: Antoine Auguste Ernest Hébert (1817-1908) - Altres: Antoine Auguste Ernest Hébert (1817-1908)



Parlem de Música...

James Montgomery (Irvine, 4 de novembre de 1771 - Sheffield, 30 d'abril de 1854) va ser un poeta, un escriptor d'himnes i un religiós anglès. Va estudiar a l'escola de Fulnech, un enclavament de la Germandat Morava. El 1792 es va instal·lar a Sheffield, la ciutat on viuria la resta de la seva vida. Allà va ser propietari i editor del diari The Iris. Va passar uns anys a la presó condemnat per imprimir el poema The Bastile, prohibit aleshores. Va participar activament en nombroses campanyes en favor de les llibertats civils i per l'abolició de l'esclavitud. De forma paral·lela, va desenvolupar una carrera literària, especialment en el gènere poètic sent autor de nombrosos poemes dels que destaquen, entre molts altres, els següents: The Wanderer of Switzerland, and Other Poems (Londres, 1806); Poems on the Abolition of the Slave Trade (en col·laboració amb J. Grahame i E. Benger, 1809); The West Indies (1810); The World before the Flood (1813); Greenland 1819); The Songs of Zion, being Imitations of the Psalms (1822); Our Savior's Miracles. Six Original Sketches in Verse (Bristol, 1840); The Poetical Works of J. M., Collected by himself (4 volums, Londres, 1841). Les seves obres es van editar arreu d'Anglaterra i fins i tot als EUA. Va ser autor de més de 400 himnes, molts dels quals segueixen sent populars en les congregacions evangèliques. El 1830 va pronunciar una sèrie de conferències sobre poesia i literatura davant la Royal Institution i el 1846 el Govern anglès li va atorgar una pensió vitalícia de 150 lliures. Tot i l'activisme de joventut, que l'havia dut a la presó, la seva mort es va convertir en un assumpte d'Estat i el seu comiat fou multitudinari. Va morir a Sheffield l'abril de 1854.

Font: En català: No disponible En castellano: James Montgomery (1771-1854) In english: James Montgomery (1771-1854) - Altres: James Montgomery (1771-1854)



Parlem amb veu pròpia...

La Germandat Moràvia, si fem cas de les estadístiques, és una religió practicada, com a una de les moltes variants del protestantisme, als EUA. Ara bé, els seus orígens es situen al segle XV a l'antiga Bohèmia (actualment Rep. Txeca). Des d'allà es va estendre per Alemanya fins arribar a Anglaterra, la geografia del nostre protagonista d'avui. En el paisatge anglès aquesta religió, que entre altres principis predicava el de l'educació universal, es va estendre amb certa facilitat pels bons valors que defensava però també per la música que alguns dels seus representants van escriure. Precisament, compositors de qui ja n'hem parlat com Issac Watts, CharlesWesley o Fanny Crosby (més de 10000 himnes) van ser autors, juntament amb Montgomery i imagino que amb molts altres, de la quantitat d'himnes protestants existents, fossin moravians, calvinistes, metodistes o d'altres congregacions. Tots ells amb característiques formals comunes, és a dir, obres per a cant coral i orgue. Partitures d'església per ser cantades en comunió i en el context de les celebracions litúrgiques i que presenten una arquitectura bastant lineal i assequible que les converteixen, fins i tot a dia d'avui, en obres populars i recurrents en incomptables esglésies protestants. Sembla ser que un dia a Montgomery li van preguntar "... quins serien els poemes que sobreviurien a la seva mort ..." pel que ell va respondre "... cap ni un, excepte potser algun dels meus himnes ...". El temps l'hi ha donat la raó, la seva poesia en prou feines es coneix en canvi els seus himnes estan en boca de milers de fidels arreu del món!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

The Hymn Writers: James Montgomery

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: